ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 1'
ΠΡΟΥΣΟΣ

Κέντρο της ευρύτερης περιοχής, χτισμένος σε επιβλητικό τοπίο. Εκεί και τα «Καραούλια» του Γ. Καραϊσκάκη. Κοντά και το χωριό Βελώτα, όπου γεννήθηκε ο βουλευτής Ευρυτανίας, Παύλος Μπακογιάννης.

Στα ανατολικά του και προς το όμορο χωριό Τσικναίικα ξεκινά ο Προυσιώτικος χείμαρρος που καταλήγει στον Κρικελιώτη. Το χωριό είναι ιστορικά συνδεδεμένο με τη μονή Προυσού ή Παναγίας της Προυσιώτισσας και αποτελεί δημοφιλή προορισμό της περιοχής. Το μοναστήρι είναι κτισμένο σε απότομο βράχο και ιδρύθηκε το 829 – 842. Συνδέεται με την ανεύρεση της ιερής εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας στην Μικρά Ασία. Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς. Ανά τους αιώνες το μοναστήρι έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις με τελευταία καταστροφή αυτή του 1944 από τους Γερμανούς.

Η περιοχή που ξεκινά βορειοανατολικά του χωριού και το φαράγγι του Προυσού έχει χαρακτηριστεί ως βιότοπος CORINE. Πρόκειται για φαράγγι μεσαίου υψόμετρου, στο μέσο της ορεινής περιοχής το οποίο θεωρείται «ένας από τους λίγους προστατευόμενους γκρεμούς στην περιοχή, σημαντικός για τα αρπακτικά που φωλιάζουν και τη χλωρίδα». Σε αυτό διαβιούν ο Αγριόγατος του Μωριά και ο Χρυσαετός.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα