Looking for more ?
Τραπέζι Χριστουγέννων: Συνταγές για να το κάνετε ξεχωριστό χωρίς κόπο

Τραπέζι Χριστουγέννων: Συνταγές για να το κάνετε ξεχωριστό χωρίς κόπο

Με μικρή προσοχή στις τεχνικές και την καλή πρώτη ύλη, αυτές οι συνταγές θα απογειώσουν το γιορτινό σας γεύμα.

Μαρία Χατζηπέτρου

Είτε κάνετε μεγάλο τραπέζι με αρκετούς καλεσμένους είτε απλά γευματίσετε οικογενειακά, το να κάνετε μερικές πιο ξεχωριστές και πάνω από όλα απλές παρασκευές θα απογειώσει το γεύμα σας. Oι συνταγές που θα κάνουν στο φετινό τραπέζι Χριστουγέννων τους καλεσμένους να γλείφουν και τα δάχτυλά τους είναι απλές και πανεύκολες για τον καθένα.

Ποιες είναι όμως οι συνταγές που θα κάνουν το φετινό τραπέζι Χριστουγέννων πιο ξεχωριστό;

Σολομός gravlax: Το τέλειο ορεκτικό για το τραπέζι Χριστουγέννων

Ο σολομός gravlax είναι ένα πιάτο που χρειάζεται ελάχιστα υλικά και πρόκειται για μια ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη πρώτη ύλη που όλοι αγαπούν. Το βασικό είναι να ξεκινήσετε την προετοιμασία του σολομού 24 ώρες πριν.

Τι θα χρειαστείτε: 1 κιλό φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα και κόκαλα, 120 γρ ζάχαρη, 80 γρ αλάτι, 1 ματσάκι άνηθο. Μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε λίγο κόλιανδρο και μαύρο πιπέρι.

Τραπέζι Χριστουγέννων

Φωτό: Unsplash

Εκτέλεση: Αναμειγνύετε το αλάτι με τη ζάχαρη και τον άνηθο. Έχοντας το φιλέτο μπροστά σας του απλώνετε λίγο ελαιόλαδο και από πάνω το μείγμα και φροντίζετε να πάει παντού. Τυλίγετε με προσοχή το σολομό με τη μεμβράνη, τον τοποθετείτε μέσα σε ένα μεγάλο πιάτο ή ένα ταψάκι και τον βάζετε στο ψυγείο για 24 ώρες. Για πιο έντονο πάστωμα και περισσότερο “ψήσιμο” μπορείτε να αφήσετε τον σολομό στο ψυγείο για 48 ώρες συνολικά.

Στο τέλος, σκουπίζετε καλά τον σολομό gravlax με χαρτί κουζίνας και τον κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Είναι έτοιμος να τον απολαύσετε μαζί με μια σάλτσα μουστάρδας.

Ένα κοτόπουλο στο φούρνο πιο ξεχωριστό από το συνηθισμένο

Τραπέζι Χριστουγέννων

Φωτό: Pexels

Το κοτόπουλο στον φούρνο είναι ένα φαγητό αρκετά συνηθισμένο. Ωστόσο, σε αυτές τις γιορτές μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε λίγο παραπάνω και να το απογειώσετε.

Το καλό είναι ότι ένα κοτόπουλο μπορεί να πλαισιωθεί από πολλές γεύσεις. Στις γιορτές λοιπόν, αυτό που έχετε να κάνετε για ένα τέλειο κοτόπουλο είναι το εξής. Αρχικά, φτιάξτε ένα αρωματικό βούτυρο με τα αγαπημένα σας μυρωδικά.

Έχοντας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, του προσθέτετε λίγο σκόρδο σε σκόνη, ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, ροζ πιπέρι, και ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε το μείγμα και έτσι έχετε έτοιμο το δικό σας αρωματικό βούτυρο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κάνετε ή να βρείτε εσοχές κάτω από την πέτσα και να απλώσετε το βούτυρο παντού, κάτω από την πέτσα του κοτόπουλου αλλά και στο εσωτερικό του.

Τραπέζι Χριστουγέννων

Φωτό: Pexels

Έπειτα, αυτό που μένει είναι η γέμιση, η οποία θα αποτελείτε από στοιχεία που θα αρωματίσουν το κοτόπουλο κατά το ψήσιμο. Μπορείτε λοιπόν, να βάλετε στο εσωτερικό, μερικές φέτες πορτοκαλιού, 5-6 φύλλα φασκόμηλο ή δενδρολίβανο, μερικά κομματάκια καρότου και πράσου. Αυτά αρκούν για να βγάλουν τα αρώματά τους κατά το ψήσιμο και να απογειώσουν το μέχρι πρότινος συνηθισμένο κοτόπουλο.

Ψήνοντάς το, σε μέτρια φωτιά, θα δείτε ένα αποτέλεσμα που δεν θα μοιάζει με κανένα προηγούμενο.

Πατάτες ντοφινουάζ

Φωτό: Pexels

Είναι μια κλασική γαλλική συνταγή η οποία ξεχωρίζει για την νοστιμιά της. Δεν συνηθίζουμε να τη συναντάμε στα κλασικά τραπέζια των γιορτών, οπότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βάλετε στην άκρη τις συνηθισμένες λεμονάτες πατάτες φούρνου και να δοκιμάσετε μια πιο “εκλεπτυσμένη” και νόστιμη συνταγή.

Τι θα χρειαστείτε: 1 κιλό πατάτες, 50 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά τετραγωνάκια, 400 ml. κρέμα γάλακτος, 200 γρ. τριμμένο τυρί (μπορείτε να διαλέξετε έμενταλ αλλά και κεφαλογραβιέρα), ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, αλάτι, πιπέρι.

Το καλό βούτυρο είναι συστατικό “κλειδί” για τη νοστιμιά της συνταγής. | Φωτό: Unsplash

Η εκτέλεση δεν είναι απαιτητική, με το μόνο tricky σημείο της να είναι το κόψιμο της πατάτας. Αυτό που απαιτεί αυτή η συνταγή είναι το κόψιμο της πατάτας σε λεπτές φετούλες της τάξεως των 2 χιλιοστών. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με ένα πολύ καλό μαχαίρι, ωστόσο το πιο γρήγορο είναι ένα μαντολίνο (με πολύ προσοχή για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι).

Κόβοντας σε λεπτές φετούλες τις πατάτες, σε ένα ταψί τοποθετείτε κομματάκια από το βούτυρο και από πάνω σε στρώσεις τις φέτες πατάτας. Βάζετε σε κάθε στρώση λίγο μοσχοκάρυδο, μια κ.σ. τυρί και λίγη κρέμα. Τέλος στην τελευταία στρώση βάζετε την γραβιέρα και λίγη κρέμα από πάνω.
Ψήνετε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω κάτω και με αέρα) τους 165 C για μια ώρα και 20 λεπτά σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο. Στο τέλος ανεβάζετε την θερμοκρασία στους 200, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και τις βάζετε στο grill για 10 λεπτά χωρίς αέρα.

Δείτε επίσης:

Brunch στο σπίτι; Με αυτές τις συνταγές θα το απογειώσετε


Fine Dining: Πού θα φάμε από βραβευμένους σεφ στην Αθήνα;

closesmenu