O Ανδρέας Λαγός και η Σάμος: Ο τόπος ενός “νομά” σεφ

Από τις κουζίνες του κόσμου ο Ανδρέας Λαγός, ο "νομάς" σεφ επιστρέφει νοερά στις ρίζες του μέσα από μια συζήτηση για το νησί της Σάμου.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
andreas-lagos-1

Από τις κουζίνες του κόσμου και από την Γαλλία, το Μαϊάμι, το Ντουμπάι και το Λονδίνο, ο Ανδρέας Λαγός, ο “Νομάς” σεφ όπως αποκαλείται στα social media, επιστρέφει νοερά στις ρίζες του μέσα από μια συζήτηση για τον τόπο του, την Σάμο. Μια συζήτηση που μοιάζει με ταξίδι αλλιώτικο, ξεκινά με ένα πιάτο με σαμιώτικα γιαπράκια και με ένα ποτήρι σαμιώτικο κρασί που κλείνει μέσα του, όπως περιγράφει, την ψυχή του νησιού του.

Οι ρίζες ενός περιπλανώμενου μάγειρα

Ο Ανδρέας Λαγός δεν βασίστηκε ποτέ σε μια σταθερή κουζίνα ενός εστιατορίου αλλά σε ένα είδος μαγειρικής περιπλάνησης σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι εμπειρίες από τις κουζίνες, τις συνεργασίες και τους ανθρώπους αποτελούν τα συστατικά για την δική του συνταγή ζωής και εξέλιξης.

Η πρώιμη επαφή με την πρώτη ύλη και τη γη “καλλιεργήθηκε” στα κτήματα της οικογένειας του, ανάμεσα στα μποστάνια, τα αμπέλια και τις ελιές. Και αυτή η ανεπτυγμένη σχέση είναι που μπαίνει στη βάση των πιάτων του: ο σεβασμός στα προϊόντα της φύσης, η τοπική εγγύτητα, η εποχικότητα.

Ξεκινώντας να μιλά για τον τόπο του, μας περιγράφει ακριβώς το ίδιο και για την περιπλανώμενη, σαν τον ίδιο, “ψυχή” της Σάμου. Ωστόσο, για εκείνον, η αυθεντική ατμόσφαιρα και η κληρονομιά του νησιού ξεχωρίζουν ιδιαίτερα στα παραδοσιακά της χωριά. Στα στενά, γραφικά δρομάκια, τα σπίτια με τα χαγιάτια και στην ηρεμία που επικρατεί τριγύρω.

Εκεί που ακούγονται έντονα οι παιδικές του αναμνήσεις, οι περιπέτειες με τους παιδικούς του φίλους ανάμεσα στα λουλούδια, τους κήπους, τις αυλές και τις μικρές πλατείες των χωριών. Αλλά και στη φύση του νησιού, στις βόλτες, ιδιαίτερα στα βουνά της.

Μια βουτιά στον τόπο

Το πρώτο πράγμα που ο ίδιος επιθυμεί να κάνει όταν επιστρέφει μετά από καιρό στη Σάμο είναι να αισθανθεί τον αέρα του τόπου να αγκαλιάζει το πρόσωπό του, να ακούσει τους ήχους της φύσης και να αναπνεύσει το άρωμα της γης που αγαπά τόσο πολύ. Ενώ μια βουτιά στη θάλασσα, συνήθως στην παραλία Σβάλα, αρκεί για να βυθιστεί ολοκληρωτικά στο περιβάλλον.

Αγαπά να αισθάνεται την απέραντη γαλήνη του γαλάζιου της θάλασσας, που συναντά τα πανέμορφα πράσινα των βουνών. Τον ήλιο στο δέρμα και τη χαρά του να αγγίζεις τα βότσαλα των παραλιών, να ακούς τους απαλούς ήχους των κυμάτων σε συνδυασμό με τον ήχο του ανέμου που φυσάει μέσα από τα δέντρα.

Μοιράζεται ακόμα μαζί μας μερικά από τα πιο μοναδικά σημεία που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος στη Σάμο, όπως τη Μονή της Παναγίας Σπηλιανής που βρίσκεται λαξευμένη στο εσωτερικό μιας σπηλιάς και προσφέρει μαγευτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ή το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου στο Βαθύ που φιλοξενεί εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Σάμο, προσφέροντας μια ευκαιρία να εξερευνήσει κανείς την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Και φυσικά το Σπήλαιο του Πυθαγόρα, στη Δυτική πλευρά του νησιού, τον Αρχαίο Ναό της Ήρας (Ηραίο) αλλά και τις επισκέψεις στα παραδοσιακά χωριά του νησιού που αντανακλούν την αυθεντική, παραδοσιακή του φύση, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία της τοπικής κουλτούρας και ιστορίας.

Η “γεύση” της Σάμου

Για τον Ανδρέα Λαγό η Σάμος έχει την γεύση από τις ντόπιες λιχουδιές και κρασιά που αφήνουν μια αξέχαστη γεύση στον ουρανίσκο, την αρωματική μυρωδιά των ελιών και των αρωματικών βοτάνων που φυτρώνουν στους λόφους της.

Οι τοπικές ταβέρνες και εστιατόρια, σε όλα σχεδόν τα χωριά, προσφέρουν εξαιρετικό φρέσκο ψάρι και τοπικές νοστιμιές. Η μουσταλευριά, η σουπιά μαγειρεμένη στο μελάνι, τα λουκάνικα Σάμου, οι κρεμμυδοντολμάδες, το γεμιστό κατσικάκι, οι ρεβιθοκεφτέδες, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κουζίνας που πρέπει να γευτεί ο επισκέπτης της.

Οι συχνές επισκέψεις του Ανδρέα Λαγού στον τόπο έχουν ασκήσει έντονη επίδραση στην επαγγελματική του πορεία. Η γαλήνη και η φυσική ομορφιά της Σάμου έχουν εμπνεύσει τη δημιουργικότητά του, δίνοντας του τη δύναμη να αναζητά την ομορφιά και την αρμονία σε κάθε πτυχή της ζωής και της επαγγελματικής του προσπάθειας. Η ηρεμία που βρίσκει στον τόπο του μεταφέρεται στη δουλειά του, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα αλλά την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ηρεμία.

Για το τέλος και για σουβενίρ που έχουν… «ψυχή» ο ίδιος προτείνει το εξαιρετικό, μοναδικό και γευστικό, όπως το περιγράφει, σαμιώτικο κρασί.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα