Δείτε πώς θα ζήσετε ως ψηφιακός νομάς στην Ιταλία

Μήπως έχετε όνειρο να μείνετε στην Ιταλία μόνιμα; Τώρα μπορείτε να το πραγματοποιήσετε με τη βίζα του ψηφιακού νομά.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Colors of Italy series -Manarola village , Cinque terre Cinque terre | iStock

Η Ιταλία, δικαίως, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Από το επιβλητικό σκηνικό της βόρειας Ιταλίας μέχρι τον πολύχρωμο καμβά της Τοσκάνης και της νότιας πλευράς, η γειτονική χώρα της Μεσογείου συγκεντρώνει φύση απαράμιλλής ομορφιάς, ιστορικά μνημεία, πολιτισμό και γαστρονομία που την κατατάσσουν στην κορυφή των ταξιδιωτών.

Ragusa, Σικελια – Ιταλια | iStock

Ειδικότερα τώρα, που εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται απομακρυσμένα, η Ιταλία είναι μία ελκυστική επιλογή για τους ψηφιακούς νομάδες. Προηγουμένως δεν υπήρχε τρόπος να εργαστεί κάποιος στην Ιταλία. Ωστόσο, η νέα βίζα για ψηφιακούς νομάδες τέθηκε σε ισχύ στις 4 Απριλίου 2024.

Τα κριτήρια για την βίζα

Αρχικά, η βίζα απευθύνεται σε υψηλά εξειδικευμένους εργαζόμενους, των οποίων η εργασία συμπεριλαμβάνει τεχνολογικά εργαλεία που τους επιτρέπουν να δουλεύουν άνετα από οπουδήποτε. Επιπλέον, οι υποψήφιοι χρειάζεται να αποδείξουν ότι έχουν εργαστεί ως ψηφιακοί νομάδες και αλλού για τουλάχιστον έξι μήνες. Το ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να είναι τρεις φορές το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για εξαίρεση από τη συμμετοχή στα κόστη υγείας της Ιταλίας (περίπου 28.000 ευρώ ετησίως). Ξεκινήστε με την υποβολή μιας δήλωσης στο Προξενείο, η οποία θα πρέπει να έχει υπογραφεί και από τον επόμενο εργοδότη.

Fontana di Trevi, Ρωμη | iStock

Η διάρκεια της ψηφιακής βίζας δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα έτος, αλλά υπάρχει δυνατότητα να ανανεωθεί εκ νέου με τις ίδιες προϋποθέσεις. Τον ψηφιακό νομά επιτρέπεται να ακολουθήσουν και μέλη της οικογένειάς τους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Καλό είναι, για την καλύτερη προετοιμασία σας, να μιλήσετε με κάποιον φοροτεχνικό από την Ιταλία για να ενημερωθείτε για πιθανούς φόρους.  

Απεριτιφ στη Βενετια | iStock

Συγκεκριμένα, απαιτείται να προσκομίσετε έγγραφα όπως έγκυρο διαβατήριο, απόδειξη απασχόλησης, απόδειξη εισοδήματος, ασφάλιση υγείας, απόδειξη διαμονής στην Ιταλία και πιστοποιητικό ποινικού μητρώου.

Duomo di Milano | iStock

Αφού εγκριθεί η βίζα σας, έχετε περιθώριο οκτώ μέρες να υποβάλλετε αίτηση για άδεια διαμονής «permesso di soggiorno». Τέλος, μπορείτε να ρωτήσετε την Πρεσβεία ή το Προξενείο της Ιταλίας σχετικά και με τις υπόλοιπες επιλογές βίζα που υπάρχουν διαθέσιμές (decreto flussi) που μπορεί ταιριάζουν περισσότερο στην περίπτωσή σας.  

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα