ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Έχετε δοκιμάσει χειμερινή κολύμβηση; Γνωρίστε τα οφέλη της

Η χειμερινή κολύμβηση προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους ανθρώπους που αναζητούν μια εναλλακτική μορφή άσκησης.

Άλλωστε, ποιος δεν αγαπάει τη θάλασσα; Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που τα φυσικά τοπία παραμένουν μαγευτικά όλες τις εποχές του χρόνου, το κολύμπι το χειμώνα είναι μια ιδανική λύση για τους λάτρεις της θάλασσας.

χειμερινή κολύμβηση, οφέλη
Πηγή: Unsplash

Οι ευεργετικές ιδιότητες

Το κολύμπι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης χειμώνα – καλοκαίρι. Γυμνάζει τους μυς, βελτιώνει τη στάση του σώματος, αυξάνει την αντοχή, βοηθά σε μυοσκελετικές και ρευματικές παθήσεις. Το υγρό στοιχείο βοηθά αποδεδειγμένα στη ψυχική και σωματική χαλάρωση και στην καταπολέμηση του στρες.

Ωστόσο, τους χειμερινούς μήνες, όταν κολυμπάμε στο κρύο νερό, παράγονται περισσότερες ενδορφίνες, οι ορμόνες της χαράς. Επίσης, το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό μας σύστημα τονώνεται και ταυτόχρονα ενεργοποιείται ο μεταβολισμός μας, συμβάλλοντας στην καύση λίπους και στη ρύθμιση του βάρους μας. Η αναζωογόνηση είναι έντονη, καθώς οι χτύποι της καρδιάς μας και η αδρεναλίνη αυξάνονται. Το κρύο νερό κάνει επίσης πολύ καλό στο δέρμα μας.

χειμερινή κολύμβηση, οφέλη
Πηγή: Unsplash

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι ότι το κολύμπι κατά τη διάρκεια του χειμώνα δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνει τα αντισώματά μας.

 

Συμβουλές για να το απολαύσετε με ασφάλεια

Φυσικά, όπως με κάθε είδος άσκησης, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Προτού ξεκινήσουμε τη χειμερινή κολύμβηση, καλό είναι να επισκεφθούμε το γιατρό μας για έναν μικρό ιατρικό έλεγχο και να ζητήσουμε τη γνώμη του, εφόσον γνωρίζει το ιστορικό μας.

Αποφύγετε τις δύσκολες μέρες του χειμώνα και επιλέξτε μια μέρα ηλιόλουστη, με άπνοια για τις πρώτες σας βουτιές. Εξίσου σημαντικό είναι να μπείτε σταδιακά στο νερό και όχι απότομα. Συγκεκριμένα, οι γιατροί συμβουλεύουν να μπαίνουμε στο νερό με την πλάτη και όχι με το στέρνο.

χειμερινή κολύμβηση ,οφέλη
Πηγή: Unsplash

Προτού μπείτε στη θάλασσα, κάντε μερικές διατάσεις ώστε να ζεσταθεί το σώμα σας, και όσο βρίσκεται στο νερό κολυμπήστε, μην καθίσετε ακίνητοι. Αν πρόκειται για τις πρώτες σας φορές, το χρονικό διάστημα που ενδείκνυται να κολυμπήσετε στο νερό είναι περίπου 5′. Μην απομακρυνθείτε πολύ από τη στεριά και φροντίστε ειδικά τις πρώτες φορές να μοιραστείτε αυτή την εμπειρία με παρέα ή κάποιον έμπειρο χειμερινό κολυμβητή.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Weswim: Η αίσθηση του νερού 365 ημέρες το χρόνο

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου