ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Η Χαλκιδική στις βαλίτσες μας: Τι θα πάρουμε φεύγοντας από το στολίδι της Μακεδονίας

Η Χαλκιδική είναι ένας προορισμός γνωστός για τις παραλίες του, για τις φυσικές ομορφιές του, για την φιλοξενία αλλά και για τη πλούσια γη η οποία παράγει αγαθά σπάνιας αξίας. Ακόμη και τους φθινοπωρινούς μήνες, για τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας, η Χαλκιδική είναι ιδανική απόδραση για ένα Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε αγνά και παρθένα προϊόντα.

Κρίταμο

Αν σας αρέσει το κρίταμο, το μοναδικής γεύσης φυτό που ζει κοντά στη θάλασσα, τότε δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε στις ακτές της Κασσάνδρας. Το κρίταμο μπορεί να συνοδεύσει τα γεύματα σας και είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.


Φθινόπωρο στα χωριά της Χαλκιδικής: Ένα ιδανικό Σαββατοκύριακο για τους Θεσσαλονικείς


Μέλι

Το ξακουστό μέλι της Αγίας Παρασκευής κρατά τα σκήπτρα σε ποιότητα ανά την Ελλάδα. Μπορείτε να το προμηθευτείτε κατευθείαν από παραγωγούς αλλά το βρίσκετε εύκολα και στα τοπικά καταστήματα.

meli_diakopes
Πηγή: Unsplash

Η Χαλκιδική φέρει τον τίτλο και της μάνας της μελισσοκομίας, με 6.500 μελισσοκόμους (32% του συνόλου της χώρας) και 1.910 τόνους παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας μελιού ετησίως.

Ελιές

Το πιο γνωστό τοπικό προϊόν της Χαλκιδικής είναι οι πράσινες ελιές.

elies_diakopes_chalkidiki2
Πηγή: Unsplash

Οι ελιές, συνοδεύουν πολλά γεύματα και χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται με την καλλιέργειά τους. Είναι ένα προϊόν που ξεχωρίζει για τη γεύση του, χάρη στις κλιματολογικές συνθήκες και στη μορφολογία του εδάφους στη Χαλκιδική.

Ελαιόλαδο

Το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο της Χαλκιδικής είναι επίσης ξεχωριστό. Έχει υψηλή διατροφική αξία και η γεύση του είναι μοναδική.

elies_diakopes_chalkidiki
Πηγή: Unsplash

Αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και αν βρεθείτε στη Χαλκιδική, δεν πρέπει να παραλείψετε να το δοκιμάσετε. Αν μπορείτε να πάρετε μερικά λίτρα για το σπίτι, σίγουρα θα δείτε τα καθημερινά σας γεύματα να ανεβαίνουν επίπεδο.

Τυροκομικά Προϊόντα

Στη Χαλκιδική μπορείτε επίσης να βρείτε υψηλής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα.

To βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες παρουσίασε το τυροκομείο της Ιερισσού στη Χαλκιδική, όπου παρασκευάστηκε το μεγαλύτερο κατσικίσιο τυρί στον κόσμο. To τυρί ονομαζόταν “κατσικίσιο πετρωτό” και ζύγιζε 939 κιλά.

Στο όρος Χολομώντας, βρίσκονται και οι περισσότερες φάρμες που σε συνδυασμό με τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά και το κλίμα, συμβάλλουν στην πλούσια σύνθεση του κατσικίσιου γάλακτος και του τυριού. Έχουν υψηλή θρεπτική αξία, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη.

Κρασί

krasi_diakopes_chalkidiki
Πηγή: Unsplash

Η Χαλκιδική, παράγει και μερικά από τα καλύτερα κρασιά. Οι κλιματολογικές συνθήκες, βοήθησαν τους ντόπιους, να παράγουν άριστης ποιότητας οίνο, ακολουθώντας τους παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής και χρησιμοποιώντας τις καλύτερες ποικιλίες σταφυλιών στην Ελλάδα.


Wine trip στη Βόρεια Ελλάδα: Για όσους ταξιδεύουν με πυξίδα την αγάπη τους για το κρασί


Επίσης, δεν είναι τυχαίο που στην περιοχή της Χαλκιδικής βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας, αυτός στην περιοχή του Πόρτο Καρράς.

Δείτε επίσης:

Φθινόπωρο στα χωριά της Χαλκιδικής: Ένα ιδανικό Σαββατοκύριακο για τους Θεσσαλονικείς


Χειμερινοί προορισμοί με παιδιά: Οικογενειακές αποδράσεις για το Σαββατοκύριακο

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ταξιδια Πολιτισμου Μουσεια Μνημεια αρχαιολογικοι χωροι και εμπειριες που αξίζει να βιωσεις

Από την Πέμπτη 14/3 στα περίπτερα