Looking for more ?
Τοπικά προϊόντα: Κομοτηνή πήγες, Σουτζούκ Λουκούμ πήρες;

Τοπικά προϊόντα: Κομοτηνή πήγες, Σουτζούκ Λουκούμ πήρες;

Από την πόλη-σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων, ένα πράγμα είναι βέβαιο πως θα έχουμε στις αποσκευές μας.

Μαρία Χατζηπέτρου

Μιλάμε για το έδεσμα-σήμα κατατεθέν στην Κομοτηνή. Δεν γίνεται να την επισκεφθείτε και να μην γυρίσετε με λίγο Σουτζούκ Λουκούμ στις αποσκευές.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι προσφέρει η Κομοτηνή. Με μιναρέδες, νεοκλασικά αστικά σπίτια, γραφικά καφεκοπτεία, μαγαζάκια, βυζαντινά τείχη, μπαχαριτζίδικα με εξωτικά ανατολίτικα μείγματα και φρεσκοκομμένος καφές να μοσχοβολάει στα στενά της Παλιάς Πόλης.

Κομοτηνή Σουτζούκ Λουκούμ

Μαρία Χατζηπέτρου

Αυτό το γλυκό λοιπόν, με το σχήμα σαν λουκάνικο, παρασκευάζεται στην Κομοτηνή από ειδικούς τεχνίτες εδώ και έχει μακρά ιστορία. Όπως μας είπε ένας από τους ανθρώπους που χρόνια προμηθεύουν την πόλη με σουτζούκ λουκούμ, το γλυκό εμφανίστηκε πρώτα στα χαρέμια των σουλτάνων. Στην Κομοτηνή πρώτος που ξεκίνησε να φτιάχνει το γλυκό ήταν ο πατέρας του Μεχμέτ Χασάν, το 1958.

Τα βασικά υλικά του Σουτζούκ Λουκούμ είναι: ζάχαρη, γλυκόζη, άμυλο αραβοσίτου και μούστος ή πετιμέζι.

Κομοτηνή Σουτζούκ Λουκούμ τοπικά προιόντα

Μαρία Χατζηπέτρου

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Αρχικά περνιούνται σε σπάγκο ένα ένα, ολόκληρα καρύδια. Έπειτα, ετοιμάζεται το μείγμα με τα υλικά στο οποίο ο παρασκευαστής βουτά τον σπάγκο. Το κολλώδες μείγμα επικαλύπτει τα καρύδια και έπειτα, ο σπάγκος κρεμάται σε κολόνες για να παγώσει και να σταθεροποιηθεί. Στο τέλος, προστίθεται και η άχνη ζάχαρη.

Αυτή είναι η κλασική συνταγή, για το σουτζούκ λουκούμ με καρύδια και άχνη. Ωστόσο, σήμερα κάνοντας βόλτα στην πόλη θα βρείτε δεκάδες εκδοχές, όπως: με τρούφα σοκολάτας, με γεύση τριαντάφυλλο, με επικάλυψη φουντούκι, με φυστίκι Αιγίνης, με ινδοκάρυδο κ.α. Φυσικά, μπορείτε να τα βρείτε όχι μόνο στο κλασικό μακρόστενο σχήμα αλλά και σε μπουκίτσες.

Κομοτηνή Σουτζούκ Λουκούμ

Μαρία Χατζηπέτρου

Άλλα τοπικά εδέσματα της Κομοτηνής:

Καβουρμάς και παστουρμάς. Στραγάλια Κομοτηνής, με τις ποικίλες γεύσεις (αλμυρά, πιπεράτα, γλυκά ή καραμελωμένα). Φάτε επίσης, λαχματζούν και κεμπάπ στα παραδοσιακά τούρκικα μαγαζιά.

 

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Φώτης Θεοχάρης: Ο ορειβάτης που θέτει στόχους πιο ψηλά από τις κορυφές


Οι απόλυτοι κοντινοί χειμερινοί προορισμοί μόλις 2 ώρες από την Αθήνα

closesmenu