Ελλάδα: Στους κορυφαίους προορισμούς για τους λάτρεις του κρασιού

Ο οινοτουρισμός αποτελεί μια συνεχώς ανερχόμενη τάση και, βάσει ερευνών, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς των "εραστών" του κρασιού.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
White & red wine Η Σαντορίνη είναι από τους δημοφιλείς προορισμούς κρασιού στην Ελλάδα | iStock

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για τους λάτρεις του κρασιού, σύμφωνα με την έρευνα της Compare the Market Australia. Ο οινοτουρισμός, αποτελεί μια τάση που καθώς φαίνεται ήρθε για να μείνει. Η άνοδός του, φαίνεται και από τις παγκόσμιες αναζητήσεις στο Google, καθώς και από τις επιλογές των τουριστών σε προορισμούς και εμπειρίες. 

Η Ελλάδα ως προορισμός κρασιού

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει μια θέση στις επιλογές των ευρωπαίων και όχι μόνο, ως προορισμός για τους λάτρεις του κρασιού. Άλλωστε, οι ποικιλίες σταφυλιών ξεπερνούν τις 200, γεγονός που την κατατάσσει στην 18η θέση παγκοσμίως και στην 9η στην Ευρώπη. Η Κύπρος, με πάνω από 100 ποικιλίες, βρίσκεται στην 36η θέση παγκοσμίως και στην 20η στην Ευρώπη.

wine
Ο οινοτουρισμος εχει αρχισει να κατακτα τις καρδιες των ευρωπαιων τουριστων και οχι μονο | Pexels

Σχετικά με τις περιοχές της κάθε χώρας που είναι δημοφιλείς για τους λάτρεις του κρασιού, στην Ελλάδα βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη τα νησιά του Αιγαίου, η Μακεδονία, η Κεντρική Ελλάδα, η Αττική, τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, αλλά και η Θράκη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η Compare the Market Australia, παρουσίασε τη λίστα με τους κορυφαίους οικινκούς προορισμούς, αναλύοντας επτά παράγοντες. Αυτοί είναι ο αριθμός ποικιλίας σταφυλιών, η έκταση των αμπελώνων σε εκτάρια, η κατανάλωση κρασιού και η βαθμολογια κριτικών για το πιο δημοφιλές, η οινοπαραγωγή, η τιμή του δημοφιλέστερου κρασιού και η παγκόσμια κατάταξή του. 

wine pairing
Στη δεκαδα με τους ευρωπαϊκους προορισμους κρασιου βρισκεται η Ελλαδα | Unsplash

Ο Γενικός Διευθυντής Γενικών Ασφαλίσεων της Compare the Market, Adrian Taylor, αναφερόμενος στην έρευνα: «Με τόσες πολλές χώρες που παράγουν τα δικά τους μοναδικά είδη κρασιού, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η περιήγηση σε αμπελώνες και η δοκιμή των τοπικών φρούτων έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς δραστηριότητες, που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν αυτό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους».

Οι 10 κορυφαίοι ευρωπαϊκοί προορισμοί για τους λάτρεις του κρασιού σύμφωνα με την έρευνα:

1. Γαλλία 

2. Ιταλία 

3. Ισπανία 

4. Πορτογαλία 

5. Γερμανία 

6. Τουρκία 

7. Ελβετία 

8. Αυστρία 

9. Ελλάδα  

10. Ρουμανία 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα