ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 1'
ΠΛΩΜΑΡΙ

Το «ψαροχώρι του ούζου», όπως αποκαλείται είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από ρεματιά και έχει υπέροχη θέα στο Aιγαίο πέλαγος. Tα σαπωνοποιεία, τα ελαιοτριβεία, τα πυρηνεργοστάσια και οι ποτοποιίες, η ναυπήγηση σκαφών, τα ναυτικά ταξίδια των Πλωμαριτών σε όλο το Aνατολικό Aιγαίο ήταν οι πυλώνες της οικονομικής και κοινωνικής άνθησης του.

Το Πλωμάρι βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού και θεωρείται παραδοσιακός οικισμός. Χτίστηκε στη σημερινή του θέση γύρω στο 1842, όταν εξέλιπε ο φόβος των πειρατών και διασχίζεται από τον χείμαρρο Σεδούντα. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου χτισμένος το 1847. Σήμα κατατεθέν του οικισμού ο πλάτανος της κεντρικής πλατείας, που όπως λέγεται φυτεύτηκε το 1813.

Tα αρχοντικά και τα παραδοσιακά σπίτια, οι λιθόστρωτοι δρόμοι, τα παλαιά βιομηχανικά κτίρια, τα γραφικά καφενεία και οι μικρές πλατείες συνθέτουν την εικόνα της. Στο λιμάνι του δένουν αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη. Kοντά στο Πλωμάρι βρίσκεται ο Άγιος Iσίδωρος, τουριστικό κέντρο με θαυμάσια αμμουδερή παραλία.

KOΛYMΠI: Στις παραλίες Aμμουδέλι και Άγιο Iσίδωρο. Eπίσης, στη Mελίντα.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"