Οι 3 κορυφαίες χώρες για να ζήσετε ως ψηφιακός νομάς το 2024

Αν ανήκετε σε εκείνους που προτιμούν να δουλεύουν μακριά από τα γραφεία ανακαλύπτοντας τον κόσμο, αυτές είναι τρεις κορυφαίες χώρες για ψηφιακούς νομάδες.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
A business woman sitting in a coffee shop on the dock, not far from the sea and working on a laptop iStock

Μετά την πανδημία, η επιθυμία των εργαζομένων για απομακρυσμένη εργασία αυξήθηκε ραγδαία. Πολλοί άνθρωποι αναζητούν μια διέξοδο για να συνδυάσουν το ταξίδι με την εργασία. Άλλωστε, η τάση του bleasure  (business and pleasure) εξαπλώνεται ραγδαία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το VisaGuide.World, ο γνωστός δωρεάν διαδικτυακός οδηγός πληροφοριών για βίζες παγκοσμίως, δημοσίευσε μια λίστα με τις κορυφαίες χώρες για τους ψηφιακούς νομάδες το 2024. Τα κριτήρια που καθόρισαν την επιλογή βασίζονται σε παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής ενός ψηφιακού νομά. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ισπανία, η Αργεντινή και η Ρουμανία.

iStock

Μεταξύ άλλων, οι παράγοντες που κατέταξαν τις χώρες στις συγκεκριμένες θέσεις περιλαμβάνουν την ταχύτητα internet, τις πολιτικές φορολόγησης και τη διάρκεια απαλλαγής από φόρους, το κόστος ζωής σε Ευρώ, τη βαθμολογία του συστήματος υγείας, και τον τουρισμό.

Στην 1η  θέση η Ισπανία

Ενώ για χρόνια την πρώτη θέση καταλάμβανε η Πορτογαλία, φέτος η Ισπανία την αντικατέστησε, με   βαθμολογία 4,50 στα 5. Από το 2023, η βίζα στην Ισπανία επιτρέπει σε ψηφιακούς νομάδες να ζουν στη χώρα και να εργάζονται απομακρυσμένα έως και ένα χρόνο, εφόσον το εισόδημά τους είναι πάνω από €2,140 τον μήνα. Σημαντικό ρόλο στη διάκριση της Ισπανίας διαδραμάτισε το διαδίκτυο με τις υψηλές ταχύτητες, το χαμηλό προαπαιτούμενο μηνιαίο εισόδημα, και φυσικά ο καλός καιρός και το κλίμα. Επιπλέον, το κόστος διαβίωσης στην Ισπανία είναι σχετικά χαμηλό, ενώ οι ψηφιακοί νομάδες μπορούν να επεκτείνουν τη βίζα τους για έως και πέντε χρόνια.

Arc of the Triumph, Βαρκελωνη – Ισπανια | iStock

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας, συμβόλαιο εργασίας ενός έτους με εταιρεία εκτός Ισπανίας και τουλάχιστον τρία χρόνια εμπειρίας ή πτυχίο από πανεπιστήμιο στον τομέα τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Συμπερίληψης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης της Ισπανίας. Τα μέλη της οικογένειας ενός ψηφιακού νομά μπορούν να ακολουθήσουν, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα από το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό. Ειδικότερα, ο κάθε υποψήφιος πρέπει να παρουσιάζει επιπλέον €923,90 περισσότερα ανά μήνα σε εισόδημα για ένα μέλος της οικογένειας.

Η Αργεντινή στη 2η θέση

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αργεντινή με βαθμολογία 3,78. Η ψηφιακή βίζα της Αργεντινής επιτρέπει σε κάποιον που εργάζεται απομακρυσμένα να ζήσει στη χώρα για έξι μήνες, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα ανανέωσης της παραμονής για έως και ένα χρόνο. Για να έχετε τη δυνατότητα αίτησης, πρέπει να έχετε διαβατήριο χώρας που δεν απαιτεί βίζα για την Αργεντινή, σύμφωνα με την Εθνική Διεύθυνση Μετανάστευσης και το μηνιαίο σας εισόδημα να ανέρχεται στα €2.500.

Ηλιοβασιλεμα στα δαση του Palermo Buenos Aires, Αργεντινη | iStock

Στο πλαίσιο της βίζας, η κυβέρνηση της Αργεντινής παρέχει στους υποψήφιους έκπτωση σε μεταφορές από/προς το αεροδρόμιο, μετακινήσεις, διαμονή σε ξενοδοχεία και χρήση χώρων συνεργασίας. Οι ψηφιακοί νομάδες απαλλάσσονται από τους φόρους καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υψηλές ταχύτητες Internet της Αργεντινής και η δημοτικότητά της στους τουρίστες την καθιστούν εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή στους υποψήφιους νομάδες.  

Στην 3η θέση η Ρουμανία

Η Ρουμανία κατέκτησε την 3η θέση με βαθμολογία 3.74 ως μια από τις καλύτερες χώρες για τους ψηφιακούς νομάδες το 2024. Είναι πολύ γνωστή, άλλωστε, για τις φανταστικές ταχύτητες Internet, από τις ταχύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βίζα για τους ψηφιακούς νομάδες στην Ισπανία επιτρέπει την παραμονή στη χώρα για έως και 12 μήνες, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλο ένα έτος.

Cluj-Napoca- Η Ρουμανια βρισκεται αναμεσα στις χωρες για ψηφιακους νομαδες το 2024 | iStock

Θα πρέπει κάποιος να συγκεντρώνει εισόδημα €3,300 το μήνα για να μπορεί να αιτηθεί, επιδεικνύοντας αποδείξεις εισοδήματος για τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την αίτηση, καθώς και για ολόκληρη την περίοδο παραμονής. Επιπλέον, η ασφάλιση υγείας και ταξιδιού χρειάζεται να καλύπτει όλη τη διαμονή (τουλάχιστον €30,000 κάλυψη). Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να συμπεριληφθούν με τα ίδια κριτήρια. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ή το Γραφείο Μετανάστευσης της Ρουμανίας.

Στις αμέσως τρεις επόμενες θέσεις ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (4η θέση), η Κροατία (5η θέση) και Πορτογαλία (6η θέση).

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα