ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
48 ώρες στην Αμφίκλεια και τη Παύλιανη: Τι θα κάνουμε στα χωριά της Φθιώτιδας

Στα δύο γραφικά χωριά της Φθιώτιδας, την Αμφίκλεια και την Παύλιανη, αξίζει να περάσετε κάποιο φθινοπωρινό ή χειμερινό Σαββατοκύριακο το οποίο θα απολαύσει όλη η οικογένεια.

Στην Αμφίκλεια

Φτάνοντας, πρώτη στάση σας για έναν καφέ που θα σας ξεκουράσει από την διαδρομή πρέπει να είναι μια από τις δύο πλακόστρωτες πλατείες της Αμφίκλειας, κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Ένα από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα του χωριού είναι το Μουσείο Άρτου. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε την ιστορία της παρασκευής του ψωμιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το κεντρικό θέμα, ο άρτος, εξετάζεται σε σχέση με την τοπική ιστορία, κοινωνία, παράδοση, τα έθιμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αναπτύχθηκαν λόγω γεωγραφικής θέσης, του κλίματος και της εξέλιξης της γεωργικής τεχνολογίας.

Στο ίδιο κτίριο συστεγάζεται και το Μουσείο Επαγγελμάτων το οποίο επίσης αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη.

amfikleia_diakopes_shutterstock_1242373519-600x400
Πηγή: Shutterstock

Έπειτα, μπορείτε να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ, χτισμένο μέσα σε σπηλιά, το οποίο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.


Hint: Ανάμεσα στις φήμες που υπάρχουν γύρω από το ξωκλήσι είναι πως κτίστηκε από ιππότες του τάγματος των Ναϊτών της 4ης Σταυροφορίας, καθώς επίσης και ότι εκεί είχε το καραούλι του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.


Έπειτα συνεχίστε προσεγγίζοντας την Ιερά Μονή Δαδιού 6 χλμ. από την Αμφίκλεια, που χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Είναι ένας χώρος ιστορικού ενδιαφέροντος αφού η Ιερά Μονή κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 συνέβαλε σημαντικά και στην διεξαγωγή του αγώνα καθώς αποτέλεσε κέντρο δράσης του Αθανασίου Διάκου και του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

diakopes_winter2021
Πηγή: Shutterstock

Στην Παύλιανη

Η Παύλιανη είναι ένας προορισμός που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής για οικογένειες και ζευγάρια τα τελευταία χρόνια, χάρη στην αξιόλογη τουριστική του ανάπτυξη.

Το χωριό της Άνω Παύλιανης, όπου η πέτρα και το ξύλο, ως κυρίαρχα υλικά της οικιστικής της δόμησης, συνδυάζονται μοναδικά και τα σπίτια βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την φύση.

Στις πηγές του Ασωπού ποταμού, λίγο έξω από την Παύλιανη Φθιώτιδας, βρίσκεται ένα πρότυπο πάρκο αναψυχής που έχει κάνει διάσημο το χωριό. Η κυκλική διαδρομή θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε όλα τα αξιοθέατα και να κάνετε όλες τις δραστηριότητες. Από τους καταρράκτες, τα δεντρόσπιτα και τις κούνιες που είναι κρεμασμένες σε δέντρα μέχρι τη διάσχιση του ρέματος με τροχαλία, το τραμπολίνο και τον σιδερένιο θρόνο, που για λίγο θα σας κάνει να νιώσετε σαν… βασιλιάδες του «Game of Thrones».

Ειδικά αν είστε γνήσιοι foodies μην χάσετε την υπαίθρια αγορά στην πλατεία της Κάτω Παύλιανης. Εκεί θα αγοράσετε ντόπια τοπικά προϊόντα όπως μέλι, καρύδια, τσάι του βουνού, ρίγανη κ.α.

Και λίγο από μυθολογία…

Τέλος, δεν πρέπει να χάσετε τα Πυρά του Ηρακλέους, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία είναι ο τόπος που αποθεώθηκε ο Ηρακλής, ο οποίος προσπαθώντας να ελευθερωθεί -από τον ποτισμένο με το δηλητηριώδες αίμα του Κένταυρου Νέσσου- χιτώνα που του φόρεσε η γυναίκα του Δηιάνειρα, έβαλε τέλος στο μαρτύριό του ζητώντας να τον ανεβάσουν στην πιο ψηλή κορυφή της Οίτης και να τον κάψουν πάνω σε μία πυρά.


Οίτη: Το βουνό των νερών και των λουλουδιών


Ο Φιλοκτήτης άναψε την φωτιά και ο ημίθεος, αφού δώρισε στον φίλο του το τόξο με τα δηλητηριώδη βέλη του για να τον ευχαριστήσει, τυλίχτηκε στις φλόγες. Ο Δίας, μην αντέχοντας να βλέπει τον γιό του να υποφέρει, έριξε τον κεραυνό του στο σημείο που ανέβλυσε ο Γοργοπόταμος και τον ανέβασε στον Όλυμπο.

Κοντά στα Πυρά του Ηρακλέους διατηρούνται σπόνδυλοι κιόνων, τμήματα του θριγκού και τριγλύφων, οι οποίοι ανήκουν σε πρόστυλο δωρικό ναό του 3ου αιώνα π.Χ., ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Ηρακλή. Νοτίως του ναού υπάρχει βωμός.

Δείτε επίσης: 

Οίτη: Το βουνό των νερών και των λουλουδιών


Χειμερινοί προορισμοί με παιδιά: Οικογενειακές αποδράσεις για το Σαββατοκύριακο

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα