Bakeries για τα οποία θα ταξιδεύαμε

Όταν η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, της σφολιάτας και των γλυκών γίνονται λόγος να ταξιδέψουμε σε όλο τον πλανήτη

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 6'
2342432

H μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού και της σφολιάτας που μας τραβά από την μύτη, τα αφράτα και κρατσανιστά αρτοποιήματα και τα λαχταριστά γλυκά που τρώγονται με κουταλάκι ή και χωρίς…

Η λαχτάρα για ψωμί, γλυκά και ζύμες δεν έχει σύνορα.

Προορισμοί που μας φτιάχνουν την ημέρα από το πρώι, υπάρχουν πολλοί και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Από τους φούρνους που μετρούν ακόμα και εκατοντάδες χρόνια ζωής μέχρι τα πλέον σύγχρονα bakeries που δημιουργούν τάσεις, σας φτιάξαμε μια λίστα γεμάτη “πινέζες”για τα επερχόμενα ταξίδια σας.

Red Jane, Χανιά, Κρήτη

Ένας σχεδόν speakeasy φούρνος, χωρίς επιγραφή και με μόνο σημάδι ένα σχεδόν ανεπαίσθητο γκραφίτι με το όνομα “Red Jane” γραμμένο με μαύρο χρώμα. Οι New York Times γράφουν πως, εξωτερικά, μοιάζει περισσότερο με κάποιο nightclub του Βερολίνου. Και εσωτερικά με κάποια νεοϋρκέζικη boutique. Αυτή η λίστα ξεκινά με έναν νέο φούρνο στα Χανιά της Κρήτης που θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Από τα κρουασάν και το κουλούρι, τα αλμυρά μπριός και τα διάφορα ψωμάκια, μέχρι τα μαριτότσι, η απόφαση για την επιλογή της πρωινής λιχουδιάς γίνεται δύσκολη.

Επικοινωνία

Antica Pasticceria Carraturo, Νάπολη

Πρωτοάνοιξε το 1834 και μέχρι σήμερα παραμένει ένας άκρως δημοφιλής προορισμός, στο ίδιο ακριβώς σημείο, της ιταλικής γαστρονομικής Μέκκα, της Νάπολι.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι όμως ότι με τον καιρό μετατράπηκε σε κάτι πολύ ουσιαστικότερο, σε ένα πραγματικό στέκι που προτιμούν οι locals. Πέρα από τα διάφορα σφολιατοειδή για τα οποία είναι γνωστό, λέγεται πως τα baba του είναι από τα καλύτερα της πόλης.

Σε συνδυασμό με τα pastiere, capresi, cannoli και τις σφολιάτες με κρέμα, το Carraturo αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Ιταλίας, για σχεδόν δύο αιώνες.

Επικοινωνία

Arome Bakery, Λονδίνο

Οι γαλλικές τεχνικές που παντρεύονται με γεύσεις της Άπω Ανατολής είναι δύσκολο να μην δημιουργήσουν ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Όταν βρεθείτε στο Λονδίνο ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα Pistachio Chocolate Escargot και με ένα τραγανό ψωμί πασπαλισμένο με ξηρούς καρπούς και γέμιση σοκολάτας.

Τα κρουασάν σοκολάτας, οι εκλεκτές τάρτες και το χαρακτηριστικό Arôme Honey Butter Toast, μια χοντρή φέτα, τραγανού αλλά παράλληλα αφράτου εσωτερικά καραμελωμένου ψωμιού πρέπει επίσης να γεμίσουν τη σακούλα σας, παρέα με ένα ποτήρι καφέ από το βραβευμένο roastery Allpress.

Breads Bakery, Nέα Υόρκη

Rockefeller Center, Lincoln Center, Union Square, Upper West Side, Bryant Park και Upper East Sid είναι μερικά από τα σημεία που οι Νεοϋορκέζοι σχηματίζουν ουρές για να προμηθευτούν τη φημισμένη γαλλική μπαγκέτα και το babka με σοκολάτα.

Το Breads Bakery είναι μια αλυσίδα αρτοποιείων στην Νέα Υόρκη γνωστή για την παραγωγή χειροποίητων ψωμιών και αρτοσκευασμάτων, που ψήνονται σε μικρές παρτίδες όλη την ημέρα για να εξασφαλίσουν απαράμιλλη φρεσκάδα.

Επικοινωνία

Fabrique, Στοκχόλμη

Το Fabrique στην όμορφη σουηδική πόλη φτιάχνει ψωμί με αγνές πρώτες ύλες. Δυνατό του σημείο το γεγονός πως ψήνεται σε ξυλόφουρνο, ενώ πολλοί το προτιμούν για τον απλό αλλά ιδιαίτερα γευστικό κλασικό σουηδικό συνδυασμό καφέ και κέικ.

Στην ουσία πρόκειται για μια τοπική αλυσίδα παραδοσιακών αρτοποιείων, με ξυλόφουρνους, που βρίσκονται στο κέντρο της Στοκχόλμης που φτιάχνουν φρέσκο ​​ψωμί με ποιοτικό προζύμι, χειροποήτα ψωμάκια και κέικ ψημένα με αγνά συστατικά και σύμφωνα με τις παραδοσιακές τεχνικές. Αν τύχει να φτάσετε ως εκεί μην χάσετε τα περίφημα ψωμάκια με βατόμουρο.

Επικοινωνία

Noglu, Παρίσι

Το Noglu βασίζεται στην φιλοσοφία πως τα γκουρμέ, ελαφριά, γεύματα χωρίς γλουτένη, τα βιολογικά και τα τοπικά προϊόντα μπορούν να συνδυαστούν με υγιεινές επιλογές και να μην στερούνται νοστιμιάς. Το “Noglu” σημαίνει Νο Gluten και προσπαθεί να χτίσει ένα συγκεκριμένο trend.

Όλα του τα προϊόντα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται 100% χωρίς γλουτένη. Η Frédérique Jules, ειδική στη διαιτητική για ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη, έχει περιτριγυριστεί από μια αφοσιωμένη ομάδα σεφ για να αναπτύξει νόστιμες συνταγές που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια για όλους.

Ξεκινώντας την επιχείρησή της πριν 10 χρόνια, κατάφερε να καθιερώσει ενα πετυχημένο brand που έγινε γνωστό για το παραδοσιακό ψωμί της Προβηγκίας, το pain au chocolat και τα vegan μπισκότα με σοκολάτα και φιστίκι που μπορούν να φαγωθούν με ευχαρίστηση και χωρίς δεύτερη σκέψη από όλους.

Επικοινωνία

Pastéis de Belém, Λισαβόνα

Το 1837 ξεκινησε να φτιάχνει Pastél de Nata, ακολουθώντας μια παλιά, μυστική συνταγή. Η συνταγή αυτή ακολουθείται και αναδημιουργείται με τρόπο δημιουργικό καθημερινά έως σήμερα σε αυτό τον φούρνο της Λισαβόνας, όπου όλα γίνονται στο χέρι, χρησιμοποιώντας μόνο παραδοσιακές μεθόδους.

Ακόμη και σήμερα, το Pastéis de Belém προσφέρει τη μοναδική γεύση της παραδοσιακής πορτογαλικής παρασκευής γλυκών και παραμένει στη λίστα με τα πιο πολυσυζητημένα σημεία της πόλης. Δεν είναι τυχαίο που το όνομα του φούρνου είναι το ίδιο με εκείνο της πασίγνωστης στον πλανήτη τάρτας με κανέλα και ζάχαρη άχνη, που τόσο ταιριάζει με τον καφέ.

Επικοινωνία

Demel, Βιέννη

Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1786, γεγονός που το καθιστά ένα από τα παλαιότερα αρτοποιεία σε όλη την Ευρώπη. Η έννοια του χειροποιήτου είναι αντιληπτή σε κάθε μπουκιά αλλά ιδαίτερα στην παγκοσμίου φήμης Sachertorte, Kaiserschmarrn που θα απολαύσετε σε αυτό το μαγαζί – κόσμημα στην καρδιά της Βιέννης.

Οι περίτεχνες βιτρίνες του συνεχίζουν να τραβούν τα βλέμματα των περαστικών, δελεάζοντάς τους να δρασκελίσουν το κατώφλι που οδηγεί σε μια Βιέννη άλλης εποχής.

Επικοινωνία

Conditori La Glace, Κοπενχάγη

Πρόκειται για μια πόλη που πολλοί επισκέπτονται για σοβαρούς… γαστρονομικούς λόγους. Ωστόσο εδώ μιλάμε για ένα από τα παλαιότερα γαστρονομικά στέκια της πόλης αφού λειτουργεί από το 1870.

Όπως κάθε ευρωπαϊκή πόλη, έτσι και η Κοπενχάγη έχει το δικό της ιστορικό καφέ που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα μαγαζιά του είδους: Το Conditori La Glace διαθέτει ένα υπέροχο εσωτερικό χώρο, δεκάδες λαχταριστά γλυκά. Το θρυλικό του walnut cake λέγεται Valnoddekage και σίγουρα δεν θα πρέπει να το χάσετε αν βρεθείτε στην πόλη.

Επικοινωνία

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα