ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Η Νεράιδα στην τεχνητή λίμνη Πολύφυτου: Ένα γαλήνιο μέρος για να αποδράσετε

Ο οικισμός Νεράιδα είναι χτισμένος σε λόφο, ακριβώς πάνω από τη Γέφυρα Σερβίων – Νεράιδα, στο κέντρο της λίμνης Πολύφυτου. Μόλις μισή ώρα από την πόλη της Κοζάνης, θα βρεθείτε σε ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του νομού.

Το αρχικό χωριό Νεράιδα δημιουργήθηκε από Πόντιους της Σεβαστείας, οι οποίοι πρωτοεγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Αργότερα, μετακινήθηκαν στο σημερινό χωριό, για την κατασκευή του φράγματος του Αλιάκμονα το 1972. Τότε δημιουργήθηκε η Τεχνητή Λίμνη Πολύφυτου και το νέο χωριό έχει αποτελέσει ένα σημαντικό αξιοθέατο με υπέροχη θέα.


Διακοπές με παιδιά: Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια στο Καρπενήσι


Ο μύθος πίσω από το όνομα

Το χωριό αρχικά ονομαζόταν «Νέα Ηράκλεια». Σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο, αν και υπάρχουν διάφοροι για την προέλευση της ονομασίας του χωριού, νεράιδες εμφανίζονταν και φώτιζαν τα βράδια το λόφο έξω από το χωριό. Μια άλλη εκδοχή του μύθου θέλει τις νεράιδες να εμφανίζονται στη γέφυρα του Αλιάκμονα και να παροτρύνουν τους κατοίκους του χωριού να πέσουν στο νερό για να τις συναντήσουν.

 

Η τεχνητή λίμνη Πολύφυτου και η γέφυρα Σερβίων

Η υψηλή γέφυρα Σερβίων  – Νεράιδας έχει μήκος 1.372 μέτρα και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος γέφυρες της Ελλάδας. Για την κατασκευή της, που ξεκίνησε το 1972 χρειάστηκαν τρία χρόνια.

τεχνήτη λίμνη πολύφυτου, νεράιδα, γέφυρα Σερβίων
Πηγή: Shutterstock

Δίπλα στη γέφυρα, βρίσκεται ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης (ΝΟΚ), ο Αλιάκμων, ιδανικό μέρος αν ενδιαφέρεστε να μάθετε θαλάσσιο σκι.

 

Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Κοζάνη: Ανακαλύψτε τους καταρράκτες του Βελβεντού


Foodie Alert: Τα ελληνικά τυριά που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα