ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Αχέροντας: Το μυθικό ποτάμι της Ηπείρου

Ο ποταμός Αχέροντας αποτελεί ένα εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο με ιστορική και περιβαλλοντική αξία. Το μήκος του φτάνει τα 50 χλμ. και διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης.

Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στο νομό Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 1.600μ. κοντά στο χωριό Γλύκη. Εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά Πρεβέζης, όπου σχηματίζει Δέλτα με δύο κύρια έλη της περιοχής. Μάλιστα, ο ποταμός και η γύρω περιοχή συμπεριλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000, λόγω της σημασίας του οικοσυστήματος που φιλοξενεί.

Ο ποταμός προσφέρεται για διάφορες δραστηριότητες όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορείτε να επιλέξετε να διασχίσετε τον ποταμό, ακολουθώντας ένα από τα πολλά χαρτογραφημένα μονοπάτια, και να γνωρίσετε τα αξιοθέατά του.

Αχέροντας, ποταμός, Ήπειρος
Πηγή: Shutterstock

Υπάρχουν διαδρομές τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους πεζοπόρους. Μπορείτε να ακολουθήσετε το ιστορικό μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και να συναντήσετε το Φαράγγι του Αχέροντα. Επίσης, αν είστε λάτρεις των σπορ, μπορείτε να απολαύσετε rafting, river trekking, κανό, ιππασία και ποδηλασία κατά μήκους του ποταμού.

 

Η πύλη του Κάτω Κόσμου

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέροντας οδηγούσε στις Πύλες του Κάτω Κόσμου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στο Χάροντα για να τις μεταφέρει στο βασίλειο του Άδη. Ο Χάροντας αμειβόταν κάθε φορά με έναν οβολό για τη μεταφορά. Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Μένιππου, ο οποίος ήταν ο μοναδικός που πέρασε χωρίς να πληρώσει, απαντώντας στον Χάροντα τη γνωστή φράση «Ουκ αν λάβεις παρά του μή έχοντος».

Ο ποταμός Αχέροντας διασταυρωνόταν με τους ποταμούς Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο.


Διαβάστε επίσης | Λούσιος: Το μυθικό ποτάμι με την ξεχωριστή ομορφιά

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα