ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 14'
Φέτα Ρούσσας: Από τη Θεσσαλία στις 5 Ηπείρους

Η γαλακτοβιομηχανία Ρούσσας είναι μια από τις  μεγαλύτερες τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας , με παγκόσμια εμβέλεια και εξαγωγές που φτάνουν μέχρι και στο 95% της ετήσιας παραγωγής της, στις  ΗΠΑ και τον  Καναδά, την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία, και τη Μέση και Άπω Ανατολή.

Yπήρξε πρωτοπόρος στην παραγωγή βιολογικής φέτας στην Ελλάδα ενώ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας συσκευασμένης φέτας η οποία ωριμάζει με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο σε ξύλινα βαρέλια από ξύλο οξιάς, προϊόν που όχι μόνο βραβεύθηκε με 3 αστέρια στα Great Taste Awards αλλά κέρδισε επάξια και μία θέση στη λίστα με τα 50 καλύτερα προϊόντα του διαγωνισμού, ανάμεσα σε 10,000 συμμετοχές.

Η τυροκομική εταιρεία Ρούσσας ιδρύθηκε το 1952 από την οικογένεια Ρούσσα και από τότε αφιερώθηκε αποκλειστικά στην παραγωγή φέτας.

Η ιστορία της ξεκίνησε το 1952 οπότε και ιδρύθηκε από την οικογένεια Ρούσσα. Τη συνταγή όμως για ένα πραγματικά αυθεντικό προϊόν με την πιο νόστιμη γεύση την απέκτησε αιώνες πριν, από τους νομάδες προγόνους της, τους Σαρακατσάνους, που μετακινούνταν συνέχεια με τα κοπάδια τους στα Άγραφα και την Πίνδο για να βρουν τα καλύτερα βοσκοτόπια.

Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στον Αλμυρό Μαγνησίας, σε ένα τεχνολογικά υπερ-σύγχρονο εργοστάσιο με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας & ασφάλειας πιστοποιημένες από διεθνείς οργανισμούς.

Με την ολοκλήρωση ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου 17 εκ. ευρώ, η εταιρεία έχει πλέον δυναμικότητα επεξεργασίας 200 τόνων γάλακτος ανά ημέρα, ενώ η ετήσια δυναμικότητα παραγωγής του εργοστασίου υπερβαίνει τους 15.000 τόνους τυριού και το συσκευαστήριο, με 9 εγκατεστημένες αυτόματες γραμμές συσκευασίας, ξεπερνά τα 500 τεμάχια ανά λεπτό.

Η ΡΟΥΣΣΑΣ Α.Ε. λειτουργώντας διαχρονικά σε ισορροπία με το περιβάλλον και εφαρμόζοντας συστηματικά καινοτόμες πρακτικές στον χώρο της τυροκομίας, αποφάσισε να μειώσει δραστικά το αυξημένο ενεργειακό κόστος της με τον πλέον φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, εγκαθιστώντας ένα καινοτόμο φωτοβολταϊκό σύστημα συμψηφισμού (Net-Metering) ισχύος 300kW στις στέγες του βιομηχανικού κτιρίου, στο πλαίσιο μίας ιδιαίτερα φιλόδοξης επένδυσης συνολικού ύψους  10 εκ. ευρώ.

Παράλληλα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της δραστηριότητας της στο περιβάλλον διαχειρίζεται πλήρως το τυρόγαλο και το απόγαλο, τα υγρά υπόλοιπα της παραγωγικής διαδικασίας είτε για την παραγωγή πρωτεϊνών τυρογάλακτος είτε για την παραγωγή βιοαερίου που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον.

Για τη συγκεκριμένη δε ορθή πρακτική απέσπασε το Χάλκινο Βραβείο στα Hellenic Responsible Business Awards 2019.

Παρά την συνεχή τεχνολογική αναβάθμιση του εξοπλισμού, η εταιρεία εξακολουθεί να θεωρεί το εργοστάσιο απλά ως ένα μέσο βελτίωσης των παραδοσιακών τεχνικών και της παραγωγής σε άψογες συνθήκες υγιεινής, καθώς δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει την κορυφαία ποιότητα των τυριών της, που αποτελεί και το σημαντικότερο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

Μπορείτε να βρείτε την τυροκομική εταιρεία Ρούσσας στην ιστοσελίδα της αλλά και στα social media.

 

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Παραδοσιακά προϊόντα Ευρυτανίας: Τι θα ψωνίσουμε από το Καρπενήσι


Foodie Alert: Οι χειμερινοί προορισμοί με πλούσια γαστρονομική παράδοση

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα