3+1 γραφικά χωριά γύρω από την Καστοριά

Το πλούσιο και ορεινό ψηφιδωτό της Καστοριάς διαθέτει φυσικό τοπίο, ιστορία και γραφικά χωριά που αποκαλύπτουν τα μυστικά τους όλο τον χρόνο.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Kastoria,,Greece-,March,1,,2008.,The,Prehistoric,Lakeside,Settlement,Of KASTORIA, GREECE- March 1, 2008.

Νόστιμο

Το Νόστιμο είναι ένα ορεινό χωριουδάκι του Δήμου Ορεστίδος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο βρίσκεται 27 χλμ. μακριά από την Καστοριά, στα όρια με το νομό Κοζάνης, και σε υψόμετρο 920 μ. Είναι γνωστό, κυρίως, για το απολιθωμένο δάσος του, το οποίο έχει ιστορία περίπου 20 εκατομμυρίων χρόνων. Σε εκείνη την περιοχή είχε δημιουργηθεί ένα άγριο υποτροπικό δάσος με οξιές, καστανιές, βελανιδιές και φοίνικες. Αργότερα, η λάβα και η ηφαιστειακή στάχτη σκέπασαν το δάσος και οδήγησαν στην απολίθωση. Τα ευρήματα, λοιπόν, από εκείνη την εποχή -απολιθωμένοι φοίνικες, μοναδικοί στην ηπειρωτική Ελλάδα, και μεγάλα δέντρα, αλλά και κοχύλια, αστερίες, το δόντι ενός καρχαρία κ.α.- μπορείτε να τα εξερευνήσετε στο Μουσείο Παλαιοντολογίας & Παλαιοβοτανικής του χωριού.

Kάθε χρόνο, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων, διοργανώνεται στην πλατεία του χωριού η γιορτή της «Γουρουνοχαράς». Πρόκειται για ένα έθιμο που συνηθίζεται σε χωριά της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας και της Δυτικής Μακεδονίας. Κάτοικοι και επισκέπτες γεύονται τοπικά εδέσματα, πίνουν κρασί και τσίπουρο και γλεντούν. Σκοπός είναι να τιμήσουν τα Χριστούγεννα και τα γουρούνια που σφάζονταν, αφού προηγουμένως είχαν εκτραφεί με τον καλύτερο τρόπο από τους χωρικούς.

Νεστόριο

Το Νεστόριο έγινε ευρύτερα γνωστό από τα θρυλικά River Party, που διοργανώνονταν στην περιοχή, και είναι ένας από του πιο παλιούς οικισμούς στην Καστοριά. Βρίσκεται 25 χλμ. νοτιοδυτικά από την Καστοριά, στη σκιά του Γράμμου και σε υψόμετρο 890 μ. Το Νεστόριο είναι ένα χωριό με πλούσιο φυσικό τοπίο, τρεχούμενα νερά (θα χορτάσετε Αλιάκμονα) που ενδείκνυται για βόλτες στην φύση, πεζοπορίες και φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Το Διεθνές Μονοπάτι Ε6, που διασχίζει το Γράμμο, είναι ιδανικό για γραφικές διαδρομές ανάμεσα σε πυκνά δάση, δίπλα στις όχθες των ποταμών. Μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ, καγιάκ, ορεινή ποδηλασία και ιππασία. Αν έχετε αντοχές, επισκεφθείτε το Κάστρο, μια φυσική ακρόπολη ανατολικά του Νεστορίου, σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, για θέα που κόβει την ανάσα. Οι όχθες του Αλιάκμονα είναι μοναδική ευκαιρία για περιπλάνηση, και γιατί όχι, για ψάρεμα. Τέλος, σημειώστε να περάσετε από τον καταρράκτη, στο μοναστήρι των Ταξιαρχών «της Τσούκας» κοντά στην Αγία Άννα και από την κοιλάδα των «Στενών».

Κλεισούρα

Η Κλεισούρα ή Βλαχοκλεισούρα είναι ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς της Μακεδονίας. Βρίσκεται 30 χλμ. έξω από την Καστοριά, στα 1250 μ. του όρους Μουρίκι, το οποίο είναι γεμάτο από οξιές και βελανιδιές. Θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά βλάχικα χωριά της Ελλάδας. Γνώρισε μεγάλη ακμή στα χρόνια της τουρκοκρατίας μέχρι και τον 20 αι., ενώ βίωσε πολύ σκληρές στιγμές στη γερμανική κατοχή. Αξίζει μια επίσκεψη στο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Κλεισούρας όπως και στη Μονή της Παναγίας, που είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Εκεί θα μάθετε για την ιστορική του σημασία, καθώς αποτέλεσε κρησφύγετο στην Επανάσταση του 1821 και στο Μακεδονικό Αγώνα. Σε χαλαρούς ρυθμούς, περπατήστε στις παραδοσιακές γειτονιές του χωριού, και δοκιμάστε ντόπιο κρέας και τοπικό τυρί από τα μικρά μαγαζιά.

Σιδηροχώρι

Το Σιδηροχώρι έγινε γνωστό από τα γυρίσματα για την ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στο όρο Βέρνο και φημίζεται για την εκπληκτική θέα προς την Καστοριά και τη λίμνη (μόλις 9 χλμ. μακριά). Περπατήστε ανάμεσα στα αναπαλαιωμένα σπίτια του χωριού και στα μικρά λιθόστρωτα δρομάκια του μέχρι να φτάσετε στα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου του Λογγά. Μη χάσετε τον ιερό μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου, μια τρίκλιτη βασιλική του 1813, που έχει ανακηρυχθεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα