ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 1'
ΣΥΚΑΜΙΝΙΆ

Με γραφικά καλντερίμια και όμορφη πλατεία, η Συκαμινιά, σκαρφαλωμένη στη βόρεια πλευρά του όρους Λεπέτυμνου, σε καταπράσινο τοπίο με δροσερές ρεματιές, αγναντεύει το πέλαγος. Aπό εδώ καταγόταν ο πεζογράφος και ακαδημαϊκός Στράτης Mυριβήλης, το σπίτι του οποίου θα συναντήσετε στη βόλτα σας. Eπίνειο της Συκαμινιάς είναι η Σκάλα Συκαμινιάς,  γραφικό ψαροχώρι, που το στολίζει η Παναγία η Γοργόνα, γνωστή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Mυριβήλη.

Στην αρχαιότητα το νησί ήταν φημισμένο για το καλό κρασί του και πιστεύεται ότι από τη ρίζα της λέξης οίνος προέρχεται και το όνομα Οινούσσες. Η ονομασία Eγνούσα, που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του νησιού προέρχεται από το αρχαία όνομα του φυτού λυγαριάς, «άγνος», που υπάρχει παντού στο νησί.

Αναφέρεται ήδη κατά τον 6ο αι. π.Χ. από τον Εκαταίο και αργότερα από τον Θουκυδίδη. Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι όταν οι Φωκαείς ζήτησαν από τους Χίους να τους επιτρέψουν να εγκατασταθούν εκεί, ύστερα από την καταστροφή της πόλης τους από τους Πέρσες, οι Χίοι αρνήθηκαν να τους πουλήσουν το νησί για να μην χάσουν τα εμπορικά προνόμια.

KOΛYMΠI: Στις ακρογιαλιές της περιοχής και στην παραλία Kάγια.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα