ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
Εσείς γνωρίζατε το μεγαλύτερο μονοπάτι της Ελλάδας;

Το Epirus Trail είναι το μεγαλύτερο μονοπάτι της Ελλάδας, με συνολικό μήκος 370 χλμ. Βρίσκεται στην Ήπειρο, ένα τόπο γεμάτο ομορφιές και σε πρώτη φάση καλύπτει τα Ιωάννινα και μέρος της Άρτας. Στο μέλλον θα εξαπλώνεται και στους τέσσερις νομούς και το μήκος του θα ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα!

Το μονοπάτι ακολουθεί κυκλική πορεία, ενώνοντας (όπως συνέβαινε και στο παρελθόν) τις ομορφιές της Πίνδου.  Ξεκινά από τον Γράμμο, διασχίζει σε δύο κλάδους τον Σμόλικα και την Τύμφη με τις χαράδρες του Αώου και του Βίκου και καταλήγει στο Μαυροβούνι και στο Μέτσοβο. Από εκεί συνεχίζει νότια και καταλήγει στα Τζουμέρκα.

Οι περιοχές που διασχίζει είναι μοναδικού φυσικού κάλλους, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται και οι παλιές, ιστορικές οδικές αρτηρίες μεταξύ των οποίων επικοινωνούσαν τα χωριά της Ηπείρου. Η διαδικασία γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και τη φύση.

Στη διαδρομή συναντάμε εντυπωσιακά βουνά και ποτάμια, τα επιβλητικά γεφύρια, παραδοσιακά χωριά και ορειβατικά καταφύγια. Μάλιστα, οι πεζοπόροι θα έχουν την ευκαιρία σε κάθε μέρος να απολαμβάνουν παραδοσιακό ηπειρώτικο φαγητό αλλά και να ξεκουράζονται.


Τρέξιμο: Τα οφέλη του και πρακτικές συμβουλές για τους αρχάριους


Μια πρωτοβουλία της περιφέρειας Ηπείρου

με σκοπό να αναδειχθεί ο ορεινός όγκος της Hπείρου και οι ομορφιές του τόπου μέσα από τον εναλλακτικό τουρισμό, με έμφαση στην πεζοπορία και άλλες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που προσφέρονται από το Γράμμο μέχρι τα Τζουμέρκα.

Το πρώτο τμήμα του μονοπατιού έχει ήδη σηματοδοτηθεί, σε συνεργασία της Περιφέρειας και μιας μεγάλης ομάδας εθελοντών. Πρόκειται για το τμήμα που περιλαμβάνει τις περιοχές Βωβούσα, Βάλια Κάλντα, Φλέγγες, Καταφύγιο Μαυροβουνίου, Λίμνη Πηγών Αώου, Πολιτσές, Μέτσοβο, Ανθοχώρι, Συρράκο.

Επίσης, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την διαθέσιμη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, απ’ όπου μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για τα τμήματα των μονοπατιών.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| Η πεζοπορία ως μια διαδικασία αυτογνωσίας μέσα από τα μονοπάτια της Χίου

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"