Πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με το σύγχρονο λεξιλόγιο του travel;

Πόσο καλά γνωρίζουμε τα τελευταία ταξιδιωτικά trends και το σύγχρονο λεξιλόγιο του travel;

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
travel-23

Μπορεί το αεροδρόμιο της πόλης μας να αποτελεί ένα μέρος που επισκεπτόμαστε συχνά. Μπορεί το διαβατήριο μας να έχει μόνιμη θέση στο backpack μας και μπορεί να έχουμε βρει εδώ και καιρό την ιδανική χειραποσκευή για τα long weekend ταξίδια μας. Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε τα τελευταία ταξιδιωτικά trends αλλά και τα σύχρονο λεξιλόγιο του travel;  Ας δοκιμάσουμε τους εαυτούς μας, διαβάζοντας τα παρακάτω. 

Τι είναι το skiplagging; 

Όταν κάνουμε λόγο για skiplagging μιλάμε για την περίπτωση όπου οι ταξιδιώτες κλείνουν μια πτήση με αναταπόκριση και καταλήγουν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους στην ενδιάμεση τους στάση αντί για τον τελικό τους προορισμό. 

Shutterstock

Στην ουσία βέβαια το skiplagging προκύπτει ως ένα hack των έμπειρων ταξιδιωτών που επωφελούνται από τα ενίοτε αντιφατικά μοντέλα τιμολόγησης των αεροπορικών εταιρειών κλείνοντας εισιτήριο για μια πτήση ανταπόκρισης με στάση στην πόλη που είναι ο πραγματικός του προορισμός. 

Τι είναι το open jaw; 

Πρόκειται για ένα είδος εισιτηρίου με επιστροφή από διαφορετικό προορισμό από εκείνο του αρχικού τους προορισμού. Το τρόπο αυτό χρησιμοποιούν οι ταξιδιώτες που έχουν σκοπό να επισκεφτούν περισσότερα μέρη χωρίς να επιστρέψουν στο μέρος όπου αρχικά προσγειώθηκαν. 

Τι είναι το slow travel

Είναι ένα είδος ταξιδιού που οδηγεί σε εμπειρίες γεμάτες νόημα σε αντίθεση με τα τυποποιημένα και πολύ τουριστικού τύπου ταξίδια.  Το κίνημα του slow travel όπως και το κίνημα του slow food προέκυψε κυρίως στην μεταπανδημική εποχή. 

Slow Travel | Shutterstock

Ο σκοπός είναι οι εμπειρίες να είναι μεστές και ουσιαστικές. Αντί για ένα πολήμερο ταξίδι γεμάτο με γρήγορες στάσεις, προκαθορισμένες λίστες και επιδερμικές εμπειρίες, οι ταξιδιώτες επιθυμούν όλο και περισσότερο να αφιερώνουν χρόνο στον κάθε τους προορισμό. 

Τι είναι το code sharing;

Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ δύο αεροπορικών εταιρειών ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να πετούν και με περισσότερους από έναν παρόχους με το ίδιο εισιτήριο.  H συνεργασία αυτή χρησιμεύει για παράδειγμα ώστε να φτάσει ένας ταξιδίωτης σε κάποιον προορισμό προς τον οποίο δεν διαθέτει είτε η μία, είτε η άλλη εταιρεία. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, είναι δυνατή η εξαργύρωση ή η συγκέντρωση μιλίων και στις δύο αεροπορικές εταιρείες.  

Τι είναι το sky couch;

Ένας αυξανόμενος αριθμός αεροπορικών εταιρειών προσφέρει την επιλογή για θέσεις στις οποίες μπορεί κανείς να κοιμηθεί πιο άνετα.  Είναι μια επιλογή που συνήθως κοστολογείται κάπου μεταξύ μιας οικονομικής θέσης και μιας θέσης business-class. 

Τι είναι το set jetting; 

Χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο όταν αναφερόμαστε σε ένα ταξίδι που πραγματοποιείται σε έναν προορισμό που αποτελεί filming location κάποιας σειράς ή ταινίας. 

Monument Valley, Utah, and Arizona, η διασημη τοποθεσια απο την ταινια Forrest Gump | Shutterstock

Οι θαυμαστές των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών σχεδιάζουν όλο και περισσότερο ταξίδια για να δουν τις τοποθεσίες που πρωτοείδαν στην οθόνη, με αποτέλεσμα να αυξάνουν και την δημοτικότητά τους.  

Τι είναι το shoulder season; 

Είναι η περίοδος που εμφανίζεται δύο φορές το χρόνο και χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι αφενός έπεται των περιόδων αιχμής κάποιου προορισμού και αφετέρου για τις καλές προσφορές. Για παράδειγμα, η αντίστοιχη περίοδος για την Ελλάδα έίναι γύρω στον Απρίλιο και τον Μάιο, και μετά πάλι από τον Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο.  

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου