ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 12'
Οι must στάσεις του foodie ταξιδιώτη στην Πελοπόννησο

Οι γεύσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι ένας ακόμη λόγος για να ταξιδεύουμε και ο μοναδικός χαρακτήρας της Πελοποννήσου είναι που κάνει τις γεύσεις τις ακόμη πιο ξεχωριστές.

Στα Καλάβρυτα για φορμαέλα και φέτα

Τα Καλάβρυτα φημίζονται για την τυροκομική παραγωγή τους.

Η φορμαέλα είναι παραδοσιακό τυρί στα χωριά των Καλαβρύτων, ιδιαίτερα της Αροανίας και της Βαλμαντούρας. Οι παρασκευαστές του, γεμίζουν τις φόρμες, με το τυρόπηγμα και πιέζουν καλά. Ύστερα το βράζουν, όπως είναι μέσα στις φόρμες, μέσα σε τυρόγαλο με αλάτι και το αφήνουν να ωριμάσει εκεί για λίγες ημέρες. Το τελικό στάδιο ωρίμανσης της φορμαέλας είναι να κρεμαστεί στον αέρα και να στεγνώσει.

Φωτό: Unsplash

Παράλληλα, δεν γίνεται να μη τη βρείτε σε ένα ταξίδι στη Πελοπόννησο τη φέτα. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που φτιάχνουν νόστιμη φέτα αλλά από τις πιο γνωστές είναι αυτή του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.

Όσπρια από τον Φενεό

Κάνοντας ένα ταξίδι σε χωριά της Αρκαδίας, της Αχαΐας, της Κορινθίας και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου, αναζητώντας τα μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, σίγουρα θα συναντήσετε όσπρια από τον Φενεό. Τα φασόλια βανίλιες Φενεού και η φάβα Φενεού έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και ξεχωρίζουν για την ευκολία τους στο βράσιμο αλλά και τη γεύση τους.

Στη Μεσσηνία για Γουρουνοπούλα, Τσουχτή και άλλα

Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό μεσσηνιακό πιάτο που θα βρείτε σε αρκετές ψησταριές/ταβέρνες. Η γουρουνοπούλα έχει μακρά παράδοση στον τόπο, αφού επί Τουρκοκρατίας ήταν το μόνο φαγητό που δεν έτρωγαν οι Τούρκοι λόγω της θρησκείας τους. Θα τη βρείτε παντού και είναι βέβαιο πως στη Μεσσηνία θα φάτε από τα καλύτερα χοιρινά που έχετε δοκιμάσει ποτέ, χάρη στην τρομερά τραγανή πέτσα και το καλοψημένο κρέας.

Ένα ακόμη πιάτο που ειδικά για τους μακαρονάδες είναι η απόλυτη απόλαυση είναι η Τσουχτή μακαρονάδα. Τα υλικά της είναι απλά και περιλαμβάνουν: τα μακαρόνια, αυγά, ξερή μυζήθρα και φρέσκο βούτυρο.

Άλλα εδέσματα που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε στο νοστιμότερο μέρος της γης είναι η γαλατόπιτα Μάνης, τα περίφημα λαλάγγια, οι τραβηχτές πίτες και πολλά ακόμη.

Στην Ερμιονίδα και το χωριό Κοιλάδα για ολόφρεσκες γαρίδες

Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο έδεσμα της περιοχής. Ψαρεύονται σε βάθος 300 μέτρων και χαρακτηρίζονται για το έντονο κόκκινο χρώμα τους και τη νοστιμιά τους. | Φωτό: Unsplash

Για γαρίδες που μόλις έχουν αλιευθεί και κρατούν ζωντανή τη μοναδική τους νοστιμιά, αξίζει ένα γευστικό οδοιπορικό στην Ερμιονίδα αλλά ειδικά στην Κοιλάδα. Η Κοιλάδα αποτελεί παραθαλάσσιο γραφικό ψαροχώρι που βρίσκεται δυτικά του Κρανιδίου.

Σε όλα τα παραθαλάσσια ταβερνάκια θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά εκεί που σκάει το κύμα.

Δείτε επίσης:

Food Culture: Καβουρμάς-πώς φτιάχνεται το βορειοελλαδίτικο έδεσμα και πού θα το βρούμε


Food Culture: Παραδοσιακά ζυμαρικά από όλη την Ελλάδα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα