ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 6'
Μαρίνα Καλαμάτας Μαρίνα Καλαμάτας

Η µικρή πολιτεία που µέχρι το 1819 αγνάντευε τον Μεσσηνιακό Κόλπο από την ασφάλεια του µεσαιωνικού κάστρου της, το 1821 έγινε λίκνο της Επανάστασης και το 1840 πρώτη πόλη του Μοριά. Ευνοηµένη από την εύφορη γη της, κύρια ασχολία των ντόπιων ήταν η γεωργία.

Μέσα στο 19ο αιώνα η Καλαµάτα αρχίζει να µεγαλώνει και να εξελίσσεται σε εµπορικό και βιοµηχανικό κέντρο. Η πόλη αλλάζει πρόσωπο, εκσυγχρονίζεται. Κτίρια µε ποικίλες δυτικές επιρροές κάνουν την εµφάνισή τους. Οι κάτοικοί της δεν ασχολούνται, πλέον, µόνο, µε παραδοσιακά επαγγέλµατα.

Ο πολιτισµός αρχίζει να διαµορφώνει την καθηµερινότητα και την ταυτότητα της πόλης, µε δεκάδες οµάδες να δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισµού – χορωδίες, θέατρο, ζωγραφική. Κατάφερε, µάλιστα, τα τελευταία 30 χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού να ταυτιστεί µε την Καλαµάτα και την άνθιση του χορού στην Ελλάδα.

Η σηµερινή εικόνα της αντικατοπτρίζει µια πόλη που έχει κάνει το άλµα στο µέλλον. Ο καταστροφικός σεισµός του 1986, που άλλαξε για πάντα τη φυσιογνωµία της, ένωσε αρχές και κατοίκους σε ένα κοινό σκοπό: να ανασυγκροτήσουν τις δυνάµεις τους και να προχωρήσουν µπροστά, µεταβάλλοντας τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Ακόµα και µια σύντοµη βόλτα αποκαλύπτει στον επισκέπτη ένα σύγχρονο µωσαϊκό, φτιαγµένο µε ψηφίδες από την ιστορία και τον πολιτισµό ολόκληρης της Μεσσηνίας και την ενέργεια των Καλαµατιανών που τροφοδοτούν διαρκώς µε ερεθίσµατα, τάσεις και νέα δεδοµένα τα κύτταρά της.

Το κάστρο, τα αναστηλωµένα νεοκλασικά κτίρια, οι εκκλησίες, η Παλιά Πόλη, το σιδηροδροµικό πάρκο, η θάλασσα και, λίγο παραέξω, τα πυργόσπιτα, η αρχαία Μεσσήνη και ο Ταΰγετος γίνονται κάθε χρόνο πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσµο φτάνοντας εδώ αναγνωρίζουν στην Καλαµάτα µια σύγχρονη και δυναµική πόλη που επενδύει στις καινοτοµίες, τη βιώσιµη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια διασυνδέοντάς τη µε τον πολιτισµό.

Ημέρα 1η

15:00 Η τοπική κουζίνα αλλιώς

Η Καλαµάτα απέχει από την Αθήνα δυόµισι ώρες και η διαδροµή είναι αρκετά ξεκούραστη – ακόµα και µετά το γραφείο. Αν φτάσετε µεσηµέρι, κατευθυνθείτε απευθείας στις Βερσαλλίες (Τ/27210-81858). Ένα αβάντ γκαρντ µαγειρείο, µε τοπικές και ελληνικές γεύσεις, όπως δεν τις συναντάµε σε αυτού του είδους τα µαγαζιά: κολοκυθόσουπα µε τζίντζερ και πράσο, κοτόπουλο ρολό µε µανούρι και πέστο βασιλικού, αλλά και συκωτάκια στο τηγάνι, κεφτέδες από βιολογικό κιµά κ.ά. Ο χώρος µικρός και µε χαρακτήρα, πρόσφατα ανακαινισµένος, θα σας κερδίσει µε το που θα διαβείτε το κατώφλι του. Λειτουργεί µέχρι τις 6 το απόγευµα.


20:00 Το μπαρ στη στοά

Μετά από σύντοµη βόλτα στην παραλιακή λεωφόρο Ναυαρίνου ή στους δρόµους της πόλης, δοκιµάστε την µπάρα του Luna Lounge (Τ/27217-77777). Αγαπηµένο µέρος για βραδινές εξόδους µε ποτό και πιάτα που µοιράζεται η παρέα, όπως τάκος, νάτσος µε κιµά, πίτσα, αλλά και ζυµαρικά, σαλάτες κ.λπ., θα σας δείξει το ρυθµό της πόλης. Ανοιχτό από το πρωί για καφέ και brunch.

Ημέρα 2η

10:00 Ιστορίες παλιές και νέες

Ανεβείτε µέχρι το κάστρο για να θαυµάσετε τη θέα στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Επιστρέφοντας, ανακαλύψτε την ιστορία της πόλης περπατώντας στους δρόµους της. Το καλοκαίρι προτιµούν όλοι τις βόλτες και τα µαγαζιά της παραλιακής λεωφόρου Ναυαρίνου, όµως το χειµώνα η κίνηση µετατοπίζεται πιο ψηλά, στα στενά της Παλιάς Πόλης –κτισµένης στα ερείπια της αρχαίας πόλης Φαραί– και την πλατεία 25ης Μαρτίου.

