Καρύταινα: Το «Τολέδο της Πελοποννήσου»

Στεφανωμένη από το σπουδαίο κάστρο της, με θαυμαστή αρχιτεκτονική και βυζαντινά εκκλησιαστικά μνημεία, η Καρύταινα της Αρκαδίας είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους ταξιδιώτες που αναζητούν αυθεντικούς προορισμούς.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Karytaina village view in Arcadia, Greece iStock

Η Καρύταινα έχει σπουδαία αξιοθέατα. Η ιστορία του κάστρου της, ξεκινά στα μέσα του 13ο αιώνα, όταν κτίστηκε από τον Γάλλο ιππότη Γοδεφρείδο ντε Μπρυγιέρ. Έγινε ένα από τα σημαντικότερα φρούρια της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας λόγω της νευραλγικής του θέσης που επιτρέπει την επίβλεψη της γύρω περιοχής. Θεωρείται ότι εκεί υπήρχε πριν το κάστρο της αρχαίας Βρένθης.
Ποιος της έδωσε το περίφημο προσωνύμιο «Τολέδο της Πελοποννήσου»; Ο Νίκος Καζαντζάκης στο βιβλίο του Ταξιδεύοντας στον Μοριά.

Βαλυ Βαϊμακη

Τι θα δείτε στην Καρύταινα

Η Καρύταινα, συνδέθηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, την προτομή και την λεγόμενη οικία του οποίου αντικρίζουμε στο κάστρο της. Εκεί συγκεντρώθηκαν ο Γέρος του Μοριά και τα στρατεύματά του διώχνοντας τους Τούρκους και απελευθερώνοντάς το. Από εκεί εξόρμησαν στις 27 Μαρτίου του ’21 και πολέμησαν με τους Τούρκους στη μάχη Κοτυλίου-Καρύταινας, με νικηφόρο για τους Έλληνες αποτέλεσμα.

Γεφυρι πεντοχιλιαρου | Βαλυ Βαϊμακη

Το ονομαστό πεντάτοξο «γεφύρι του πεντοχίλιαρου»

Κάτω από την σημερινή μεγάλη γέφυρα, στην είσοδο της Καρύταινας, κτίστηκε από τον Γοδεφρείδο Ντε Μπριγιέρ τον 13ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1440 από γόνο μεγάλης βυζαντινής οικογένειας. Απεικονίστηκε, μαζί με την Καρύταινα στην πίσω όψη του πεντοχίλιαρου, ενώ στην μπροστινή υπήρχε η μορφή του Θ. Κολοκοτρώνη. Παρότι είναι ένα μνημείο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, δυστυχώς έχει αφεθεί να ερειπώνεται και περιμένει τη φροντίδα της αρμόδιας Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Στο κεντρικο σοκακι της Καρυταινας | iStock

Περιδιαβαίνοντας τον υπέροχο οικισμό της Καρύταινας, ο επισκέπτης συναντά τα εντυπωσιακά διώροφα και τριώροφα κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κάποια από τα οποία χρονολογούνται στον 18ο και τον 19ο αιώνα. Ένα χωριό που, αν και δεν διαθέτει τις υποδομές άλλων κοντινών προορισμών όπως η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα (ή και εξαιτίας αυτού του λόγου), διατηρεί ακέραιη τη γοητεία του.

Αγιος Νικολαος | Βαλυ Βαϊμακη

Τι άλλο αξίζει να δείτε στην Καρύταινα

Την Παναγία του Κάστρου, έναν μικρό σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό με τρούλο.

Παναγια του Καστρου / Βαλυ Βαϊμακη

Τα δύο αναστηλωμένα πυργόσπιτα. Το ένα είναι του Μαντζουρανόγιαννη, θεωρείται του 1400 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οχυρά βυζαντινά οικήματα που έχουν συντηρηθεί. Το άλλο λέγεται της Λεβένταινας και κτίστηκε στα τέλη του 18ου αι. 
Τον ναό της Ζωοδόχου Πηγής με το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο, που κτίστηκε τον 16ο αιώνα πάνω σε παλαιότερο του 14ου. Επίσης, την εκκλησία της Ευαγγελίστριας του 1868 και τον βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου (13ος -14ος αιώνας).
Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην επάνω γειτονιά, από όπου η θέα είναι εντυπωσιακή.

Πυργος Λεβενταινας | Βαλυ Βαϊμακη

Δραστηριότητες

Δημοφιλές είναι το rappel από την ψηλή γέφυρα και οι καταβάσεις rafting και canoe-kayak στον Αλφειό με εκκίνηση από το γεφύρι του Ατσίχολου (4 χλμ. από τη Καρύταινα). Η εταιρεία Περιπέτεια έχει βάση στην Καρύταινα. Μπορείτε επίσης να κάνετε river trekking περπατώντας μέσα στα υπέροχα τοπία της περιοχής.  

Για Φαγητό στην Καρύταινα

Άρκτος (27910 31341, www.arktoskarytaina.gr). All day café-εστιατόριο με ωραία διακόσμηση και τραπεζάκια έξω, στο κέντρο του χωριού. Για μεζεδάκια, παραδοσιακά μαγειρευτά, χειροποίητες πίτες, ζυμαρικά σε μεγάλες μερίδες. Αξίζουν και τα γλυκά -όπως πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα, μπακλαβάς. Από 20 ευρώ/άτομο

Το Κάστρο (27910 311130). Με πιάτα ελληνικής κουζίνας.  Από 15 ευρώ/άτομο.

Βρένθη (27910 31650). Καφέ-μπαρ που θα βρείτε μπαίνοντας στην Καρύταινα και το χαρακτηρίζει η μεγάλη αυλή με τα τραπεζάκια. Με καλό καφέ, σνακ και λίγα σπιτικά πιάτα. Η οικογένεια διαχειρίζεται και το ομώνυμο ξενοδοχείο με απλά και οικονομικά δωμάτια (από 50 ευρώ/δίκλινο).

Στο λιθόστρωτο δρομάκι που ξεκινάει από το κέντρο της Καρύταινας θα βρείτε το Παντοπωλείο της Κυριακής για να αγοράσετε παραδοσιακά ζυμαρικά -που φτιάχνει στο εργαστήριό της με τις πατροπαράδοτες συνταγές -και άλλα προϊόντα.

Παντοπωλειο της Κυριακης

Απόσταση από την Αθήνα

Η Καρύταινα απέχει από την Αθήνα 208 χλμ. (περίπου 2,5 ώρες).

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου