ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Αυτά είναι τα μουσεία στην Κρήτη που πρέπει να επισκεφθείτε

Ένα νησί ιστορίας και πολιτισμού που κάθε άνθρωπος πρέπει να το επισκεφθεί σε κάθε γωνιά του, να γευτεί τις μοναδικές κρητικές γεύσεις, να νιώσει τι εστί κρητική φιλοξενία και φυσικά να γνωρίσει λίγο καλύτερα τον πολιτισμό της. Ένας τρόπος για αυτό, είναι μέσα από μια περιήγηση σε αυτά τα μουσεία στην Κρήτη, τα οποία πρέπει να συμπεριλάβετε στο ταξίδι σας σε αυτόν τον τόπο.


Γνωριμία με τη κρητική κουζίνα: 7 εμβληματικά πιάτα


Αυτά είναι τα μουσεία στην Κρήτη που πρέπει να επισκεφθείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του ωστόσο, κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη.

Σε μικρή απόσταση δεν γίνεται να μην επισκεφθεί κάποιος ταξιδιώτης στην Κρήτη και το Ανάκτορο της Κνωσού.

Φωτο: Unsplash

Η Κνωσός ήταν η σπουδαιότερη πόλη της Κρήτης πριν την Ρωμαϊκή εποχή και, κυρίως, το κέντρο του πρώτου λαμπρού ευρωπαϊκού ανακτορικού πολιτισμού, του Μινωικού Πολιτισμού. Το ανάκτορο της πόλης είναι ο πλέον επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο. Το ανάκτορο βρίσκεται μόλις 5χλμ νότια του Ηρακλείου, στο λόφο Κεφάλα πάνω από τις όχθες του Κνωσανού Φαραγγιού.

Το ανάκτορο ήταν η έδρα του θρυλικού βασιλιά Μίνωα και έχει συνδεθεί με διάσημους μύθους, όπως αυτόν του Δαίδαλου και του Ίκαρου, αλλά και του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης ερευνά τις φυσικές ιδιομορφίες των χωρών της Μεσογείου. Στόχος των προγραμμάτων και των δράσεών του είναι η διατήρηση, η διαχείριση και η ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του μεσογειακού περιβάλλοντος.

Η συλλογή του αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν δείγματα και εκθέματα από την κεντρική και την ανατολική Μεσόγειο, τα οποία περιγράφουν 8.000 χρόνια πολιτισμού. Αξίζει να σταθείτε στις ενότητες «Μεγαδιοράματα» και «Ζωντανό Μουσείο», για να παρατηρήσετε τη ζωή στα οικοσυστήματα της Μεσογείου. Γνωρίστε τις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 της Κρήτης και μπείτε στον «Εγκέλαδο», τη σεισμική τράπεζα του μουσείου, όπου γίνεται προσομοίωση των συνθηκών πραγματικής σεισμικής δραστηριότητας.

Μουσείο Καζαντζάκη

Το Μουσείο Καζαντζάκη αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη.
Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού του Νίκου Καζαντζάκη, τους ιστορικούς Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά). Η Έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του συγγραφέα.

Η βασική συλλογή περιλαμβάνει χειρόγραφα και σημειώσεις του Νίκου Καζαντζάκη, δείγματα αλληλογραφίας με μεγάλους στοχαστές, πολιτικούς και σύγχρονους ομοτέχνους του, πρώτες εκδόσεις, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, μακέτες και κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις έργων του και πολλά ακόμα κειμήλια.


Ψηλορείτης: Γνωρίστε το ιερό βουνό της Κρήτης


Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Στο κεντρικό κτίριο του φρουρίου Revelino del Porto, το οποίο είχαν φτιάξει οι Βενετοί για την οχύρωση του λιμανιού των Χανίων, ιδρύθηκε το 1973 με σκοπό την προώθηση της ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας του νησιού.

Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει 2.500 εκθέματα όπως κειμήλια, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το βυθό, ζωγραφικούς πίνακες, χάρτες, φωτογραφικό υλικό, μακέτες πλοίων, διάφορα ναυτικά όργανα κ.τ.λ. Στις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται σε ενότητες ανάλογα με την χρονική περίοδο που ανήκουν, καλύπτοντας από την Εποχή του Χαλκού μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Δείτε επίσης:

Γνωριμία με τη κρητική κουζίνα: 7 εμβληματικά πιάτα


Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα διαφορετικά: 5 προορισμοί για οικοτουρισμό

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα