ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Explore Greece: 4+1 εμπειρίες για να ζήσετε στις Πρέσπες

Οι Πρέσπες αποτελούν ένα θέαμα μοναδικού κάλλους. Το καταπράσινο τοπίο, τα νησάκια και τα ψαροχώρια αλλά και το ότι αποτελεί ένα θησαυρό χλωρίδας και πανίδας, καθιστούν την περιοχή τόσο ξεχωριστή.Οι λίμνες φιλοξενούν δραστηριότητες τόσο για τους λάτρεις της φύσης, της φωτογραφίας, του bird watching και διαφόρων ακόμη δραστηριοτήτων.

Επισκεφθείτε τον Άγιο Αχίλλειο: Το πανέμορφο νησί και ο οικισμός της Μικρής Πρέσπας

Μία πλωτή πεζογέφυρα μήκους 650 μ. ενώνει τη στεριά με έναν προορισμό που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί. Αυτό είναι ο Άγιος Αχίλλειος, το ακριτικό νησάκι μέσα στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, όπου δεσπόζει το μνημείο-σύμβολο των Πρεσπών, η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου.

Ο Άγιος Αχίλλειος ή Χαΐλλι είναι νησίδα η οποία βρίσκεται στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας και απέχει 60 χλμ. από τη Φλώρινα και 65 χλμ. από την Καστοριά.

Πρέσπες: Εξερευνήστε τον υδάτινο παράδεισο της Δυτικής Μακεδονίας | Φωτό: Shutterstock

Στο νησί υπήρχε ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με επιγραφές που ανακαλύφθηκαν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Λύκη. Στο νησάκι υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ., κτισμένη από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας και στην οποία φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Αχιλλείου, όταν τα μετέφεραν εκεί τα βουλγαρικά στρατεύματα από τη Λάρισα.

Το νησί σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 21 κατοίκους. Είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδος, μετά το νησί των Ιωαννίνων. Η πλωτή πεζογέφυρα στην Πρέσπα – η πρώτη που τοποθετήθηκε για πεζούς και ποδηλάτες σε ελληνική λίμνη – είναι σύγχρονη και κατασκευάστηκε μόλις το 2000. Μέχρι τότε η πρόσβαση στο νησάκι γινόταν μόνο με βάρκα.

Πρόκειται για ένα μέρος που δεν μοιάζει με κανένα άλλο και αξίζει να το επισκεφθείτε.

Περπατώντας ή ποδηλατώντας θα ζήσετε πραγματικά τη μαγεία που προσφέρουν οι Πρέσπες

Πηγή: Unsplash

Αν είστε fan της πεζοπορίας ή της ποδηλασίας ακολουθήστε τις οργανωμένες διαδρομές, γύρω από τη λίμνη και στους παρακείμενους ορεινούς όγκους. Η «Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών» έχει καταγράψει και αναδείξει δέκα πεζοπορικά και τρία ποδηλατικά μονοπάτια -για όλες τις ηλικίες και αντοχές- τα οποία θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε πιο ξεχωριστές “σελίδες” της περιοχής. Υπάρχει οργανωμένη σήμανση, ενώ μπορείτε να «κατεβάσετε» την εφαρμογή app για το κινητό σας, που θα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΕΠ.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς

Κάτι τέτοιο σίγουρα θα αφήσει τις Πρέσπες αναλλοίωτες στη μνήμη σας. Θα νιώσετε την απόλυτη εμπειρία της ελευθερίας, θαυμάζοντας το μεγαλείο των Πρεσπών από ψηλά. Δε χρειάζεται να έχετε καθόλου εμπειρία, ο πιλότος σας θα αναλάβει την πλοήγηση από την απογείωση μέχρι την προσγείωση χωρίς εσείς να πρέπει να κάνετε κάτι.

Birdwatching

Πηγή: Unsplash

Το εθνικό πάρκο Πρεσπών πέρα από το πανέμορφο τοπίο και την μεγάλη αξία που έχει για τα θηλαστικά που ζουν εκεί, είναι και μια από τις σημαντικότερες περιοχές στην Ελλάδα και στην ΝΑ Ευρώπη από άποψη ορνιθολογικού ενδιαφέροντος.


Κοιτώντας ψηλά: Birdwatching στην ελληνική ύπαιθρο


Σπάνια είδη που είναι διάσημα στους παρατηρητές πουλιών είναι ο Αργυροπελεκάνος ή Dalmatian Pelican ή Pelacanus crispus, που έχει ανακάμψει χάρη στα επιτυχημένα προγράμματα προστασίας των πτηνών της περιοχής και πλέον αναπαράγεται στις Πρέσπες ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το “αστέρι” της γαστρονομίας της περιοχής είναι τα Φασόλια Πρεσπών

Τα local products της Φλώρινας που θα πάρουμε μαζί μας | Πηγή: Unsplash

Η κύρια απασχόληση των κατοίκων γύρω από τις λίμνες, σήμερα, είναι η καλλιέργεια των φασολιών. Τα φασόλια Πρεσπών είναι βραστερά και νόστιμα, γι’ αυτό θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Το ιδανικό κλίμα, το γόνιμο έδαφος, το άφθονο νερό, η χρήση φυσικής λίπανσης είναι από τα βασικότερα στοιχεία που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

Το 1994 τα φασόλια «ελέφαντες» και «γίγαντες» Πρεσπών αναγνωρίστηκαν ως Προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης. Ενώ, η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αναγνώρισε ως Προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης. Από τη Φλώρινα μπορείτε να προμηθευτείτε φασόλια σε μικρές ή και μεγάλες ποσότητες, μέχρι και σε σάκους των 20 κιλών! (Extra: Μπορείτε να βρείτε ακόμη και γλυκό κουταλιού φασόλι.)

Ακόμη, εκεί θα βρείτε και τα παστά Τσιρόνια που είναι ανάρπαστα και συνδυάζονται με την ξακουστή πιπεριά Φλωρίνης, ντόπια κρεατικά, τουρσιά και βέβαια τσίπουρο.

Δείτε επίσης:

Η απόλυτη travel bucket list για το 2022: Το Διακοπές προτείνει


Κοιτώντας ψηλά: Birdwatching στην ελληνική ύπαιθρο

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου