Επισκεφτείτε τη Χαλκίδα με την εσπλανάδα, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, τη γέφυρα με τα τρελά νερά και την παλιά ποτοποιία Αρέθουσα. Ανακαλύψτε τα Δρακόσπιτα της Δίρφης και τον ενετικό πύργο με τις πολεμίστρες στο Αυλωνάρι, και δοκιμάσετε τοπικές απαστερίωτες μπίρες, ευβοιώτικα μανιτάρια και ντόπια κρασιά απολαμβάνοντας θεραπείες ευεξίας με σταφύλια.

Αναζητήσεις πολιτισμού
Η Χαλκίδα είναι η ένατη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η πρωτεύουσα και το σπουδαιότερο λιμάνι της Εύβοιας. Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι η κρεμαστή Υψηλή Γέφυρα του Ευρίπου, που ενώνει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Εύβοια. Περιηγηθείτε στην πόλη που είχε τη φήμη μιας από τις ωραιότερες της Κεντρικής Ελλάδας, περπατήστε στην παραλία, παρατηρήστε τα πετρόχτιστα αρχοντικά από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπως και όσα νεοκλασικά κατάφεραν να επιβιώσουν. Μια όμορφη βόλτα είναι στο πάρκο του Φάρου, με μονοπάτι ανάμεσα στα δέντρα, όπως και στο κάστρο Καράμπαμπα στην Κάνηθο και στις ψαροταβέρνες.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας (τηλ. 22210-25131) παρουσιάζονται αγάλματα, κιονόκρανα, ψηφιδωτά, αγγεία και αντικείμενα μεταλλοτεχνίας. Στις παρυφές της πόλης, κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, υπάρχει και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας (τηλ. 22210-22402) που στεγάζεται στο βιομηχανικό κτίριο του παλιού ποτοποιείου Αρέθουσα, των αρχών του 20ού αιώνα, και καταπιάνεται με διάφορες θεματικές, από το ευβοϊκό αλφάβητο μέχρι τον μύθο της Ιφιγένειας στην Αυλίδα και το ηρώο στο Λευκαντί.
Από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της πόλης είναι το Κόκκινο Σπίτι (τηλ. 22210-87860), του 1884, που ανεγέρθηκε σε σχέδια του Κωνσταντίνου Φλέγγα στη θέση οθωμανικού τεκέ. Το 1890 αγοράστηκε από τον έμπορο Βασίλειο Μάλλιο, ενώ εδώ διέμεινε το 1916, επί έξι μήνες, ο βασιλιάς Πέτρος της Σερβίας με την ακολουθία του. Σήμερα, ο χώρος στεγάζει την Εστία Γνώσης Χαλκίδας.
Χωριά βυθισμένα στο πράσινο και απολαυστικές βουτιές

Σε υψόμετρο 400 μ., στις νότιες πλαγιές της Δίρφης, σε μια ρεματιά με πλατάνια, είναι χτισμένη η Στενή, ένα όμορφο χωριό με καταλύματα, καφέ, γλυκοπωλεία και ταβερνάκια. Λίγο έξω από το χωριό δεσπόζει ο Βράχος της Στενής, που φωτίζεται επιβλητικά τα βράδια.
Τα Καμπιά φωλιάζουν μέσα στην καρδιά της ευβοϊκής φύσης, πλάι στο ρέμα του Παλιόμυλου. Σε υψόμετρο 500 μ. είναι χτισμένα στην πλαγιά του Μέγα Λόγγου Ξηροβουνίου, σε ένα περιβάλλον με πυκνή βλάστηση. Κοντά στο χωριό υπάρχει φαράγγι και πεδία για αναρρίχηση.
Το Αυλωνάρι είναι ένα χωριό αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω σε λόφο, στο μέσο μιας κοιλάδας, ανάμεσα στο Αλιβέρι και στην Κύμη, με τον χαρακτηριστικό πέτρινο ενετικό πύργο με τις πολεμίστρες. Την προσοχή σας αξίζει και η Γλυφάδα (ή Τσέργες), σε υψόμετρο 460 μ., στους βόρειους πρόποδες της Δίρφης, βρίσκεται μέσα στα έλατα και τα πεύκα. Βορειοδυτικά του χωριού επιβιώνει ένα μεγαλιθικό Δρακόσπιτο.
Όσο για μπάνιο, παραλίες υπάρχουν πολλές και όλες με καθαρά κρυστάλλινα νερά. Βουτήξτε στην παραλία του Λιμνιώνα με φόντο τον δασωμένο βράχο, στην κοντινή Πετάλη με τα πράσινα νερά, στον κλειστό όρμο Βύθουρη, στη διάσημη Χιλιαδού, στην πανέμορφη Θαψά, στην εκτεταμένη Μουρτερή.
Ιδιαίτερες εμπειρίες

• Στη μικροζυθοποιία Septem (τηλ. 22227-70000) στο Ωρολόγιο, παράγεται ποιοτική μη παστεριωμένη μπίρα, από Pilsner και Wheat IPA μέχρι Red Ale και Pale Ale. Η επιχείρηση δημιουργήθηκε πριν από δεκαέξι χρόνια, από τους Σοφοκλή Παναγιώτου (χημικό-οινολόγο) και Γιώργο Παναγιώτου (οικονομολόγο). Επισκεφτείτε το Κτήμα Αβαντίς (τηλ. 22210-55350), στον Μύτικα, νοτιοανατολικά της Χαλκίδας, όπου παράγονται λευκά, ροζέ, ερυθρά και γλυκά κρασιά. Προσφέρεται ξενάγηση με γευστική δοκιμή και σταφυλοθεραπεία με καλλυντικά που παρασκευάζονται από πρώτες ύλες του ίδιου του κτήματος.
• Στο Μανιταροπωλείο Δίρφυς (τηλ. 22280-71300) θα βρείτε μια ενδιαφέρουσα σειρά προϊόντων: αποξηραμένα μανιτάρια από την Ελλάδα και τον κόσμο, προϊόντα τρούφας, πούδρες μανιταριών, ζυμαρικά, σούπες, ριζότο και κριθαρότο με μανιτάρια, αλλά και αξεσουάρ –όπως μαχαίρια– για συλλογή μανιταριών.
• Πεζοπορήστε σε δάση και φαράγγια, κάντε ανάβαση στη Δίρφη, εξερευνήστε τα Δρακόσπιτα και δοκιμάστε τις δυνάμεις σας στο νυχτερινό canyoning (trekking.gr).
• Δοκιμάστε φάβα από τα Καμπιά, ρίγανη από τους Στρόπωνες, αποξηραμένα σύκα, αλλά και τοπικά τυριά, ζυμαρικά και κρέας.