Cycladic Identity: To βλέμμα της Νεότητας στην ‘Ιο

Πώς μοιάζει η όψη των Κυκλάδων μέσα από ένα βλέμμα "παιδικό"; Το πόσο αξίζει να το αναρωτηθούμε μας το θύμισε η πρωτοβουλία Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδική Τέχνης

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Cinemathesis

Eίναι σχετικά εύκολο το να βρεθεί κανείς στις Κυκλάδες από όποιο μέρος του κόσμου και αν προέρχεται. Δεν είναι όμως σίγουρο πλέον, το ποιά εμπειρία ακριβώς θα ζήσει.

Οι γρήγορες βουτιές σε όσο το δυνατό περισσότερες παραλίες, τα όσα το δυνατό περισσότερα γεύματα, επιδόρπια, ποτήρια κρασιών ή κοκτέιλ με απανωτά τικ δίπλα από τα ονόματα εστιατορίων και οι μπόλικες βόλτες σε χωριά ή άλλα μέρη που κατακλύζονται από την προσπάθεια για τις πιο δυνατές λήψεις φωτογραφιών, αφήνουν τελικά το βλέμμα του επισκέπτη να απλωθεί σε μια αυθεντική εμπειρία στις Κυκλάδες;

Δεν είναι μόνο το φαινόμενο του υπερτουρισμού, του συνωστισμού και της βαβούρας ή μόνο η εμφάνιση υπερμεγέθων δομών και καταλυμμάτων που “κλωτσούν” μέσα στο σοφό μέτρο των νησιών. Είναι και η νοοτροπία μας, ο τρόπος που κοιτάμε αλλά και η γνώση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων που μας επιτρέπει πραγματικά να “δούμε” αυτούς του τόπους.

Το Cycladic Identity μας προτρέπει να”διαβάσουμε” την κυκλαδική ταυτότητα

Το Cycladic Identity είναι η πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδική Τέχνης, που επιχειρεί να προστατέψει και να διασώσει πτυχές της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και της μοναδικής ταυτότητας των Κυκλάδων.

Θέτοντας στο επίκεντρό της τον Πολιτισμό, τη Βιοποικιλότητα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η πρωτοβουλία λειτουργεί ως πλατφόρμα προσέλκυσης και κατανομής πόρων σε προγράμματα τα οποία υλοποιούνται από διάφορους φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά. 

Η πρωτοβουλία αποτελεί φυσική εξέλιξη του πολυετούς έργου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο θέλει να προσφέρει στον τόπο στον οποίο οφείλει την ύπαρξή του. Αναγνωρίζοντας τον Πολιτισμό, τη Βιοποικιλότητα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, ως δομικά στοιχεία της κυκλαδικής ταυτότητας, ανοίγει ένα διάλογο γεμάτο ζωντάνια ανάμεσα στους επισκέπτες και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ώστε να υποστηρίζονται προγράμματα φορέων που αποσκοπούν στη διαφύλαξη και της αναπτέρωσης της ταυτότητας αυτής.

Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες και την Ίο

Πως βλέπει το νησί ένα παιδί που μένει στην Ίο; Πως θα μπορούσε να το δείξει σε ένα άλλο παιδί που το επισκέπτεται και ευρύτερα πως θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να δει την Ίο μέσα από τα μάτια του;

Το πρώτο πρόγραμμα της πρωτοβουλίας Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
με τίτλο «Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες» από την Cinemathesis, το οποίο παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού, μόλις ολοκληρώθηκε στο νησί της Ίου.

Στην ουσία το πρόγραμμα της Cinemathesis ήταν ένα κινηματογραφικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ίου. Μέσα από αυτό το κάθε παιδί γύρισε ένα κινηματογραφικό μονοπλάνο με ζητούμενο να αποκαλύψει τη σύγχρονη ταυτότητα του νησιού, τα τοπόσημα, την ιστορία του τόπου, την αρχιτεκτονική, τις τέχνες και τις τεχνικές του.

Αφού οι συμμετέχοντες καταρτίστηκαν θεωρητικά και τεχνικά σχετικά με υλοποίηση των γυρισμάτων, την επεξεργασία του υλικού και την παρουσίαση της ταινίας στην τοπική κοινωνία κατάφεραν να συνδημιουργήσουν μία ενιαία ταινία γεμάτη Κυκλάδες μέσα από τα ανόθευτα βλέμματα δεκάδων μικρών παιδιών.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Βαλέτειου Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Ίου, του 1ο Ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου Ίου αλλά και της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ίου.

Η ταινία έχει παραδοθεί στις σχολικές μονάδες Ίου καθώς και στον Δήμο Ιητών και πέρα από την πρόσφατη παρουσίασή της στους κατοίκους του νησιού, θα αξιοποιείται και σε πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και των εκπαιδευτικών της Ίου.

Αξίζει να σημειωθεί για τη συνέχεια ότι στην πρώτη φάση του προγράμματος προκρίθηκαν 9 πρoγράμματα σε 8 νησιά των Κυκλάδων και ειδικότερα σε Αμοργό, Άνδρο, Δονούσα, Ίο, Κέα (2 προγράμματα), Μύκονο, Πάρο & Σίκινο.

Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τις νέες ματιές και τις δράσεις που στοχεύουν στην καρδιά της Κυκλαδικής ουσίας.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα