ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Diakopes_Winter2024_Cover-1

Όπως κάθε χειμώνα, εδώ και 55 χρόνια, επανερχόμαστε με τον καθιερωμένο ετήσιο χειμερινό οδηγό μας για όλη την Ελλάδα. Στον XXL τόμο των 256 σελίδων ανακαλύπτουμε 56 κορυφαίους προορισμούς, αλλά και τις καλύτερες επιλογές για οικογενειακές εξορμήσεις, στο ειδικό αφιέρωμα που ετοίμασε η ομάδα του περιοδικού.

Ανακαλύπτουμε τη μαγεία της Ελλάδας και τις γωνιές της που μας ταιριάζουν ανάμεσα σε αυτούς τους μαγευτικούς προορισμούς. Εξερευνούμε την παρθένα φύση και αποκαλύπτουμε εκατοντάδες ταξιδιωτικά μυστικά, γεύσεις και δραστηριότητες.

Στο Διακοπές γνωρίζουμε πως το νόημα των γιορτών είναι πάντα η οικογένεια. Αυτή που μοιράζεται χαμόγελα και λαχταριστά πιάτα γύρω από ένα στολισμένο τραπέζι ή, ιδανικά, μπροστά σε ένα αναμμένο τζάκι με φόντο ένα καρτποσταλικό χιονισμένο τοπίο.

Και αυτά τα μοιραζόμαστε όπου και αν βρεθούμε στην όμορφη χώρα μας: από τους “αυτονόητους” και πασίγνωστους χειμερινούς προορισμούς όπως η Αράχωβα, τα Ζαγοροχώρια, το Πήλιο, η Δημητσάνα και αρκετά άλλα που δεν χρειάζονται καν ιδιαίτερη ανάπτυξη, έως προορισμούς σχεδόν “άγνωστους”:

Στο, σπάνιας φυσικής ομορφιάς, Παγγαίο στην Ανατολική Μακεδονία, με τα καταπράσινα δάση και τους παραδοσιακούς οικισμούς. Το Παγγαίο είναι ιδανικό για τους φυσιολάτρες, αναρριχητές και πεζοπόρους, έχοντας το Ματι σαν ψηλότερη κορυφή με υψόμετρο 1.956 μέτρων και μεγάλη βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας, που έχουν βοηθήσει στο να χαρακτηριστεί η περιοχή μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής και να περιλαμβάνεται στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Φύση (NATURA) 2000. 

Στην Λίμνη Κερκίνη, στην Κεντρική Μακεδονία, έναν σημαντικό υδροβιότοπο, που προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό, βαρκάδες και παρατήρηση πουλιών. Ξεχωριστό και το θέαμα που προσφέρουν οι νεροβούβαλοι της περιοχής, μοναδικό είδος στην Ευρώπη, τους οποίους θα συναντήσετε επίσης στη περιοχή της Βυρώνειας. Παράλληλα, όλη η περιοχή θεωρείται από τα καλύτερα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300 και πλέον σπάνιων και προστατευόμενων πτηνών, τα οποία ζουν και αναπαράγονται εδώ. 

Στην Παύλιανη, στην Φθιώτιδα, η οποία είναι χτισμένη στις δασωμένες πλαγιές της Oίτης, σε υψόμετρο 1.030μ., ανάμεσα στα έλατα, στις καρυδιές και στα κρύα νερά. Το ίδιο και στο γραφικό χωριό Δάφνη (Χομίριανη), χτισμένο σε υψόμετρο 1.200μ. στους πρόποδες των Βαρδουσίων, με την πλακόστρωτη αυλή, τα πέτρινα πεζούλια, τη βρύση με το τρεχούμενο νερό και τον αιωνόβιο πλάτανο.

Στο Δάσος της Φολόης, στην Ηλεία, μόλις 20χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία, το οποίο αποτελεί το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης και το μοναδικό των Βαλκανίων, που απλώνεται σε 42.000 στρέμματα. Προσφέρεται για πεζοπορίες και ποδηλατάδες, χάρη στο εντελώς επίπεδο οροπέδιό του. Οι ντόπιοι αποκαλούν χαϊδευτικά το οροπέδιο της Φολόης «Μπαλκόνι της Ηλείας» και αν ξεστρατίσετε λίγο από το δάσος προς τις άκρες του, η συγκλονιστική θέα θα σας εξηγήσει το γιατί. Αλλά και στην Λαμπεία, με τις επιβλητικές βουνοκορφές που τη στεφανώνουν. Το χωριό διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του, με τα πετρόχτιστα σπίτια, τους ξενώνες και τις ταβέρνες, τις πηγές, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά. Υπέροχη φύση και διαδρομή. 

Η τοποθεσία αυτών των – απολύτως πραγματικών – προορισμών, μας περιμένει στις σελίδες του XXL ετήσιου οδηγού.

Όλα αυτά – αλλά και άλλα πολλά – θα κυκλοφορήσει μαζί με το “Βήμα της Κυριακής” στις 3 Δεκεμβρίου και από την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου ανεξάρτητα στα περίπτερα.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα