Γιατί σβήνουν τα φώτα κατά την απογείωση και την προσγείωση

Όλοι έχουμε απορίες και αναζητήσεις σχετικά με λεπτομέρειες που αφορούν τα ταξίδια και ειδικά τις πτήσεις μας. Εμείς σας εξηγούμε εδώ γιατί τα φώτα στην καμπίνα του αεροσκάφους σβήνουν κατά την προσγείωση και απογείωση.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Airplane flying over tropical sea at sunset Ο λόγος που σβήνουν τα φώτα οι αεροσυνοδοί κατά την απογείωση και την προσγείωση | iStock

Μπαίνουμε στο αεροπλάνο με την προσμονή του ταξιδιού, δένουμε τη ζώνη και παρακολουθούμε τις οδηγίες ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης ενδέχεται να μας δημιουργηθούν διάφορες απορίες που ίσως να μην τις εκφράσουμε -και να τις λύσουμε- ποτέ. «Γιατί σβήνουν τα φώτα κατά την απογείωση;» Οι αεροσυνοδοί μας λύνουν την απορία. 

Γιατί σβήνουν τα φώτα κατά την απογείωση και την προσγείωση

Η εξήγηση γι’ αυτό είναι πάρα πολύ απλή. Τα φώτα χαμηλώνουν μόνο όταν είναι έξω σκοτεινά: «Τα φώτα στην καμπίνα χαμηλώνουν το σούρουπο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, έτσι ώστε η όραση των επιβατών να προσαρμόζεται πιο εύκολα αν χρειαστεί να εκκενωθεί το αεροσκάφος», τονίζει η Sue Fogwell, πρώην αεροσυνοδός της United Airlines.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μετάβαση από ένα φωτεινό σε ένα σκοτεινό περιβάλλον χρειάζεται 20 έως 30 λεπτά ώστε να εγκληματιστούμε. Σε μια επείγουσα προσγείωση το αεροσκάφος πρέπει να εκκενωθεί άμεσα. Η Fogwell συμπληρώνει ότι οι επιβάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να βγουν με μεγαλύτερη ταχύτητα εφόσον έχουν καλύτερη όραση και να δουν τα φώτα δαπέδου που οδηγούν στις εξόδους κινδύνου.

flight
Κατα την απογειωση και την προσγειωση ειναι σημαντικοι οι κανονες ασφαλειας | iStock

Σύμφωνα με την ίδια λογική, στην περίπτωση που έχει φως έξω κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι αεροσυνοδοί κρατούν τα φώτα της καμπίνας αναμένα. Αυτό συμβαίνει για να μην τυφλώσει τους επιβάτες το φως καθώς θα βγαίνουν από το αεροπλάνο. 

Άλλοι κανόνες ασφάλειας κατά την διάρκεια της πτήσης

Αν έχετε προσέξει, πριν την απογείωση μπορεί να σας ζητηθεί να σηκώσετε το σκίαστρο του παραθύρου. Σύμφωνα με τον Patrick Smith, πιλότο της AskThePilot.com: «Το σκίαστρο του παραθύρου πρέπει να είναι σηκωμένο κατά την απογείωση και την προσγείωση, ώστε να διευκολύνει τις αεροσυνοδούς να αξιολογήσουν τυχόν εξωτερικούς κινδύνους όπως μια πυρκαγιά».

Εκτός από τα προαναφερθέντα, θα σας ζητηθεί να έχετε κλειστό τραπεζάκι, την τσάντα κάτω από τη μπροστινή θέση και το κάθισμά σας σε ορθή στάση. Όλα αυτά δημιουργούν ξεκάθαρους διαδρόμους, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια κατά την έξοδό σας. 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα