ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Γλυκά με μαστίχα Χίου – η τέλεια συνοδεία του ελληνικού καφέ

Η μαστίχα Χίου είναι ένα σήμα κατατεθέν της ελληνικής γαστρονομίας που μπορεί να απογειώσει συνταγές τόσο γλυκές όσο και αλμυρές. Εμείς συγκεντρώσαμε 2 συνταγές που η μαστίχα τις απογειώνει και σίγουρα θα τις λατρέψουν όλοι.

Εκμέκ με κρουασάν και κρέμα μαστίχας

Ένα γλυκό που το μόνο που απαιτεί είναι η παρασκευή της κρέμας, αφού γίνεται με έτοιμα κρουασανάκια που βρίσκουμε πανεύκολα. Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Για το σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο λεμόνι στο τέλος. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα κρουασάν:  Κόβουμε πρώτα στη μέση τα κρουασάν και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο πυρέξ. Τα βάζουμε στους 180 βαθμούς C για 10 λεπτά, ίσα ίσα για να ζεσταθούν. Μόλις τα αποσύρουμε από τον φούρνο τα περιχύνουμε με το σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου.

Για την κρέμα μαστίχας: Κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα. Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα για να αραιώσει το μείγμα, και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Πηγή: Unsplash

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για λίγα λεπτά την κρέμα να γίνει χλιαρή. Την αδειάζουμε πάνω στα σιροπιασμένα κρουασάν και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το παγώνουμε στο ψυγείο.

Παίρνουμε την έτοιμη σαντιγί του εμπορίου και ρίχνουμε όση επιθυμούμε από πάνω. Πασπαλίζουμε με την κανέλα. Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα.

Υλικά: Για την κρέμα μαστίχας:  1 ½ λίτρο γάλα | 200 γρ. ζάχαρη |2 αυγά |2 βανίλιες |160 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια |2 πρέζες μαστίχα κοπανισμένη |60 γρ. κορν φλάουρ |20 γρ. βούτυρο |
Για το σιρόπι: 200 γρ. ζάχαρη |200 γρ. νερό |λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Mπισκότα Μαστίχας

Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και κάνουμε ένα λάκκο στη μέση, μέσα στον οποίο σπάμε τα αυγά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο, τη μαστίχα και το γάλα.

Ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο -λίγο το αλεύρι. Όταν ζυμωθεί πολύ, ανοίγουμε τη ζύμη με ξύλο, ώστε το πάχος της να είναι μισός πόντος. Την κόβουμε με κουπάτ ή ποτήρι σε διάφορα σχήματα και τα βάζουμε σε ταψί.

Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Υλικά: 700 γραμ. αλεύρι | 350 γραμ. ζάχαρη |150 γραμ. γάλα |2 αυγά |2 κουταλιές της σούπας βούτυρο |4-5γρ. μαστίχα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα