ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Οι αγαπημένες πίτες που θα φάτε στην Ήπειρο

Oι πίτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ηπειρώτικης κουζίνας. Στους ζεστούς ξυλόφουρνούς της έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη πίτας. Πίτες για κάθε μέρα, πίτες για ειδικές περιστάσεις, αλμυρές, γλυκές, με φύλλο ή χωρίς, και γέμιση ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Χορτόπιτες, τυρόπιτες, γαλατόπιτες, πρασόπιτες, λαχανόπιτες, κιμαδόπιτες, ζυμαρόπιτες, κολοκυθόπιτες, κοτόπιτες και ο κατάλογος δεν σταματά πουθενά.

Ας δούμε μερικές από τις highlight ηπειρώτικες πίτες, που μόλις φτάσετε στα ηπειρωτικά εδάφη πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε:

Κασιόπιτα: τα υλικά της είναι αλεύρι, αυγά, λάδι, βούτυρο, γάλα, νερό, αλάτι και φέτα ή κατσικίσιο τυρί. Πρόκειται για μια πίτα χωρίς φύλλο που είναι ιδιαίτερα εύκολη. Βέβαια τα μυστικά της κρύβονται στο σωστό ψήσιμο αλλά και το ποιοτικό βούτυρο.

Hint: Κασιού στα βλάχικα είναι το τυρί


Zαγοροχώρια: Τα καλύτερα ξενοδοχεία για διαμονή στη καρδιά της φύσης


Πηγή: Unsplash

Μπατσαριά: είναι πίτα με χόρτα και φέτα. Έχει ζύμη από καλαμποκάλευρο και γάλα. Τα χόρτα μπορούν να είναι σπανάκι, καυκαλήθρες, σέσκουλα ή οτιδήποτε άλλο ταιριάζει.

Γαλατόπιτα: μια συνταγή που ξεχειλίζει από αρώματα και δεν μπορεί να σταματήσει κανείς στο ένα κομμάτι. Το γάλα, το σμιγδάλι, το καλό βούτυρο και τα φρέσκα αυγά είναι τα βασικά κλειδιά της επιτυχίας αυτής της συνταγής. Προσθέστε λίγη κανέλα ή ζάχαρη άχνη και βρήκατε τον τέλειο παρτενέρ του καφέ σας.


Πού θα φάτε τους πιο λαχταριστούς λουκουμάδες της Αθήνας


Παραδοσιακή Χορτόπιτα: η παραδοσιακή συνταγή της χορτόπιτας από τα Ζαγοροχώρια, περιλαμβάνει χόρτα, φέτα και τραχανά.

Πηγή: Unsplash

Η ηπειρώτικη βασιλόπιτα/κρεατόπιτα: Πολλοί στην Ήπειρο συνηθίζουν να φτιάχνουν κρεατόπιτα με προβατίσιο κρέας ή κρέας φάσσας στη θέση της κοινής γλυκιάς βασιλόπιτας που τρώμε εκτός Ηπείρου.

Στις διάφορες περιοχές της Ηπείρου μπορείτε να επίσης να δοκιμάσετε κοτόπιτες, κρεατόπιτες (από χοιρινό, γίδα ή κατσικάκι), μπακαλιαρόπιτες με παστό μπακαλιάρο, λαχανόπιτες, μακαρονόπιτες, γαλατόπιτες, κολοκυθόπιτες (γλυκές ή αλμυρές) και ρυζόπιτες με τυρί. Όπως και να ’χει θα πρέπει να είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τους πιο απίθανους γευστικούς συνδυασμούς καθώς στην Ήπειρο τα πάντα γίνονται πίτα.

Αν βρίσκεστε στην Αθήνα και σας λείπει η γεύση μιας αυθεντικής πίτας, επισκεφθείτε ένα από αυτά τα μέρη.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα