ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Ευρυτανία: Μουσεία και πολιτιστικά αξιοθέατα για μια ολοκληρωμένη περιήγηση

Σε έναν από τους απόλυτους προορισμούς για όλες τις εποχές όπως είναι η Περιφερειακή Ενότητα της Ευρυτανίας πρωταγωνιστεί το φυσικό κάλλος που θα σας προκαλέσει δέος κατά την περιήγησή σας. Ωστόσο, μια ολοκληρωμένη απόδραση δεν γίνεται να μην περιλαμβάνει και μια στάση σε κάποιο από τα μουσεία της περιοχής.

Μουσείο Βουνού Καρπενησίου

Το πρώτο και μοναδικό μουσείο βουνού στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από το Καρπενήσι.

Στεγάζεται σε ένα πετρόκτιστο κτίριο και έγινε πραγματικότητα χάρη στις δωρεές φίλων και αθλητών που έχουν διακριθεί στην ορειβασία αλλά και σε άλλες δραστηριότητες του βουνού. Ως επισκέπτες θα μάθετε την ιστορία της ορειβασίας και της χιονοδρομίας ενώ παράλληλα μπορεί να θαυμάσετε αξιόλογα εκθέματα όπως αντικείμενα από την πρώτη Ελληνική Αποστολή που κατέκτησε την υψηλότερη κορφή του κόσμου.

Μουσείο Κωνσταντίνου και Αλέξανδρου Τσάτσου

Στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου λειτουργεί αίθουσα μουσείου, αφιερωμένο στους Κωνσταντίνο και Αλέξανδρο Τσάτσο. Σε αυτό εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα των προαναφερόμενων και φιλοξενείται έκθεση σπάνιων χαρτών τους οποίους δώρισε στο μουσείο η οικογένεια Τσάτσου.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων

Το ιστορικό, πετρόχτιστο, διατηρητέο μνημείο λειτουργούσε κάποτε ως σχολείο. Πέρασε στην ιστορία όταν τον Μάιο του 1944 η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, η λεγόμενη κυβέρνηση των βουνών, πραγματοποιεί την πρώτη εθνοσυνέλευση για την εθνική αντίσταση. Με συμμετοχή 176 Εθνοσυμβούλων από όλη την Ελλάδα εγκρίθηκε εκεί το ψήφισμα ότι ” Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό”. Στον προαύλιο χώρο υπάρχει μνημείο να θυμίζει την ιστορική αυτή ημέρα.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μικρού Χωριού

Τα εκθέματα είναι ταξινομημένα σε χρονολογική σειρά και περιλαμβάνουν ιστορικά έγγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εικόνες από την κατοχή, το χρονικό της ιστορικής μάχης του Μικρού Χωριού, απομεινάρια από το τυπογραφείο της Εθνικής Αντίστασης, όπως και οικιακό – αγροτικό εξοπλισμό κ.ά. Ανεκτίμητης αξίας είναι τα χειρόγραφα κατοίκων του χωριού, αυθεντικές περιγραφές σε χρόνια όχι μόνο πολέμου αλλά και ειρήνης.

Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού

Το Μουσείο φιλοξενεί παραδοσιακές στολές, είδη οικιακής χρήσης, έργα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο δεύτερο επίπεδο του Μουσείου, θα σας τραβήξει τη προσοχή το ρολόι από το καμπαναριό του χωριού, που μετρούσε αδιάκοπα τις ώρες από το 1926 ως το 1988. Μαρτυρικά σημάδια του, τα ίχνη από τις σφαίρες των Γερμανών.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Δομνίτσας

Ο επισκέπτης σε αυτό το μουσείο θα θαυμάσει εργαλεία, ακόμα και εργαλεία από επαγγέλματα που εξαφανίστηκαν στο πέρασμα του χρόνου, τοπικές ενδυμασίες, παιδικά παιχνίδια, πήλινα αγγεία από τον αρχαίο οικισμό Φάντινου Δομνίστας αλλά και ένα σημαντικό φωτογραφικό υλικό.

Δείτε επίσης:

Καλάβρυτα: Τα ιστορικά αξιοθέατα που θα σας συγκινήσουν


Ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα στην πόλη της Κοζάνης

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα