ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 11'
Δήλος: Μια μοναδική εμπειρία σας περιμένει στο νησί του Απόλλωνα

Πρόκειται για το νησί που «βάφτισε» τις Κυκλάδες, ως νησιωτική συστάδα που αναπτύσσεται κυκλικά γύρω του. Αυτή είναι η Δήλος, την οποία πρέπει να επισκεφθούμε έστω μια φορά στη ζωή μας, λόγω της σπουδαίας σημασίας της.

Η Δήλος είναι μια ιδανική επιλογή για ένα culture break από τη Μύκονο ή από άλλα κοντινά νησιά όπως είναι η Τήνος ή η Σύρος.

Δήλος
Πηγή: Shutterstock

Φτάνοντας στη Δήλο θα νιώσετε πραγματικά σαν να βρίσκεστε σε ένα υπαίθριο μουσείο.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα μεγάλο οικισμό της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, ο οποίος σώζεται σε καλή κατάσταση, δίνοντας στους επισκέπτες μια μοναδική εικόνα για την καθημερινότητα και τον ιδιωτικό βίο στην αρχαία πόλη.

Στους αρχαίους χρόνους, ο μύθος της γέννησης του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος έκανε το νησί ιερό και γι’ αυτό, κανένας θνητός δεν θα επιτρεπόταν να γεννηθεί στα χώματά του. Και, εφόσον επρόκειτο για λίκνο αθανάτων, κανένας θνητός δεν θα επιτρεπόταν ούτε να πεθάνει εκεί. Έτσι, οι γυναίκες που επρόκειτο να γεννήσουν, όπως και όσοι και όσες φαίνονταν να πλησιάζουν το τέλος της ζωής τους, στέλνονταν στο γειτονικό νησί της Ρήνειας.

Αυτά που σίγουρα δεν θα χάσετε αν επισκεφθείτε τη Δήλο:

Ο ναός των Δηλίων

Χτισμένος ανάμεσα στο 476-314 π.Χ., με κιονοστοιχίες και στις τέσσερις πλευρές του, αποτελεί παράδειγμα δωρικής αρχιτεκτονικής. Κάποτε βρισκόταν δίπλα του ένας κολοσσιαίος Κούρος του Απόλλωνα, αλλά σήμερα απομένουν εκεί μόνο μερικά από τα τμήματά του.

Το Άνδηρο των Λεόντων

Τα μαρμάρινα λιοντάρια, αφιέρωμα των Ναξίων γύρω στο τέλος του 7ου αιώνα π.Χ., είναι τοποθετημένα σε μια σειρά, ατενίζοντας ανατολικά, προς την Ιερή Λίμνη.

To Αρχαίο Θέατρο

Αυτό που θα σε εντυπωσιάσει περισσότερο είναι το αίσθημα της καθημερινής ζωής που υπάρχει σε όλο το νησί. Η ομορφιά του Αρχαίου θεάτρου δεν φαίνεται μόνο στον τρόπο που έχει διατηρηθεί ή στο αμφιθέατρό του με τα 5.500 καθίσματα αλλά και στην τοποθεσία του, με την απίστευτη θέα στη θάλασσα, που αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο βασικά κομμάτια της εμπειρίας.

Αξίζει να ανεβείτε στην κορυφή του Κύνθου, του ψηλότερου λόφου της Δήλου (112 μ.), κάτω από τον οποίο απλώνεται το ιερό. Η θέα στο νησί και στο Αιγαίο κόβει την ανάσα! Μη ξεχνάτε πως πρέπει να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό και αρκετό νερό!

Η Δήλος δεν συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με απευθείας δρομολόγια πλοίων. Η πρόσβαση γίνεται συνήθως από τη Μύκονο, που είναι το πιο κοντινό νησί.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές: 

Αυτά είναι τα πιο family friendly νησιά των Κυκλάδων


Πού μπορούμε να κάνουμε Scuba Diving στην Αττική;

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Από την Πέμπτη 7/12 ανεξάρτητος στα περίπτερα