Πάρτε δυνάµεις κάνοντας µια στάση στο Φλερτ (Τ/27210-84914). Νόστιµα κέικ, κρουασάν µε γέµιση πατισερί, ελαφριά σάντουιτς, υγιεινά µπολ, καφές αλλά και µπίρα από τη µεσσηνιακή µικροζυθοποιία Νέµα, δροσερά κοκτέιλ κ.λπ., έκαναν το Φλερτ αγαπηµένο στέκι των Καλαµατιανών.


13:00 Στάσεις στην Τέχνη

Η Καλαµάτα ενδείκνυται τόσο για περπάτηµα όσο και για ποδήλατο – αν το προτιµάτε. Συνεχίστε τη βόλτα σας στο κέντρο της Παλιάς Πόλης και µην προσπεράσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας(Τ/27210-83485). Μέσα από τα εκθέµατά του θα δείτε τη διαχρονική πορεία της Μεσσηνίας από τους προϊστορικούς χρόνους έως το Βυζάντιο.

Κατηφορίστε ως τη Βασιλέως Γεωργίου, την κεντρική πλατεία της πόλης, και επισκεφθείτε την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης Καλαµάτας (Αριστοµένους 33, Τ/27210-87902). Στεγάζεται µαζί µε τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαµάτας στο Πνευµατικό Κέντρο της πόλης και διαθέτει µια πλούσια συλλογή έργων τέχνης σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, από όλα τα καλλιτεχνικά ρεύµατα. 

16:00 Η Μεσσηνία στο πιάτο

Πολλά είναι τα προϊόντα που συνεχίζει να παράγει η µεσσηνιακή γη, κηπευτικά, εσπεριδοειδή, αλλά πιο διάσηµο είναι το λάδι της. Στο Κάρδαµο (Τ/27210-98091) θα δοκιµάσετε comfort cuisine, δηλαδή απλές ανεπιτήδευτες γεύσεις που επενδύουν στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Δοκιµάστε xορτόπιτα, κότσι, κεµπάπ προβατίνας, κουσκουσάκι µε γαρίδες, µπέργκερ µε γουρουνοπούλα κ.ά.


18:00 Ηλιοβασίλεμα στο λιμάνι

Περπατήστε στο υπαίθριο µουσείο Δηµοτικό Πάρκο Σιδηροδρόµων Καλαµάτας για να δείτε τους παλιούς συρµούς και τον εξοπλισµό που διέθεταν. Είναι η πιο ωραία ώρα για να επισκεφθείτε ξανά το παραλιακό µέτωπο της πόλης. Περπατήστε στο πεζοδρόµιο της λεωφόρου Ναυαρίνου από την πλευρά της θάλασσας, για να έχετε θέα στα σκάφη αλλά και στα όµορφα νεοκλασικά που διασώθηκαν.

Σταµατήστε στο Εικαστικό Σχολείο (Ναυαρίνου 8), που πραγµατοποιεί όλο το χρόνο σεµινάρια κεραµικής, ζωγραφικής, σκίτσου κ.ά., για να θαυµάσετε τη δουλειά που παράγουν οι δηµιουργικές οµάδες της πόλης στα εικαστικά. Αγναντέψτε την οµορφιά του Ταΰγετου που υψώνεται πάνω από την πόλη και καθίστε κάπου χαλαρά να απολαύσετε το δειλινό.


21:00 Για ποτό στην Πλατεία

Επιστροφή στην κεντρική πλατεία Καλαµάτας, που αποτελεί σηµείο συνάντησης για ποτό και βόλτα. Από το 2022, ένα σύγχρονο έργο τέχνης του εικαστικού Παναγιώτη Λαµπρινίδη κοσµεί την πλατεία. Μάλιστα, για 15 λεπτά κάθε βράδυ (22:00-22:15) ενεργοποιεί µια δέσµη φωτός  που υψώνεται στον ουρανό.

Ημέρα 3η

10.00 Ένα Μουσείο – Κόσμημα

Στην Καλαµάτα θα βρείτε µια από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών τοπικών ενδυµασιών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το Μουσείο Ενδυµασίας Λυκείου των Ελληνίδων στεγάζει τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυµασιών «Βικτώρια Γ. Καρέλια», που παρουσιάζεται µε υποδειγµατικό σύγχρονο τρόπο.

13:00 Ντόπιες αγορές

Πριν φύγετε από την πόλη, επιβάλλεται µια στάση στο Οινοπαντοπωλείο Χρυσοµάλλη (Τ/27210-82759). Η εξέλιξη µιας ιστορικής ταβέρνας, που µετά το σεισµό του 1986 επαναλειτούργησε και αγαπήθηκε από τους ντόπιους. Ένα σύγχρονο µεζεδοπωλείο και παντοπωλείο µε ελληνικά προϊόντα και σπιτική µαγειρική.

Μετάβαση

 Η Καλαµάτα απέχει από την Αθήνα 240 χιλιόµετρα. Κόστος για βενζίνη και διόδια 60 ευρώ (χωρίς επιστροφή).

Διαμονή

 Elite City Resort Ένα σύγχρονο ξενοδοχείο µε ανάλαφρη διακόσµηση και άνετους χώρους σε κεντρικό σηµείο της πόλης. Κατάλληλο και για δουλειά και για διακοπές. Από €85 

Belvedere Στην περιοχή της Κάτω Βέργας, ένα κατάλυµα µε όλες τις σύγχρονες ανέσεις µπροστά στη θάλασσα. Από €85

Grecotel Filoxenia Kalamata Σε προνοµιακή τοποθεσία στην άκρη της πόλης, προσφέρει ξεκούραση και αναζωογόνηση. Από €195

* Η τιµή αφορά δύο διανυκτερεύσεις και µετάβαση µε επιστροφή.

 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"