Looking for more ?
Καρπενήσι: Όλες οι γεύσεις που προσφέρει το στολίδι της Ευρυτανίας

Καρπενήσι: Όλες οι γεύσεις που προσφέρει το στολίδι της Ευρυτανίας

Ένα ταξίδι που προσφέρει γεμάτες γεύσεις.

Μαρία Χατζηπέτρου

Το Καρπενήσι, το ιδανικό μέρος για κάθε εποχή, είναι ένας προορισμός που ενδείκνυται όχι μόνο για το φυσικό του κάλλος, όχι μόνο για τις αμέτρητες δραστηριότητες ή το καταπράσινο τοπίο αλλά και για τον γαστρονομικό του πλούτο.

Μόλις το επισκεφθείτε, σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια του θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κυνήγι, τραχανά, χυλοπίτες (με ζυγούρι ή και όχι), κόκορα κρασάτο, λουκάνικο και πολλά άλλα. Μερικά highlight μαγειρευτά: αγριογούρουνο στιφάδο, αρνάκι στη γάστρα, προβατίνα κοκκινιστή, κοκκινιστό χοιρινό με χόρτα.

Ένα από τα πιο διάσημα εδέσματα του Καρπενησίου είναι το ξακουστό τσαλαφούτι. Είναι μαλακό κρεμώδες τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα. Έχει πλούσια και δροσερή γεύση και θα το δοκιμάσετε σε σαλάτες αλλά και ως άλειμμα στο ψωμί.

Πηγή: shutterstock

Ειδικά αν επισκεφθείτε το Καρπενήσι χειμώνα, δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε μια ζεστή χυλωμένη φασολάδα (με λίγο μπούκοβο αν είστε γνήσιοι foodies) με συνοδεία του υπέροχου ντόπιου λουκάνικου.

Όχι μόνο το λουκάνικο αλλά και το προσούτο είναι από τα αλλαντικά που θα σας κάνουν να γεμίσετε τις βαλίτσες της επιστροφής με αυτά. Το διάσημο προσούτο παράγεται από το αλλαντοποιείο Στρεμμένος. Έχει αρώματα ελατοδάσους και γίνεται από φρέσκο χοιρινό. Το συγκεκριμένο προσούτο παρασκευάζεται στον Προυσό Ευρυτανίας και ωριµάζει µε φυσικό τρόπο στο ελατόδασος. Έτσι, δίπλα στις όχθες του ποταµού Προυσιώτη και σε υψόµετρο 800 µέτρων, απορροφά τα αρώµατα της φύσης σε ιδανικές µικροκλιµατικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα μοναδικό έδεσμα.

Δημοφιλή είναι και τα μανιτάρια Ευρυτανίας, τα οποία είναι ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά και σε πολλές ταβέρνες θα τα δοκιμάσετε τηγανητά. Απλά γευτείτε τα! Αν σας ιντριγκάρει ο κόσμος των μανιταριών, επισκεφθείτε και το Μουσείο Μανιταριών Βουτύρου, όπου θα δείτε εκθέματα άγριων μανιταριών της Ευρυτανίας και θα μπορέσετε να αγοράσετε προϊόντα μανιταριών που φτιάχνονται στο εργαστήριο του μουσείου.

Στους υπαίθριους πάγκους που θα συναντήσετε ή στα πολλά μικρά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, θα φιγουράρουν σε βαζάκια δεκάδες γλυκά του κουταλιού. Μερικά από τα πιο special που θα δείτε είναι τα γαγοκέρασα, τα χαμοκέρασα και τα γκόρτζα (άγρια αχλάδια).

Πηγή: Unsplash

Στο Καρπενήσι, επίσης, θα βρείτε και τη Μελισσοκομία Καρανίκα (Ζηνοπούλου 15 Κεντρική πλατεία). Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία πάνω από 150 χρόνια. Προμηθευτείτε από εκεί όχι μόνο μέλι αλλά και βασιλικό πολτό, κηρήθρα, βότανα ή φυσικά καλλυντικά!

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα περήφανη και για την καλλιέργεια πέστροφας. Θα βρείτε φρέσκες ή καπνιστές πέστροφες, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε σε δεκάδες παραλλαγές. Ειδικά την καπνιστή πέστροφα, “παντρέψτε” τη με μερικά σφηνάκια μούρο (ένα ντόπιο τσίπουρο από μαύρα μούρα).

Πηγή: Unsplash

Οι γαστρονομικές Γιορτές:

  • Γιορτή Μανιταριού: πραγματοποιείται στις αρχές Μαΐου και διοργανώνεται στο χωριό Κρίκελλο. Στα πλαίσια της γιορτής θα μπορέσετε να μάθετε τα είδη μανιταριών αλλά και να λάβετε μέρος στο “κυνήγι” τους. Φυσικά, αποκορύφωμα της γιορτής είναι το μαγείρεμα πιάτων με μανιτάρια.
  • Γιορτή Κάστανου: διοργανώνεται στα τέλη Οκτώβρη, στην Αγία Τριάδα και το μόνο βέβαιο είναι πως θα σας καθοδηγήσει η μυρωδιά από το ψητό κάστανο.
  • Γιορτή Τσίπουρου: κάθε Νοέμβρη, στη Δομνίτσα, θα βρείτε τη γιορτή τσίπουρου. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη διαδικασία απόσταξης αλλά και να χορέψετε σε ένα μεγάλο γλέντι αφιερωμένο στο τσίπουρο.
closesmenu