Απόδραση στην Πελοπόννησο: Καλοκαίρι στην Αρκαδία

Η Αρκαδία διαθέτει πολύτιμα πετράδια και δημοφιλείς ορεινούς τουριστικούς προορισμούς, μόνο που η ομορφιά της δεν εξαντλείται σε αυτά.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Sunny,Summer,View,Of,Astros,Port.,Wonderful,Morning,Seascape,Of Απόδραση στην Αρκαδία | Παράλιο Άστρος | Shutterstock

Η Αρκαδία διαθέτει χωριά κρυμμένα διαμάντια που φωλιάζουν στα βουνά και δημοφιλής ορεινούς τουριστικούς προορισμούς, αλλά η ομορφιά της δεν εξαντλείται σε αυτά. Το παραλιακό κομμάτι της, η Βόρεια και η Νότια Κυνουρία, προσφέρεται για βουτιές και ξεκούραση, μόλις λίγες ώρες από την πρωτεύουσα. «Καούρ εκάνατε» (καλώς ήρθατε), όπως λένε και οι ντόπιοι στην Τσακωνική διάλεκτο.

Ένας καλοκαιρινός οδηγός για την Αρκαδία:

Τι να δείτε

•Την Ιερά Μονή Παναγιάς Ελώνης (Τ/27570 22297) που στέκεται από τον 16ο αιώνα, λαξευμένη στον κόκκινο βράχο του Πάρνωνα σε ύψος 433μ. με θέα που κόβει την ανάσα.

•Την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας (Τ/27570 22224) που φωλιάζει μέσα σε μια σπηλιά στα 500 μέτρα υψόμετρο και θέα στην πεδιάδα του Λεωνιδίου.

Παραλιο Αστρος | Shutterstock

•Το Κάστρο Παράλιου Άστρους (Τ/27550 52142), γνωστό και ως Πύργο των Ζαφειρόπουλων, που χρονολογείται από την εποχή των Ενετών. Τα διατηρητέα επί το πλείστον πετρόκτιστα αρχοντικά του Λεωνιδίου.

Τι να κάνετε

Γνωρίστε το Λεωνίδιο και τα υπόλοιπα χωριά όπου ομιλείται ακόμα η τσακωνική διάλεκτος, μεταξύ άλλων τον Τυρό, τον Πραγματευτή, τα Σαπουνακαίικα και το Λιβάδι. Επισκεφθείτε έναν από τους παλαιότερους φούρνους στην Ελλάδα, αυτόν του Βλάμη (Τ/27570 22319) που ξεπερνά έναν αιώνα λειτουργίας. Κάντε μια στάση στον υγρότοπο Μουστού. Αποτελεί το μοναδικό σταθμό των μεταναστευτικών πουλιών που βρίσκεται στην περιοχή. Αν σας αρέσουν οι βόλτες με ποδήλατο, γνωρίστε με αυτό το μέσο το Παράλιο Άστρος. Οι λάτρεις της αναρρίχησης καταφθάνουν στο Λεωνίδιο από όλα τα μέρη του κόσμου, καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για το άθλημα. Μέσα από τις διαδρομές στα αναρριχητικά πεδία του νησιού, θα γνωρίσετε την ομορφιά του «Κόκκινου βράχου», το φαράγγι του Δάφνωνα κ.ά. (xtremegreece.gr).

Λεωνιδιο | Shutterstock

Ένα ακόμα φεστιβάλ είναι το Melitzazz (melitzazz.gr), το οποίο πραγματοποιείται και φέτος, στις 3-7 Ιουλίου. Στο Λεωνίδιο, θα ακουστεί ξανά η μελιτζάzz, το είδος της jazz που παίζεται εκεί και συνοδεύεται με την τσακώνικη μελιτζάνα της περιοχής.

Που να κολυμπήσετε στην Αρκαδία

Στη Βόρεια Κυνουρία, θα απολαύσετε τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας Ανάβαλου, την ησυχία στις Βίλες και τις ξαπλώστρες του Ξηροπήγαδου. Η Καραματζιάνη έχει βότσαλο, λίγο πιο κάτω θα βρείτε τα Λιλέικα και την Καρακατσάνης με αμμουδιά. Στο Παράλιο Άστρος θα κολυμπήσετε στο Παλιόχανο, Ατσίγγανο, στην ακτή Καλλιστώ και στις Πόρτες με τις ξαπλώστρες και τα αρμυρίκια. Στον Άγιο Ανδρέα θα κάνετε kite surfing.

Το λιμανακι της Σαμπατικης | Shutterstock

Στη Νότια Κυνουρία, στο Κρυονέρι θα βρείτε beach bar, στην παραλία Τσέρφος έχει μεγάλα βότσαλα, η Άμμος του Μουλά είναι μικρή με καταγάλανα νερά και στον Άγιο Χριστόφορο (Ζαρίτσι) θα έχετε θέα τα βουνά. Στον Τυρό θα συναντήσετε το Τηγάνι, την παραλία του χωριού, το Λιβάδι και πιο κάτω το γραφικό λιμανάκι Σαμπατικής και την Θιόπαυτο. Το ρέμα Δαφνών χωρίζει τις παραλίες Λάκκος και της Πλάκας. Συνεχίζοντας προς τα Πού- λιθρα, συναντάτε τη Γκρίζα Παραλία και όταν τα περάσετε του Φωκιανού με ξαπλώστρες και ταβερνάκια.

Φαγητό στην Αρκαδία

Μιχάλης – Μαργαρίτα, τηλ.: 27570 22379 (Πλάκα), Εν Λεωνιδίω, τηλ.: 27570 22068 (Λεωνίδιο), Το Κονάτσι, τηλ.: 27570 41321 (Σαπουνακαίικα), Ρήγας, τηλ.: 27550 52746 (Παράλιο Άστρος).

Διαμονή

Sampatiki Suites, τηλ. 27570-61156 (Σαμπατική), Hotel Hatzipanayiotis τηλ. 27570-22476 (Λεωνίδιο), ΔΗΩ Guesthouses / DIO GUESTHOUSES, τηλ. 27570-41508 (Τυρός), Hotel Byzantinon Poulithra Leonidion, τηλ. 27570-51220 (Πούλιθρα)

Μετάβαση

Από Αθήνα προς Λεωνίδιο: 206χλμ., σε 3 ώρες, με κόστος καυσίμου 60€ και διόδια 13,80€ (με επιστροφή). Από Αθήνα προς Άστρος: 160χλμ., σε 2 ώρες και 15 λεπτά, με κόστος καυσίμου 45€ και διόδια 13,80€ (με επιστροφή).

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα