Οδηγός Τσαγκαράδας: Φημισμένη και πάντα γοητευτική

Το πιο γνωστό χωριό του κεντρικού Πηλίιου, με τις πολύ καλές υποδομές, απλώνεται στις κατάφυτες πλαγιές και είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για διακοπές όλο το χρόνο.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
The more than 1000 years giant plane tree in Tsagarada, Magnesia, Greece. Τσαγκαράδα, Πλατεία Αγίας Παρασκεύης | iStock

Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 450 στις πλαγιές του Πηλίου και την απαρτίζουν τέσσερις συνοικίες -ο Άγιος Στέφανος και η Αγία Κυριακή, η Αγία Παρασκευή και οι Ταξιάρχες-σε απόσταση η μια με την άλλη. Τόση, που οι επισκέπτες συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για έναν οικισμό. Ο φιδογυριστός κεντρικός δρόμος τις ενώνει χωρίς να αποκαλύπτει πάντα τα παλιά πηλιορείτικα σπίτια και τις πλατείες που είναι κρυμμένες μέσα στις καστανιές, τις οξιές, τα πλατάνια, τα οπωροφόρα και τα λουλούδια.

Ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες, μαγαζάκια, καφέ, ταβέρνες, all day εστιατόρια, ΑΤΜ, κέντρο πληροφόρησης, ένα εξαιρετικό πωλητήριο κεραμικών, –όλα εδώ θα τα βρεις. Κι άλλα, περισσότερα. Γιατί περπατώντας στα μονοπάτια που ενώνουν τις συνοικίες ανακαλύπτεις μικρόκοσμους με αιωνόβια δέντρα, οργιαστική βλάστηση, ξύλινα γεφυράκια, ρεματιές. Μια άλλη Τσαγκαράδα, αυθεντική και γοητευτική, μακριά από τον ασφαλτόδρομο όπου τα νεόκτιστα αυξάνονται και πληθύνονται στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης.

ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟΣ. ΦΩΤΟ: ΒΑΛΥ ΒΑΪΜΑΚΗ

Στο επίκεντρο βρίσκεται η πλατεία της Αγίας Παρασκευής, με τα καφέ και τις ταβέρνες. Εκεί κυριαρχεί ο χιλιόχρονος θεόρατος πλάτανος με περίμετρο κορμού που φτάνει τα 14 μέτρα και η ομώνυμη εκκλησία.

Περπατώντας στο σοκάκι πλάι στο ιστορικό κτίριο του ξενοδοχείου Χαμένος Μονόκερος θα θαυμάσεις το κτίριο της Νανοπουλείου σχολής, δωρεά του Ν. Νανόπουλου που κτίστηκε το 1909 ως οικονομικό γυμνάσιο και το 1985 χαρακτηρίστηκε Εργο Τέχνης. Είναι πλήρως αποκατεστημένο και στεγάζει το δημοτικό σχολείο. Κοντά του θα βρεις το λιθόκτιστο διώροφο κτίσμα της Αχιλλοπουλείου Σχολής, δωρεά των Αιγυπτιωτών αδερφών Αχιλλόπουλων του 1864. Λειτούργησε έως το 1955, χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Διατηρητέο μνημείο και αναστηλώθηκε το 2001. Στις μέρες μας εκεί στεγάζεται ένα ψηφιακό λαογραφικό μουσείο, μινιατούρες και η δημοτική βιβλιοθήκη.

ΝΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟΣ / ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ. ΦΩΤΟ: ΒΑΛΥ ΒΑΪΜΑΚΗ

Μνημεία άξια θαυμασμού

Η πλατεία των Ταξιαρχών, με την ομώνυμη εκκλησία του 1786 και την παλιά κρήνη, είναι μικρή, αλλά χαρακτηριστικά πηλιορείτικη. Έχει τραπεζάκια για καφέ και φαγητό κάτω από το ψηλά δέντρα και από εκεί ξεκινά το καλντερίμι-μονοπάτι προς την Αγία Παρασκευή. Στα πρώτα μέτρα της διαδρομής θα δεις το ερειπωμένη Καρτάλειο σχολείο, χαρακτηρισμένο και αυτό ως Έργο Τέχνης, δωρεά της οικογένειας Καρτάλη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ωραιότερα κτίρια φέρουν ονόματα ευεργετών: τον 19ο αιώνα πολλοί από αυτούς που ξενιτεύτηκαν (κυρίως στην Αίγυπτο) πλούτισαν και χρηματοδότησαν τον τόπο τους, αλλά και τον Βόλο, ώστε να κτιστούν εκκλησίες, σχολεία, πλατείες, βρύσες, δρόμοι και αρχοντόσπιτα με νεοκλασικά χαρακτηριστικά. Άλλοι ναοί που αξίζει να θαυμάσεις είναι της Αγίας Κυριακής (1746) στην ομώνυμη πλατεία, του Αγίου Στεφάνου (1805) και των Αγίων Αναργύρων (1786). 

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΑ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ. ΦΩΤΟ: ΒΑΛΥ ΒΑΪΜΑΚΗ

Κοντινές παραλίες και μονοπάτια

Σε μικρή απόσταση από την Τσαγκαράδα βρίσκεται η φημισμένη παραλία του Μυλοπόταμου, η Νταμούχαρη και η Φακίστρα με το «κρυφό σχολειό» μέσα σε σπηλιά. Μονοπάτια που ξεκινούν από τον οικισμό οδηγούν στο Μούρεσι και τα Χάνια, στις Μηλιές, στο Ξουρίχτι, στη Νταμούχαρη και από εκεί στον Αϊ Γιάννη.

ΦΑΚΙΣΤΡΑ

+

Η Εροτέρα

Δυο σπουδαίοι καλλιτέχνες, η κεραμίστρια Λίτσα Μαρίνου και ο εικαστικός Δημήτρης Μανίνης ζουν και δημιουργούν στο Πήλιο εδώ και πολλά χρόνια. Παρουσιάζουν και πουλούν τα εξαιρετικά έργα τους στο εκθετήριο-πωλητήριο Εροτέρα που θα βρείτε στη συνοικία των Ταξιαρχών, επάνω στον κεντρικό δρόμο.

Απόσταση

Η Τσαγκαράδα απέχει από την Αθήνα 375 χλμ. (4,5 ώρες).

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Kυκλοφορεί στις 03/12 με το «Βήμα της Κυριακής»