Looking for more ?
Οδοιπορικό Γεύσεων στη Νάξο – Τα γευστικά highlight

Οδοιπορικό Γεύσεων στη Νάξο – Τα γευστικά highlight

Όσα πρέπει να γευτείτε σε αυτόν τον γαστρονομικό παράδεισο των Κυκλάδων.

Μαρία Χατζηπέτρου

Η Νάξος είναι ένας δημοφιλής προορισμός ανάμεσα στους foodies. Όλοι όσοι την έχουν επισκεφθεί, έχουν να πουν μόνο καλά λόγια για το φαγητό του νησιού και όχι άδικα. Μπορεί οι πατάτες να είναι ίσως το δημοφιλέστερο προϊόν της αλλά και άλλα εδέσματα, προϊόντα και συνταγές είναι ανάμεσα σε όσα κάνουν τη Νάξο πραγματικά γευστική.

Στον κόσμο των τυριών

Η Νάξος διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία τυριών. Ίσως η δημοφιλέστερη που θα βρούμε και πιο εύκολα στα super market να είναι η ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου, ωστόσο υπάρχουν και άλλα πεντανόστιμα τυριά.

Σίγουρα, στο νησί θα συναντήσετε το Αρσενικό Νάξου (ΠΟΠ) που προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα. Η τροφή των ζώων ανά περιοχή και τα ποσοστά κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος αλλάζουν ανά παραγωγό, αλλά, ως επί το πλείστον, η αναλογία είναι 70% κατσικίσιο – 30% πρόβειο γάλα. Ονομάστηκε αρσενικό γιατί είναι αψύ και έντονο στη γεύση και είναι το πρώτο τυρί που βγαίνει από το καζάνι.

Το γάλα που περισσεύει από την παρασκευή του αρσενικού στη συνέχεια θερμαίνεται, φτάνει σχεδόν σε βρασμό, αφρίζει και μας δίνει τη γλυκιά μυζήθρα, το «θηλυκό» τυρί για τους ντόπιους, η οποία τρώγεται φρέσκια. Αν την αλατίσουμε και την αφήσουμε να ωριμάσει για περίπου έναν μήνα, έχουμε το ανθότυρο, που ονομάζεται έτσι γιατί βγαίνει από τον ανθό του γάλακτος.

Η διασημότερη από τα προαναφερθέντα τυριά, η Γραβιέρα Νάξου (ΠΟΠ) παράγεται στο νησί τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια περίπου και η πιπεράτη γεύση της είναι απλά μοναδική.

Πηγή: Unsplash

Λικέρ Κίτρο

Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στη Νάξο ξεκινά από τον 17ο αιώνα και μέχρι σήμερα το λικέρ κίτρο είναι από τα πιο δημοφιλή προϊόντα του νησιού. Τα φύλλα καθαρίζονται και τοποθετούνται με μίσχο, φλούδα καρπού νερό και οινόπνευμα σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες. Έπειτα από 12 ώρες γίνεται η απόσταξη. Ανάλογα με την ποσότητα και το άρωμα γίνεται δεύτερη και τρίτη απόσταξη. Το λικέρ βγαίνει σε τρία χρώματα: το κίτρινο ( στους 36 βαθμούς αλκοόλ και χωρίς ζάχαρη), το άσπρο (πιο περιζήτητο στους ντόπιους με 33 βαθμούς αλκοόλ και ελάχιστη ζάχαρη) και το πράσινο (στους 30 βαθμούς με περισσότερη ζάχαρη).

Ζαμπόνι Νάξου – Ένας εκπληκτικός μεζές

Στο νησί της Νάξου, επιβάλλεται έστω για μια φορά να δοκιμάσετε το ζαμπόνι. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο αλλαντικό που στην ουσία είναι ένα ολόκληρο χοιρινό μπούτι και η γεύση του είναι πιο πικάντικη και αλμυρή από το δημοφιλές προσούτο. Για την παρασκευή του, απαιτείται να μείνει κάτω από μια βαριά πέτρα το μπούτι για ένα 24ωρο. Το μπούτι, πρέπει να αλειφθεί με αλάτι, πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι.  Τέλος, αφήνεται για 3-6 μήνες σε μια κασέλα με χοντρό αλάτι.

Για τους κρεατοφάγους

Στη Νάξο θα βρείτε τα υπέροχα γαρδούμια, που αν είστε λάτρεις τέτοιων εδεσμάτων θα σας αφήσουν άφωνους. Είναι μεζές που φτιάχνεται από τα αρνίσια έντερα και στη Νάξο θα τα συναντήσετε ή στη κατσαρόλα είτε στα κάρβουνα, όλες τις εποχές του χρόνου.

closesmenu