ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Βόλτα στις όχθες του Δούναβη

Ένα διαμάντι στο κέντρο της Ευρώπης σάς καλεί να το ανακαλύψετε (πριν το ανακαλύψουν οι μάζες).

1

Η εποχή του κρασιού

Όψη του κάστρου της Μπρατισλάβα

Το φθινόπωρο είναι η εποχή του κρασιού, και καθώς η χώρα φηµίζεται για την οινική παραγωγή της, που ξεκινά από τον 3ο αιώνα π.Χ, θα προτείναμε να είναι ένα από τα θέματα που θα σας απασχολήσουν. Στην Μπρατισλάβα βρίσκεται το Μουσείο Αμπελουργίας, το οποίο προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, ενώ αποτελεί, επίσης, την έδρα του National Wine Salon, στο οποίο παρουσιάζονται τα κορυφαία σλοβακικά κρασιά και δίνεται η δυνατότητα γευσιγνωσίας. Μην παραλείψετε µια εκδροµή στο Malokarpatské Museum στο Pezinok, κάτω από τα Μικρά Καρπάθια, όπου θα γνωρίσετε την ιστορία της αµπελουργίας και της οινοποιίας της χώρας.

2

Αγορές και κεραμικά

Η κεντρική πλατεία Hlavné námestie σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα

Τον Νοέµβριο η Μπρατισλάβα γεµίζει υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές. Μέχρι τον Δεκέµβριο η γιορτινή ατµόσφαιρα και τα κουκλίστικα περίπτερα πληµµυρίζουν την κεντρική πλατεία Hlavné Námestie. Ευκαιρία να γνωρίσετε και την παραδοσιακή τεχνική κεραµικής majolika που χρονολογείται από τον 16ο αι., στην οποία η Σλοβακία έχει παράδοση. Λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, στο εργαστήριο της γνωστής κεραµίστριας Renáta Hermysová (www.majolika-r.sk), -οποία έχει αφιερωθεί στη διατήρηση της παραδοσιακής αυτής τεχνικής-, θα ανακαλύψετε μικρούς θησαυρούς. Μαζί της εργάζονται και άτομα με ειδικές ανάγκες, στα οποία έχει μεταφέρει τη γνώση της. Μπορείτε να παρακολουθήσετε και workshop (από 35€).

3

Στέκια για καφέ και φαγητό

Για μπίρα στις pub της πόλης

Μερικές επιλογές μας: Το στιλάτο και μίνιμαλ Fach για brunch, καφέ και φαγητό. Το Soren για specialty coffee και φανταστικά cinnamon rolls. To No 9 για πρωινό. Το Werk για δείπνο και ποτό. Το Grão για τα industrial vibes. To La Putika στην παλιά πόλη για ποτό και cozy ατμόσφαιρα. Το ζυθοποιείο Bratislavský Meštiansky Pivovar και τη FABRIKA the beer pub για μπίρα και φαγητό. Το Sky Bar για τη γαστρονομική εμπειρία με πανοραμική θέα στην πόλη.

4

Γαστρονομική εξόρμηση

Όψη της Μπρατισλάβα

Οι πρόσφατα ανακατασκευασμένες εγκαταστάσεις του 800 ετών πύργου του Šimák Castle εντυπωσιάζουν με την αίγλη και την κομψότητά τους. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία γαστρονομίας, τέχνης και οίνου. Το εστιατόριο Pálffy τιμήθηκε με το γαστρονομικό βραβείο Gurmán.

5

Μέλι και γευσιγνωσία στην Αpimed Villa

Γευσιγνωσία στη Medolandia

To Medolandia είναι ένα εξαιρετικό οικογενειακό μελισσοκομείο, στο Dolná Krupá της Σλοβακίας. Προσφέρει ποικιλίες μελιών και χρησιμοποιώντας τον πλούτο του τοπικού μελιού δημιουργεί βραβευμένο υδρόμελο.

Info

Medolandia APIMED
Hlavná 577/117
919 65 Dolná Krupá

Mobil: +421 905 420 059
Mobil: +421 918 647 583

www.medolandia.com

6

Μπίρα στις δημόσιες… τουαλέτες

Σλοβάκικη μοντέρνα τέχνη
Όψη της Μπρατισλάβα

Οι πρώην δημόσιες τουαλέτες αποτελούν ένα «success story» στην Μπρατισλάβα. Συγκεκριμένα, οι άσχημοι αισθητικά χώροι έχουν μεταμορφωθεί, τηρουμένων των αναλογιών, σε Art Installations. Ένα άνετο εσωτερικό, μια κομψή βεράντα και μια πλούσια τοπική μπίρα σάς περιμένουν στις pub Steinplatz ή Kollárko.

7

Βόλτα στο πάρκο

iStock | Sad Janka Krala

Το πάρκο Sad Janka Kráľa είναι το παλαιότερο δημόσιο πάρκο στην Κεντρική Ευρώπη και ενδείκνυται για βόλτες στη φύση.

8

Γκαλερί NEDBALKA

Το διάσημο άγαλμα του Cumil

Τα καλύτερα δείγματα της σλοβακικής μοντέρνας τέχνης φιλοξενούνται στη γκαλερί Nedbalka, η οποία έχει εσωτερική διαρρύθμιση παρόμοια με το Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης.

Info

www.nedbalka.sk – γενική είσοδος 6€

9

Το πιο άσχημο κτίριο

Το κτίριο της Σλοβακικής Ραδιοφωνίας © Bratislava Tourist Board

Το κτίριο της Σλοβακικής Ραδιοφωνίας (Βudova Slovenského Rozhlasu), η ανάποδη πυραμίδα, συγκαταλέγεται στη λίστα με τα «30 πιο άσχημα κτήρια στον κόσμο». Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που το βρίσκουν ένα ιδιόμορφο «αριστούργημα». Μια επίσκεψη θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε προσωπική άποψη.

10

Wellness απόδραση

Το νησί spa στο Piešťany

Αν έχετε περισσότερες μέρες στη Σλοβακία, η εκδρομή στο Piešťany για wellness είναι must, καθώς αποτελεί κορυφαίο spa προορισμό. Φημίζεται για τα θεραπευτικά θερμά λουτρά και τη θειώδη λάσπη. Το νησί spa της Ensana Health Spa Hotels είναι η ιδανική επιλογή.

Για το πλήρες πρόγραμμα ↓

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα