ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Νάξος: Ένας οδηγός για όσα θα δοκιμάσετε στο νησί

Η Νάξος είναι ένας δημοφιλής προορισμός ανάμεσα στους foodies. Όλοι όσοι την έχουν επισκεφθεί, έχουν να πουν μόνο καλά λόγια για το φαγητό του νησιού και όχι άδικα. Μπορεί οι πατάτες να είναι ίσως το δημοφιλέστερο προϊόν της αλλά και άλλα εδέσματα, προϊόντα και συνταγές είναι ανάμεσα σε όσα κάνουν τη Νάξο πραγματικά γευστική.

Στον κόσμο των τυριών

Η Νάξος διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία τυριών. Ίσως η δημοφιλέστερη που θα βρούμε και πιο εύκολα στα super market όλης της χώρας να είναι η ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου, ωστόσο υπάρχουν και άλλα πεντανόστιμα τυριά.

Πηγή: Unsplash

Σίγουρα, στο νησί θα συναντήσετε το Αρσενικό Νάξου (ΠΟΠ) που προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα. Η τροφή των ζώων ανά περιοχή και τα ποσοστά κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος αλλάζουν ανά παραγωγό, αλλά, ως επί το πλείστον, η αναλογία είναι 70% κατσικίσιο – 30% πρόβειο γάλα. Ονομάστηκε αρσενικό γιατί είναι αψύ και έντονο στη γεύση και είναι το πρώτο τυρί που βγαίνει από το καζάνι.

Το γάλα που περισσεύει από την παρασκευή του αρσενικού στη συνέχεια θερμαίνεται, φτάνει σχεδόν σε βρασμό, αφρίζει και μας δίνει τη γλυκιά μυζήθρα, το «θηλυκό» τυρί για τους ντόπιους, η οποία τρώγεται φρέσκια. Αν την αλατίσουμε και την αφήσουμε να ωριμάσει για περίπου έναν μήνα, έχουμε το ανθότυρο, που ονομάζεται έτσι γιατί βγαίνει από τον ανθό του γάλακτος.

Πηγή: Shutterstock

Λικέρ Κίτρο

Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στη Νάξο ξεκινά από τον 17ο αιώνα και μέχρι σήμερα το λικέρ κίτρο είναι από τα πιο δημοφιλή προϊόντα του νησιού.

Ζαμπόνι Νάξου – Ένας εκπληκτικός μεζές

Στο νησί της Νάξου, επιβάλλεται έστω για μια φορά να δοκιμάσετε το ζαμπόνι. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο αλλαντικό που στην ουσία είναι ένα ολόκληρο χοιρινό μπούτι και η γεύση του είναι πιο πικάντικη και αλμυρή από το δημοφιλές προσούτο. Το μπούτι, πρέπει να αλειφθεί με αλάτι, πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι.  Τέλος, αφήνεται για 3-6 μήνες σε μια κασέλα με χοντρό αλάτι.

Για τους κρεατοφάγους

Στη Νάξο θα βρείτε τα υπέροχα γαρδούμια, που αν είστε λάτρεις τέτοιων εδεσμάτων θα σας αφήσουν άφωνους. Είναι μεζές που φτιάχνεται από τα αρνίσια έντερα και στη Νάξο θα τα συναντήσετε ή στη κατσαρόλα είτε στα κάρβουνα, όλες τις εποχές του χρόνου.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές: 

4+1 τρόποι για να κάνετε low budget διακοπές


Τα top μέρη για διακοπές με παιδιά δίπλα στη θάλασσα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα