ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα 5 ψηλότερα χωριά της Ελλάδας;

Κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι μια έκπληξη. Τα ορεινά χωριουδάκια της κρύβουν τοπία που κόβουν την ανάσα. Χωριά που διατηρούν τις παραδόσεις, χτισμένα σε βουνοπλαγιές, με μαγευτική θέα που αξίζει να ανακαλύψετε. Ειδικά αν είστε λάτρεις της περιπέτειας το χειμώνα, η εμπειρία θα σας αποζημιώσει. Γνωρίστε τα πέντε ψηλότερα και οργανώστε μια απόδραση στη μαγεία της φύσης.

 

Σαμαρίνα Γρεβενών

Σαμαρίνα Γρεβενών
Πηγή: Shutterstock

Σε απόσταση 48 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών θα συναντήσετε το ιστορικό χωριό της Σαμαρίνας. Χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Σμόλικα, το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500μ. και είναι το ψηλότερο των Βαλκανίων. Η πυκνή βλάστηση, η φυσική ομορφιά του και η αναλλοίωτη παραδοσιακή του ταυτότητα είναι κάποιοι από τους λόγους που κερδίζει κάθε επισκέπτη.

Δείτε το αναλυτικό αφιέρωμα του ΔΙΑΚΟΠΕΣ για το χωριό της Σαμαρίνας, εδώ: Σαμαρίνα: Η Ελλάδα φιλοξενεί το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων.

 

Καμάρια Ευρυτανίας

Τα Καμάρια Ευρυτανίας είναι ένα από τα χωριά που διεκδικούν την πρωτιά σε υψόμετρο 1480μ. Χτισμένο στις βουνοπλαγιές των Αγράφων κατοικείται ως επί το πλείστον τους καλοκαιρινούς μήνες από κτηνοτρόφους, οι οποίοι μετακινούνται το χειμώνα για να προφυλαχθούν από το κρύο και την κακοκαιρία. Η θέα στις επιβλητικές βουνοκορφές είναι μαγευτική κάθε εποχή του χρόνου.

 

Νέα Κοτύλη

Σε υψόμετρο 1450μ., στο δυτικό τμήμα του νομού Καστοριάς, θα συναντήσετε το γραφικό οικισμό. Δημιουργήθηκε το 1950, όταν οι κάτοικοι της Κοτύλης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους εξαιτίας των καταστροφών που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. Αναγνωρίστηκε επίσημα ως οικισμός το 1951.

 

Αετομηλίτσα

Πηγή: Shutterstock

Ένα από τα ωραιότερα χωριά του νομού Ιωαννίνων, είναι χτισμένο σε πλαγιά του επιβλητικού Γράμμου και έχει θέα που κόβει την ανάσα. Η Αετομηλίτσα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.430μ. και πρόκειται για το ψηλότερο βουνό της Κόνιτσας και των γύρω περιοχών. Ένα τοπίο μαγευτικής ομορφιάς που ζωντανεύει πέντε μήνες το χρόνο, μιας και οι κάτοικοι του – που είναι κυρίως κτηνοτρόφοι – αναζητούν ευνοϊκότερες συνθήκες για τα κοπάδια τους κατά τη χειμερινή περίοδο.

Δείτε το αναλυτικό αφιέρωμα του ΔΙΑΚΟΠΕΣ για το χωριό της Αετομηλίτσας, εδώ: Αετομηλίτσα: Γνωρίστε το ορεινότερο χωριό της Κόνιτσας

 

Πισοδέρι

Ένα γραφικό χωριουδάκι μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη Φλώρινα, είναι χτισμένο μέσα στο πράσινο, σε υψόμετρο 1420μ. Ανήκει στο Δήμο Πρεσπών και φέρει σημαντική ιστορία, μιας και αποτελεί τόπο καταγωγής σημαντικών ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα