Looking for more ?
Βόλος: Όσα θα δοκιμάσετε στα τσιπουράδικα & οι καλύτερες διευθύνσεις

Βόλος: Όσα θα δοκιμάσετε στα τσιπουράδικα & οι καλύτερες διευθύνσεις

Τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι ιδέα. Είναι φιλοσοφία και στάση ζωής για τους Βολιώτες.

Μαρία Χατζηπέτρου

Τα τσιπουράδικα είναι ίσως το σήμα κατατεθέν του Βόλου και για να αποκομίσετε μια ολοκληρωμένη εμπειρία από αυτή τη πόλη, πρέπει να τα επισκεφθείτε!

Η ιεροτελεστία στον Βόλο είναι κάπως διαφορετική σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει οι κάτοικοι άλλων πόλεων. Εκεί, απλώς παραγγέλνετε το τσίπουρο και το μόνο που θα διευκρινιστεί είναι το αν θα είναι με γλυκάνισο ή χωρίς. Όλα τα άλλα είναι υπόθεση του μάγειρα!

Τα πιο παραδοσιακά βρίσκονται είτε στην περιοχή της Νέας Ιωνίας είτε σε στενά του κέντρου. Με κάθε ποτηράκι τσίπουρο που θα καταναλώνετε, θα έρχεται και ο επόμενος μεζές. Στην αρχή έρχονται τουρσιά και παστά, έπειτα τα τηγανητά και όσο συνεχίζει η “ροή” οι μεζέδες όλο και περιπλέκονται.

Μερικοί από τους μεζέδες που θα συναντήσετε:

Κολιτσιάνοι: είναι οι θαλάσσιες ανεμώνες. Σπάνιος μεζές που τηγανίζεται σε κουρκούτι.

Τσιτσίραυλα: είναι οι κορυφές της αγριοφυστικιάς που μαζεύονται την Άνοιξη. Γίνονται τουρσί με ξύδι και λίγο σκόρδο και μπορεί να τους συναντήσετε ή σαν σαλάτα είτε σε ομελέτα.

Ψάρι λιόκαυτο: ίσως να το έχετε συναντήσει στις Κυκλάδες (ειδικά στην Πάρο) ως γούνα. Είναι τα ψάρια λιασμένα που έπειτα ψήνονται στα κάρβουνα. Τρομερή γεύση με αίσθηση καπνιστού που απλά απογειώνεται με το τσίπουρο.

Φρέσκα όστρακα: θα έρθει στο τραπέζι σας ό,τι “έδωσε” η ψαριά της ημέρας, αφού τα όστρακα στον Βόλο είναι πραγματικά φρέσκα. Μπορεί να σας σερβιριστούν από στρείδια, γυαλιστερές, κυδώνια μέχρι και φούσκες.

Βλαστάρια φτέρης: γίνονται σαλάτα, τηγανητά ή ακόμη και κεφτέδες.

Πηγή: Unsplash

Τα κορυφαία τσιπουράδικα:

Μεζέν (Αλλονήσου 8)

Ξεκινάμε με το πιο μοντέρνο. Το Μεζέν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα εκατό κορυφαία εστιατόρια στην Ελλάδα για το 2020, που κατάρτισε το «Restaurant 100 Awards». Αυτό το βολιώτικο τσιπουράδικο διακρίθηκε στην κατηγορία της τοπικής κουζίνας, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη Θεσσαλία.

Έτσι, αντιλαμβάνεστε πως η ποιότητά του είναι υψηλή. Διαθέτει τη φιλοσοφία του παλιού τσιπουράδικου αλλά έχει ένα εμφανώς ανανεωμένο μενού το οποίο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Οπότε, μη διστάσετε να το επισκεφθείτε και τολμήστε να συνοδεύσετε το τσίπουρο ακόμη και με ένα bao bun! Γιατί όχι;

Η Μαρίνα (Μαγνησίας 13, Νέα Ιωνία)

Η “Μαρίνα” ακολουθεί τη παράδοση και μένει κυρίως πιστή στους θαλασσινούς μεζέδες. Είναι ένα γνήσιο μαγαζί, που ξεχωρίζει όχι μόνο χάρη στις γεύσεις του αλλά ειδικά χάρη στη φιλοξενία.

Ο Καβούρας (Χατζηαργύρη 3)

Για κάποιους αποτελεί το καλύτερο τσιπουράδικο της πόλης. Είναι η επιτομή του παραδοσιακού τσιπουράδικου και λειτουργεί από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα.

Το Αϊβαλί (Σέφελ 15)

Οι πιο αλάδωτοι, τραγανοί κολιτσιάνοι, καπνιστός γαλέος, τραγανός γαύρος σερβιρισμένος με το  σφηνάκι με ξύδι είναι όλα όσα θα σας οδηγήσουν σε αυτά τα τραπεζάκια.

closesmenu