Χειμερινό roadtrip: Πώς θα προετοιμαστείτε κατάλληλα

Τους χειμερινούς μήνες χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, ειδικά στα roadtrips, ώστε να αποφύγετε τα απρόοπτα.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Car on the road in the mountains surrounded bt fir trees covered by snow Credit: Freepik

Ο Χειμώνας είναι ιδανικός για εξορμήσεις στα βουνά, στα χωριά και στις πόλεις της Ελλάδας. Ωστόσο, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, των απρόσμενων καιρικών συνθηκών και του χιονιού, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες για τον οδηγό. Με την κατάλληλη προετοιμασία και πρόβλεψη, θα είστε πιο άνετοι για το επερχόμενο χειμερινό roadtrip. 

Πώς να προετοιμαστείτε για ένα χειμερινό roadtrip με το αυτοκίνητο:

Έλεγχος ελαστικών 

Freepik

Η βροχή και το χιόνι, δυσκολεύουν σε τεράστιο βαθμό την οδήγηση. Η ασφάλεια προέχει και η πρόβλεψη θα σας σώσει. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, κάντε έναν έλεγχο στα ελαστικά σας και αντικαταστήστε τα αν είναι φθαρμένα, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην ανταποκρίνονται σωστά και να γλιστράνε στο οδόστρωμα. Επιπλέον, μην ξεχνάτε να έχετε μαζί και τη ρεζέρβα σας. 

Ακόμα κι αν το αυτοκίνητό σας είναι τετρακίνητο, μην θεωρείτε ότι δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα αν συναντήσετε χιόνι ή πάγο. Αν κάνετε πολλές χειμερινές εκδρομές, ή ζείτε σε περιοχές με συχνές χιονοπτώσεις, ίσως σας συμφέρει να έχετε και χειμερινά λάστιχα.

Μηχανικός Έλεγχος για χειμερινό roadtrip

Πριν από οποιοδήποτε ταξίδι με αυτοκίνητο, είναι απαραίτητος ο μηχανικός έλεγχος. Για να αποφύγετε τυχόν βλάβες που θα σας αναγκάσουν να περιμένετε την οδική βοήθεια μέσα στο κρύο, μην το παραλείψετε. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει τα λάδια και η μπαταρία είναι φορτισμένη, καθώς με τις χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να αποφορτιστεί. Το ειδικό υγρό για τους υαλοκαθαριστήρες, απομακρύνει τον πάγο από το παρμπρίζ. 

Αλυσίδες 

Για ενα χειμερινο roadtrip ειναι απαραιτητες οι αλυσιδες | iStock

Η πιο απαραίτητη αγορά του χειμώνα είναι οι αλυσίδες, ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχουμε αρχίσει να τις χρησιμοποιούμε ακόμα και μέσα στην πόλη. Φροντίστε να τις αγοράσετε πριν πιάσουν τα κρύα, ώστε να τις βρείτε και σε καλύτερη τιμή. Ζητήστε αυτές που προορίζονται για το μέγεθος των ελαστικών σας, γιατί δεν κάνουν όλες για όλα. Όταν τις αγοράσετε, ρωτήστε να σας δείξουν πώς θα τις τοποθετείτε και πώς θα τις αφαιρείτε. Βάλτε τις στο πορτ παγκάζ και αφήστε τις καθ’όλη την διάρκεια του χειμώνα. Μην παραλείψετε να έχετε μαζί σας και γάντια, ώστε να τις τοποθετείτε πιο εύκολα. 


Αν το αυτοκίνητό σας έχει τετρακίνηση, προσέξτε γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα αν έχει στρωμένο χιόνι ή πάγο στο οδόστρωμα. Τα χειμερινά λάστιχα είναι αυτά που θα κάνουν ακόμη και ένα δικίνητο όχημα να συμπεριφερθεί καλύτερα κι από ένα 4Χ4.


Kit έκτακτης ανάγκης 

Ανεξαρτήτως από το πόσα ταξίδια κάνετε, καλό είναι να έχετε πάντα στο αυτοκίνητο ένα kit έκτακτης ανάγκης. Ενδέχεται για πολλούς λόγους να μείνετε ακινητοποιημένοι ίσως και για ώρες στο αυτοκίνητο, οπότε η πρόβλεψη θα σας σώσει. 

Φτιάξτε μια τσάντα με όσα μπορεί να χρειαστείτε, όπως φαρμακείο, φακό, φορτιστή αυτοκινήτου για το κινητό, πανί για να καθαρίζετε το παρμπρίζ, αδιάβροχο και κουβέρτα. Επιπλέον, αν έχετε τη δυνατότητα, αγοράστε και έναν φορτιστή μπαταρίας αυτοκινήτου. Σημαντικό είναι πριν το ταξίδι, να εφοδιαστείτε με μπουκάλια νερού και αρκετά snacks. 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα