ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 1'
ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟ MΙΚΡΟ XΩΡΙO

Στην κατάφυτη από έλατα πλαγιά της Χελιδόνας, το Παλαιό Mικρό Xωριό έχει θαυμάσια θέα στην κοιλάδα του ποταμού Kαρπενησιώτη, τον Tυμφρηστό (Bελούχι) και τη γύρω περιοχή. Ξεχωριστό χρώμα στο χωριό δίνουν τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, έργα ηπειρωτών μαστόρων. Το Nέο Mικρό Xωριό, κοντά στη διασταύρωση με την κεντρική οδό που οδηγεί από το Kαρπενήσι στον Προυσό.

Το Μικρό Χωριό σημαδεύτηκε από την κατολίσθηση της 13ης Ιανουαρίου του 1963 όταν, μετά από 13 μερόνυχτα συνεχούς βροχόπτωσης, ένα μεγάλο κομμάτι από το βουνό «Κρι» αποκολλήθηκε και καταπλάκωσε τα περισσότερα σπίτια. Εκείνο το πρωινό της Κυριακής 13 Μικροχωρίτες έχασαν τη ζωή τους.

Η καταστροφή, που φέρει τη σφραγίδα του… γρουσούζικου αριθμού 13, πείσμωσε τους Μικροχωρίτες. Κι έβαλαν στόχο να ανοικοδομήσουν και πάλι το χωριό τους. Τον Απρίλιο του 1963 ξεκίνησε έρανος για την ανοικοδόμηση του Νέου Μικρού Χωριού, τα θεμέλια του οποίου μπήκαν το Φεβρουάριο του 1964. Η ανοικοδόμηση του Νέου Μικρού Χωριού, που σχεδιάστηκε από το Τεχνικό Γραφείο Δοξιάδη, τελείωσε το 1968.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα