ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Συνταγές & twists για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου

Πολλοί είναι οι φανατικοί που περιμένουν πώς και πώς τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου. Το εθνικό πιάτο για την μεγάλη γιορτή τόσο του έθνους όσο και της Ορθοδοξίας είναι μια γεύση με την οποία έχουμε μεγαλώσει. Άλλοι τον προτιμούν με απλό αλεύρωμα κι άλλοι με παχύ κουρκούτι που κάνει τον μπακαλιάρο να θυμίζει λαχταριστό λουκουμά. Όπως και να έχει, είναι βέβαιο πως με πολύ απλούς τρόπους αυτό το πιάτο μπορεί να το πετύχει ο καθένας.


Ποια είναι τα ορόσημα του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα;


Η όλη διαδικασία ξεκινά 2 μέρες πριν, όπου τότε πρέπει να ξεκινήσει το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου. Όταν φτάσει η μέρα που πρέπει να τον μαγειρέψουμε, το ψάρι πρέπει να στραγγίσει αρκετά καλά, τόσο για να κολλήσει το κουρκούτι πάνω του όσο και για να μην υπάρχουν δυσκολίες στο τηγάνισμα. Το τι κουρκούτι θα επιλέξετε έχει να κάνει καθαρά με το γούστο σας, ωστόσο είναι ένα στάδιο της συνταγής στο οποίο μπορείτε να πειραματιστείτε αρκετά. Μπορείτε να αρωματίσετε το κουρκούτι με κάποιο μπαχαρικό ή να “παίξετε” με την υφή.

Μη ξεχνάτε πως κατά το τηγάνισμα, μπορείτε με ένα κουτάλι να ρίχνετε λίγες σταγόνες επιπλέον κουρκούτι στα κομμάτια του ψαριού, προκειμένου να δημιουργηθούν διάφορα layers, για μια πιο παιχνιδιάρικη υφή.

Ο καλύτερος τηγανητός μπακαλιάρος της πόλης είναι εδώ
25η Μαρτιου: Ο καλυτερος τηγανητος μπακαλιαρος της πολης ειναι εδω | Φωτο: Unsplash

Κουρκούτι με μπύρα και σόδα

Για αυτή την εκδοχή θα χρειαστείτε μισό κουτάκι μπύρα (παγωμένη), μισό κουτάκι σόδα (και αυτή παγωμένη), 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά, σκεπάζετε και αφήνετε για τουλάχιστον μισή ώρα να δράσει η μαγιά.


Ξεχωριστές συνταγές με γαρίδες για τη Σαρακοστή


Το κουρκούτι με τσίπουρο

Για αυτό το υπέροχο κουρκούτι τα βήματα είναι πολύ απλά. Θα χρειαστείτε ενδεικτικά για 2 μεγάλα φιλέτα μπακαλιάρου: 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουτάκι μπύρα παγωμένη, 70 ml τσίπουρο ή ρακή, 60 ml νερό, 200 γρ. κορν φλάουρ. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και αυτό που θέλετε είναι έναν σφιχτό χυλό, που ωστόσο αν δείτε πως είναι υπερβολικά σφιχτός τον αραιώνετε με ελάχιστο νερό.

2+1 εκδρομες για ψαρι εκει που σκαει το κυμα | Φωτο: Pexels

Σκορδαλιά με ψωμί – Ο καλύτερος συμπρωταγωνιστής για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου

Οι σχολές στη σκορδαλιά είναι κυρίως δύο. Από τη μία οι φανατικοί του ψωμιού και από την άλλη οι φανατικοί της πατάτας. Και οι δυο θα επιτελέσουν μια χαρά τον ρόλο τους την ημέρα της 25ης Μαρτίου, ωστόσο δεν μπορούμε να κρύψουμε την αδυναμία μας σε αυτή με το ψωμί.

Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε: 400 γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού που έχετε μουλιάσει σε νερό και στραγγίξει καλά, 3-4 σκελίδες (ανάλογα το πόσο έντονη τη θέλετε), 130 ml ελαιόλαδο, 50 ml ξύδι λευκό, 2 κ.σ χυμό λεμονιού, αλάτι.

Εκτέλεση: Αρχικά, χρειάζεται να πολτοποιήσετε στο γουδί το σκόρδο μαζί με λίγο αλάτι. Σε ένα μπλέντερ βάζετε το ψωμί, το σκόρδο που λιώσατε, το λεμόνι και το ξύδι και χτυπάτε μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα. Τότε, βάζετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο μέχρι να δείτε πως έχει απορροφηθεί όλο.

Φωτο: Pexels

Μήπως να φτιάχνατε και κεφτέδες μπακαλιάρου;

Αν έχετε παιδιά είναι πολύ πιθανό να αντιπαθούν τα ψάρια. Έτσι, είναι ευκαιρία να φτιάξετε κάτι διαφορετικό που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον τους και σίγουρα θα δοκιμάσουν. Αυτό είναι οι κεφτέδες μπακαλιάρου.

Για αυτή τη πιο δημιουργική εκδοχή θα χρειαστεί να ξεκινήσετε βράζοντας για 10 λεπτά ένα φιλέτο μπακαλιάρου 500 γραμμαρίων. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, αποσύρετε και αφήνετε να σουρώσει. Στο ίδιο κατσαρολάκι, βάζετε 2 πατάτες να βράσουν. Μόλις είναι έτοιμες, τις αφήνετε για λίγο κάτω από τη βρύση με κρύο νερό και έπειτα τις βάζετε σε ένα multi και τις αλέθετε. Έπειτα, προσθέτετε στο μείγμα 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, μισό ματσάκι άνηθο, χυμό από μισό λεμόνι, πιπέρι και λίγη φρυγανιά. Στο μείγμα ρίχνετε και τον μπακαλιάρο και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Αν σας φαίνεται αρκετά ρευστό το μείγμα, προσθέστε φρυγανιά.

Πλάθετε κεφτεδάκια, αλευρώνετε και τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.

Δείτε επίσης:

Στην Αίγινα για φρέσκο ψάρι και καλό φαγητό: Τα καλύτερα εστιατόρια


Ξεχωριστές συνταγές με γαρίδες για τη Σαρακοστή

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ταξιδια Πολιτισμου Μουσεια Μνημεια αρχαιολογικοι χωροι και εμπειριες που αξίζει να βιωσεις

Από την Πέμπτη 14/3 στα περίπτερα