ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
the-salmon-eye

Μοιάζει με κάποια φουτουριστική εγκατάσταση ή με ένα ατσάλινο βότσαλο στο θαλάσσιο χώρο του πέμπτου μεγαλύτερου φιόρδ του κόσμου και παραδόξως μοιάζει να συνδέεται αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο τριγύρω και το φυσικό τοπίο της Νορβηγίας. 

Είναι το Salmon Eye, ένα art space αφιερωμένο στην υδατοκαλλιέργεια και την ενημέρωση του κοινού για το πώς μπορεί να τρέφεται καλύτερα με βιώσιμα θαλασσινά, περιέχει ένα εστιατόριο, το Iris που διαθέτει ένα μενού γευσιγνωσίας 18 πιάτων, ενώ εξωτερικά μοιάζει να έχει σχήμα ματιού και περιβάλλεται από 9.500 ατσάλινα «λέπια», στοιχεία, που συνδέονται άμεσα με το όνομά του. 

Στην ουσία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επισκέψιμες πλωτές εγκαταστάσεις τέχνης στον κόσμο, με βάρος 1.256 τόνους, διάμετρο 25 μέτρων και επιφάνεια 1.000 τ.μ. στην οποία μπορεί κανείς φτάσει μόνο μέσω μιας πλωτής γέφυρας. 

Food for thought και αντίστροφα 

Εσωτερικά, αποτελείται από τέσσερα επίπεδα και σκοπός του είναι να αναδείξει  το ζήτημα της έλλειψης γνώσεων στον τομέα της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο με βασικό του μοχλό την φιλοξενία ποικίλων εκθέσεων τέχνης που λειτουργούν ως ένα “ food for thought μενού” για σχετικά θέματα.  

Ενδεικτικά το 71% της επιφάνειας της γης καλύπτεται από νερό, τη στιγμή που μόνο το 2% της παγκόσμιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης τροφίμων προέρχεται από τη θάλασσα. Με τη δημιουργία του πλωτού εκθεσιακού χώρου 650 τ.μ. όμως στο Hardangerfjord της Νορβηγίας, το δανέζικο στούντιο εκθεσιακού σχεδιασμού, Kvorning Design, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το ανησυχητικό μέλλον της θαλάσσιας βιωσιμότητας.

Και η Eide Fjordbruk, η πρώτη εταιρεία παραγωγής σολομού πιστοποιημένη με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, προωθεί μέσω της δημιουργίας του Salmon Eye το όραμα της για την προστασία του σολομού και της βιοποικιλότητας της Νορβηγίας αλλά και της θαλάσσια βιωσιμότητας, εν γένει καθώς και την καινοτομία στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών.  

Στο όραμα του γενικότερου στόχου ως προς την παραγωγή περισσότερων τροφίμων υψηλής ποιότητας με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις ως προς το περιβάλλον, συγκαταλέγεται και το εστιατόριο του χώρου, το Iris. Διαθέτει ένα μενού γευσιγνωσίας 18 πιάτων, με το όνομα “Expedition dining”. Ένα γαστρονομικό εξάωρο ταξίδι για 24 συναδιτημόνες, ένα γεύμα-οδή στην βιωσιμότητα των υλικών και πρώτων υλών και την δημιουργικότητα, σε μια τραπεζαρία με πανοραμική θέα στα βουνά και τους παγετώνες.

Επικοινωνία

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα