ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Ανακαλύψτε την Ηλεία μέσα από αυτές τις στάσεις

Ίσως η Πελοπόννησος να έχει άλλα πιο τουριστικά μέρη, ωστόσο και η Ηλεία έχει τα δικά του “μυστικά” που είναι πανέμορφα και θα σας γοητεύσουν.

Ανδρίτσαινα: Ένα πανέμορφο χωριό στην Ηλεία

Πρόκειται για ένα ήσυχο, πανέμορφο χωριό. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω στους πρόποδες του Λυκαίου όρους σε υψόμετρο περίπου 700μ. Αξιοσημείωτο είναι πως στο χωριό θα βρείτε μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, ενώ στην Ανδρίτσαινα βρίσκεται η αρχαιότερη βρύση της Πελοποννήσου.

Ανδρίτσαινα ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Πηγή: Shutterstock

Κοντά βρίσκεται ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, που αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ναούς της αρχαιότητας που σώζονται μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στις Βάσσες Φιγαλείας και αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης.

Το μνημείο αυτό, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986.

Λίμνη Καϊάφα

Πρόκειται για μια προστατευόμενη λίμνη με ιαματικά λουτρά. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη λίμνη πλύθηκε ο Κένταυρος Χείρων, ή ίσως ένας άλλος Κένταυρος, ο Πυλήνωρ, αφότου τον τραυμάτισε με το βέλος του ο Ηρακλής.

Ιερά Μονή Ασκητή: Ένα μοναδικό αξιοθέατο στην Ηλεία

Πηγή: Shutterstock

Πρόκειται για ένα μοναδικό αξιοθέατο που θα σας εντυπωσιάσει. Μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι, σε ένα απομονωμένο αλλά πανέμορφο τοπίο βρίσκεται μια μονή διαφορετική από τις άλλες.  Θα τη βρείτε σε απόσταση 44 λεπτών με το αυτοκίνητο από τον Πύργο. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το πανέμορφο δάσος Φολόης αλλά και η Αρχαία Ολυμπία.

Το παραμυθένιο δάσος της Φολόης

Πηγή: Shutterstock

Μια από τις λιγότερο γνωστές γωνιές της Πελοποννήσου, η ομορφότερη, που σύμφωνα με τους ντόπιους αριθμεί 5 εκατομμύρια δέντρα.

Σε απόσταση 40 λεπτών από την Αρχαία Ολυμπία και τρεισήμισι ώρες από την Αθήνα, θα φτάσετε στο οροπέδιο της Φολόης. Εκεί θα βρείτε ένα απέραντο δάσος, το Δάσος των Κενταύρων.


Mythology time: Στο δάσος, σύμφωνα με τον μύθο, είχε το βασίλειο του ο Κένταυρος Φόλος, ο αγαθός Κένταυρος που φιλοξένησε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή όταν καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο. (Hint: ο Φόλος, μαζί με τον Χείρωνα του Πηλίου, ήταν οι μόνοι «καλοί» Κένταυροι)


Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες από βελανιδιές.

Αρχαία Ολυμπία

Εκεί διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στους κλασικούς χρόνους και εκεί βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. | Πηγή: Unsplash

Σε μέρη όπως είναι η Αρχαία Ολυμπία, θα νιώσετε πως βρίσκεστε στην καρδιά του αρχαίου πολιτισμού. Κάθε σας βήμα ένα ταξίδι στο χρόνο και στους αιώνες. Μπορεί στις μέρες μας να διασώζονται μόλις τα θεμέλια πολλών από τα κτήριά της, ωστόσο παραμένει ένας από τους πιο ζωντανούς και αναπαραστατικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Γι’ αυτό, ένα ταξίδι στην Αρχαία Ολυμπία είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε, σε έναν από τους πιο μεγαλειώδεις λατρευτικούς τόπους της αρχαιότητας, στην Πελοπόννησο, εκεί που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.


Αρχαία Ολυμπία: Ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό


Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας περιλαμβάνει το Ιερό του Δία, με τους ναούς και τα κτήρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία του και διάφορα οικοδομήματα που είχαν κτιστεί γύρω από αυτό.

Δείτε επίσης:

Πελοπόννησος: Τα 4 “μυστικά” της που αξίζει να ανακαλύψετε


Πελοπόννησος: 6 μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου