ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 14'
Μια γαστρονομική εμπειρία στην Λίμνη Κερκίνη και τις Σέρρες

Μια ολοκληρωμένη εμπειρία γύρω από τη Λίμνη Κερκίνη και το ταξίδι σας στις Σέρρες πρέπει να περιλαμβάνει ένα γαστρονομικό οδοιπορικό, το οποίο δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Η ευρύτερη περιοχή των Σερρών ανέκαθεν ήταν ένας εύφορος τόπος με πολλές μικρές οικογενειακές μονάδες οι οποίες δημιουργούσαν ποιοτικά προϊόντα τα οποία ξεχωρίζουν.

Μόλις 1 ώρα από τη Θεσσαλονίκη σας χωρίζει από τη γαστρονομική εμπειρία που θα ζήσετε στις Σέρρες

Σερραϊκή μπουγάτσα

Η πλούσια σιμιγδαλένια κρέμα και στο λεπτό και φίνο φύλλο της την κάνουν να συναγωνίζεται με άνεση τη μπουγάτσα Θεσσαλονίκης.

Τα εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας – σήμα κατατεθέν για τις Σέρρες

Στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών υπάρχουν χιλιάδες βουβάλια, τα οποία εκτρέφονται με σκοπό την παρασκευή πολλών προϊόντων. Λουκάνικα, σουτζουκάκια, σαλάμι και ο περίφημος καβουρμάς από βουβαλίσιο κρέας (το κρεοπωλείο Μπόρας έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον βουβαλίσιο καβουρμά) είναι μερικά από τα εδέσματα που κάθε foodie πρέπει να αναζητήσει στις Σέρρες!

Ο καβουρμάς παρασκευάζεται σε κυλινδρικά μπαστούνια και κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές: άπαχο βοδινό κρέας, αρνίσιο κρέας, ανάμεικτος, δηλαδή με χοιρινό και βοδινό κρέας, αλλά και πικάντικος με πράσο και μπαχαρικά. Τα τελευταία χρόνια, οι Θρακιώτες παραγωγοί τον φτιάχνουν με βουβαλίσιο κρέας από την Κερκίνη σε μια πολύ νόστιμη εκδοχή που αξίζει να δοκιμάσετε.

Ακανές

Ο ακανές είναι το κατ’ εξοχήν παραδοσιακό γλυκό των Σερρών. Οπτικά μοιάζει με ένα μικρό λουκούμι. Γευστικά όμως είναι η διαφορά. Αυτό που καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή είναι η γεύση του φρέσκου βουτύρου και το καλοψημένο αμύγδαλο. Το βέβαιο είναι πως αν  δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει θα γίνει η καλύτερη παρέα για τον καφέ σας. Ο αυθεντικός είναι ο Ακανές Ρούμπου που θα βρείτε στην οδό Εθνικής Αντίστασης στις Σέρρες.

Η οικογένεια Ρούμπου είναι ταυτισμένη με τον σερραϊκό ακανέ από το 1927, όταν ο Αριστείδης Ρούμπος άνοιξε το πρώτο του εργαστήριο, μαθαίνοντας την τέχνη από Τούρκους μαστόρους, πουλώντας στην αρχή πλανόδια το γλυκό του στις πλατείες.

Το λουκάνικο Τζουμαγιάς

Το λουκάνικο της Ηράκλειας Σερρών είναι ονομαστό σε όλη την Ελλάδα και γνωστό σε όλους μας με το όνομα “λουκάνικο Τζουμαγιάς”. Περιέχουν 100% χοιρινό κρέας, από τον εύφορο κάμπο των Σερρών, το οποίο αναμειγνύεται με βότανα της περιοχής και μπαχαρικά.

Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται καθόλου συντηρητικά, κάνει τα περίφημα λουκάνικα Τζουμαγιάς να έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής και φυσικά, πεντανόστιμα.

Ζυμαρικά από τα Άνω Πορόια

Έχετε ξαναφάει ζυμαρικά από βουβαλίσιο γάλα; Πιθανότατα όχι. Σε αυτό το ταξίδι σας στην ευρύτερη περιοχή, λοιπόν, θα έχετε αυτή την ευκαιρία, εάν επισκεφθείτε το χωριό Άνω Πορόια.


Extra: Tο βουβαλίσιο γάλα σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα περιέχει: 58% περισσότερο ασβέστιο, 40% περισσότερες πρωτεΐνες και 43% λιγότερη χοληστερόλη.


 

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Φώτης Θεοχάρης: Ο ορειβάτης που θέτει στόχους πιο ψηλά από τις κορυφές


Προορισμοί για τον Νοέμβριο: Μέρη για εκδρομή στην αγκαλιά των βουνών

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα