ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Μεσόγεια: Βουτιά στον κόσμο του Σαββατιανού

Ο αμπελώνας των Μεσογείων, από καιρούς αλλοτινούς, ήταν φημισμένος για τα κρασιά του. Το Σαββατιανό είναι η κατ’εξοχήν γηγενής ποικιλία της Αττικής αλλά και διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα.

Πολλές ποικιλίες δίνουν αξιόλογα κρασιά στον αττικό αμπελώνα, όμως αξίζει να σταθούμε στο Σαββατιανό.

Unsplash

Παρά τις μεγάλες απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” αλλά και της Αττικής Οδού, ο αμπελώνας των Μεσογείων παραμένει ο μεγαλύτερος της χώρας, με περίπου 65.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Διόνυσος επέλεξε την περιοχή για να εγκατασταθεί και να διδάξει την αμπελουργία στους κατοίκους.


Η ρετσίνα

Η ρετσίνα είναι ένα κρασί που συνδέεται άρρηκτα με την ποικιλία Σαββατιανό.

Βασίλης Παπαγιαννάκος: Αναδεικνύοντας το Μαρκόπουλο σε οινοτουριστικό προορισμό | Unsplash

Ακόμη και από την αρχαιότητα, υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, που αποδεικνύουν πως το ρετσίνι (ρητίνη) χρησιμοποιούνταν ευρέως στην παραγωγή και αποθήκευση των κρασιών στην αρχαιότητα.

Με την πάροδο του χρόνου, το ρετσίνι χρησιμοποιήθηκε ως αρωματικός παράγοντας, καλύπτοντας ελαττώματα σε κρασιά χαμηλής ποιότητας. Δυστυχώς για την ποικιλία, τα άσχημα δείγματα ρετσίνας, που ανήκουν σχεδόν εξ ολοκλήρου στο παρελθόν της οινικής Ελλάδας, συνέβαλαν στην απαξίωση αυτής της ποικιλίας. Ωστόσο, σήμερα η ποιότητά της έχει αναμφίβολα βελτιωθεί. Διορατικοί παραγωγοί, με πρωταγωνιστές τους παραγωγούς του αττικού αμπελώνα, πειραματίστηκαν, τόλμησαν και πέτυχαν να παραγάγουν εξαιρετικά κρασιά.

Unsplash

Έτσι, η σύγχρονη ρετσίνα μπορεί να είναι ένα κρασί υψηλής ποιότητας, φρέσκο, δροσερό, γεμάτο φρουτώδη αρώματα, με διακριτούς τόνους ρητίνης, εκπληκτικά ισορροπημένο και απολαυστικό.


Το Σαββατιανό εμφανίζει ιδιαίτερη αντοχή στην ξηρασία και τη ζέστη. Η ποικιλία δίνει συνήθως κρασιά με μέτρια οξύτητα και μέτριο σώμα. Το χρώμα μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με την οινοποίηση και την παλαίωση, από λεμονοπράσινο μέχρι χρυσαφί. Ένα φρέσκο σαββατιανό έχει αρώματα αχλαδιού, ροδάκινου, μπανάνας, πεπονιού, λεμονιού και λευκών άνθεων. Με το βαρέλι αποκτά νότες μελιού, αποξηραμένου βερίκοκου, βουτύρου και καραμέλας.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Ο “winevert” Δημήτρης Σπυριδάκος μας μαθαίνει το ποιοτικό ελληνικό κρασί


Η Wine Gini μας ξεναγεί με φρέσκια ματιά στον κόσμο του κρασιού

Tags

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ταξιδια Πολιτισμου Μουσεια Μνημεια αρχαιολογικοι χωροι και εμπειριες που αξίζει να βιωσεις

Από την Πέμπτη 14/3 στα περίπτερα