Looking for more ?
Κρητικά παραδοσιακά γλυκά που θα σας χαρίσουν μια απολαυστική εμπειρία

Κρητικά παραδοσιακά γλυκά που θα σας χαρίσουν μια απολαυστική εμπειρία

Απολαυστικά εδέσματα με φρέσκα, αγνά υλικά που παράγονται στην εύφορη Κρητική γη.

Χριστίνα Καλαμπακτασώτη

Η Κρήτη αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς γαστρονομικούς προορισμούς. Η διατροφή των κατοίκων της περιλαμβάνει πολλά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία φυσικά παράγονται στο νησί. Έτσι και τα παραδοσιακά εδέσματα του νησιού, φτιάχνονται με αγνά υλικά, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία.

 

Καλτσούνια

Τα πεντανόστιμα κρητικά καλτσούνια παρασκευάζονται και σε αλμυρή εκδοχή. Ανά περιοχή του νησιού υπάρχουν διάφορες παραλλαγές. Τα πιο γνωστά παρασκευάζονται στα Χανιά & στο Ηράκλειο. Πρόκειται για γλυκά με ζυμάρι, γέμιση μυζήθρας και λίγο μέλι. Υπάρχουν τα “ανεβατά” που είναι κλειστά και τα “λυχναράκια” που έχουν ένα μικρό άνοιγμα στο κέντρο.

 

Μυζηθροπιτάκια

Από τις πιο δημοφιλείς παραδοσιακές συνταγές του νησιού. Η ζύμη τους παρασκευάζεται από αλεύρι, λάδι, νερό και ρακή και η γέμιση τους είναι μυζήθρα. Τηγανίζονται σε καυτό λάδι και είναι έτοιμα να σερβιριστούν με μέλι. Ένα πεντανόστιμο γλυκό που έχει κατοχυρώσει τη θέση του στα επιδόρπια των κρητικών τραπεζιών.

 

Ξεροτήγανα

Ένα νηστίσιμο γλυκό που σερβίρεται παραδοσιακά σε γάμους ή σε κεράσματα. Παλαιότερα, ήταν το χριστουγεννιάτικο γλυκό του νησιού. Σήμερα θα τα βρείτε σε ζαχαροπλαστεία και φούρνους. Τα ξεροτήγανα μοιάζουν στο σχήμα με τριαντάφυλλο, πασπαλισμένο με καρύδι, σουσάμι και κανέλα. Φτιάχνεται από αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο, ρακή και σιρόπι από κρητικό μέλι.

 

Σφακιανές πίτες

Η παραδοσιακή συνταγή για τις διάσημες πίτες προέρχεται φυσικά από το χωριό Σφακιά. Το γλυκό αυτό αναδεικνύει πλήρως τη διατροφική σπουδαιότητα της Κρητικής γης. Πρόκειται για λεπτή, τηγανισμένη ζύμη, γεμιστή με ξινομυζήθρα Χανίων. Συνήθως σερβίρεται με μέλι, παρόλα αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε και σκέτα –  στην αλμυρή τους εκδοχή.

 

Μουσταλευριά

Στην Κρήτη ονομάζεται και Κεφτέρια. Ένα μυρωδάτο, νόστιμο γλυκό που όπως μαρτυρά η ονομασία του, παρασκευάζεται από μούστο και αλεύρι. Η μουσταλευριά παράγεται το Σεπτέμβρη, το μήνα που πατούν τα σταφύλια για να γίνει το κρασί. Ένα εύκολο γλυκό που μπορείτε να συνοδεύσετε με καρύδια, σουσάμι ή κανέλα.

closesmenu