ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Τα καραβάκια που μεταφέρουν τον κόσμο από τον Μώλο στο νησί της λίμνης © iStock Τα καραβάκια που μεταφέρουν τον κόσμο από τον Μώλο στο νησί της λίμνης © iStock
Τα Ιωάννινα προσφέρουν ταξιδιωτικές συγκινήσεις αξιώσεων: την ομώνυμη πόλη με την πανέμορφη λίμνη Παμβώτιδα, το ατμοσφαιρικό Κάστρο και τα εξαιρετικά μουσεία, το γειτονικό χωριό Πέραμα με το εντυπωσιακό σπήλαιο, την οινοπαραγωγό Ζίτσα με τα κρασιά από ποικιλία Ντεμπίνα, τα ιστορικά χωριά του Πωγωνίου με την παράδοση στο πολυφωνικό τραγούδι, τη σπουδαία Δωδώνη και βέβαια το επιβλητικό Μέτσοβο των Τοσίτσα και Αβέρωφ.
Σοκακι στην πολη των Ιωαννινων © iStock

Τι να κάνετε

• Η πόλη των Ιωαννίνων υπήρξε επί αιώνες μητρόπολη των Βαλκανίων. Σήμερα είναι η έβδομη σε μέγεθος της Ελλάδας και η μεγαλύτερη της Ηπείρου. Χτισμένη στη δυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας (ή Λίμνη της Κυρά Φροσύνης), είναι μια ζωντανή και δραστήρια πόλη, με πολλούς φοιτητές που της δίνουν χρώμα και ενέργεια. Η καρδιά της παλιάς πόλης χτυπάει στο παραμυθένιο Κάστρο, με την ακρόπολη του Iτς Kαλέ, το Φετιχιέ Τζαμί, τους τάφους του Aλή Πασά και της πρώτης συζύγου του, όπως και την Εβραϊκή Συναγωγή (Καλ Καντός Γιασάν).

Γοητευτικά σοκάκια και παλιά δίπατα σπίτια συνθέτουν ένα σκηνικό μαγείας. Μία από τις πιο κλασικές βόλτες για ντόπιους και επισκέπτες είναι στον παραλίμνιο. Εδώ, ανάμεσα σε σκιερά πλατάνια θα δείτε περιπατητές και ποδηλάτες να κάνουν πρωινές και απογευματινές βόλτες πλάι στα νερά της Παμβώτιδας, με φόντο το όρος Μιτσικέλι.

© Αρχαιολογικο Μουσειο Ιωαννινων

Τα Γιάννενα έχουν πολλούς και καλούς χώρους πολιτισμού, όπως είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 26510-01089), το Βυζαντινό Μουσείο (τηλ. 26510-25989), το Λαογραφικό Μουσείο Κώστας Φρόντζος (τηλ. 26510-23566). Εξαιρετική είναι η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων (τηλ. 26510-75131) με έργα σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, όπως είναι οι Γύζης, Λύτρας, Bασιλείου, Τάσσος, όπως και το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας που στεγάζεται στο αρχοντικό Μίσιου (τηλ. 26510-78062).

Μη χάσετε

• Το Μουσείο Αργυροτεχνίας (piop. gr) βρίσκεται μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Αποτελεί ένα πολιτιστικό κόσμημα της πόλης, αφού παρουσιάζει την ηπειρώτικη αργυροτεχνία που αποτελούσε πυλώνα της οικονομικής και καλλιτεχνικής ζωής των Ιωαννίνων. Μέσα από κείμενα, βίντεο και πολυμεσικές εφαρμογές, θα πάρετε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τις τεχνικές διακόσμησης αργυρών αντικειμένων, θα δείτε ηπειρώτικα αριστουργήματα από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα (κοσμήματα, ασημένια χρηστικά και διακοσμητικά σκεύη, όπλα, κ.ά.), ενώ θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε και για τη σύγχρονη αργυροτεχνία στην πόλη.

Σε απόσταση αναπνοής

Λίγο έξω από το κέντρο θα βρείτε το μικρό τζαμί Καλούτσιανης (Κανλί Τσεσμέ ή Χατζηγιέ) του 1739. Περάστε και από τον Κατσικά, ένα ονομαστό προάστιο της πόλης, γνωστό κυρίως για τα ταβερνάκια του.

Νησι της Παμβωτιδας © iStock

Από τον Μώλο, ένα όμορφο σημείο των Ιωαννίνων με υπεραιωνόβια πλατάνια, ξεκινούν καραβάκια προς το Νησί της Παμβώτιδας. Πρόκειται για ένα από τα λίγα κατοικημένα νησιά λίμνης της Ελλάδας, με ξεχωριστό, παραδοσιακό χρώμα. Τα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια και τα όμορφα σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές τους συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από άλλη εποχή. Τα βυζαντινά χρόνια το Νησί λειτούργησε ως σημαντικό μοναστικό κέντρο. Ξεχωρίζουν η Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών, όπως και η Μονή Αγίου Παντελεήμονα, εκεί όπου στις αρχές του 1822 δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς από τον Κιοσέ Μεχμέτ πασά και τους άντρες του. Μαζί με τον πασά των Ιωαννίνων βρισκόταν η γυναίκα του, Βασιλική, που μετέπειτα εξορίστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου (τηλ. 26510-81791), εκτίθεται η αυθεντική φορεσιά της κυρα-Βασιλικής, όπως και υφαντά, λιθογραφίες και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα.

Σπηλαιο Περαματος iStock

Το Πέραμα είναι ένα χωριό που βρίσκεται κοντά στο βορειοδυτικό άκρο της Παμβώτιδας, με σήμα κατατεθέν το σπήλαιο Περάματος (τηλ. 26510-81521). Πρόκειται για σπουδαίο φυσικό μνημείο με εξαιρετική ποικιλομορφία (διαθέτει 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών), αλλά και σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής. Εντός του βρέθηκαν δόντια από αρκούδες των σπηλαίων (ζώο που σήμερα έχει εξαφανιστεί). Από τον λόφο όπου βρίσκεται το σπήλαιο θα απολαύσετε τη θέα προς την Παμβώτιδα, το Νησί και την πόλη των Ιωαννίνων.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Χειμώνας 2026: Πόλεις και χωριά στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη

Κυκλοφορεί στα περίπτερα

Απόρρητο