Looking for more ?
Foodie Alert: Τα ελληνικά τυριά που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας

Foodie Alert: Τα ελληνικά τυριά που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας

Ή αλλιώς... ο γύρος της Ελλάδας σε 5 τυριά.

Μαρία Χατζηπέτρου

Τα ελληνικά τυριά που μπορεί να κανείς να συναντήσει σε όλα τα μικρά ή μεγάλα τυροκομεία της χώρας μπορεί να είναι χιλιάδες. Η ποικιλία τους, όντας τεράστια, καλύπτει κάθε γούστο και αξίζει να τα αποθεώσετε σε ένα πλήρες πλατό τυριών, που θα απολαύσει όλη η παρέα.

Νάξος

Η Νάξος είναι ένας προορισμός των Κυκλάδων που αγαπά ο κάθε foodie.

Τα τυριά που πρέπει απαραιτήτως να δοκιμάσει ένας αυθεντικός λάτρης των τυριών είναι το Αρσενικό Νάξου (ΠΟΠ) που προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα και η Γραβιέρα Νάξου (ΠΟΠ), που παράγεται στο νησί τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια περίπου και η πιπεράτη γεύση της είναι απλά μοναδική.

Μέτσοβο

Τα τυριά “βόρειας” καταγωγής είναι επίσης μοναδικά. Το Μέτσοβο είναι μια περιοχή που διακρίνεται για πολλές γεύσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι το κρασί αλλά και ορισμένα εκλεπτυσμένα τυριά.

Το μοναδικό καπνιστό τυρί Μετσοβόνε είναι ένα τυρί που όσοι αγαπούν τα καπνιστά, του έχουν ιδιαίτερη αδυναμία. Αν ετοιμάσετε ένα πλατό τυριών, τότε να είστε σίγουροι πως θα είναι το τυρί-πρωταγωνιστής, που θα κλέψει την παράσταση. Ακόμη, με καταγωγή από το Μέτσοβο είναι και ένα άλλο υπέροχο τυρί που ίσως πολλοί να μη γνωρίζουν και αυτό είναι η τοπική παρμεζάνα.

cheese_turi_metsovo_diakopes

H παρμεζάνα Μετσόβου, κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης αναποδογυρίζεται συχνά και καθαρίζεται από το ελαφρό μούχλιασμα που δημιουργείται στην επιφάνειά της. | Φωτό: Unsplash

Παρασκευάζεται από το ίδρυμα Τοσίτσα και ωριμάζει σε ξύλινα ράφια για 2 χρόνια.

Βόλος

Ναι, ο Βόλος έχει πολλά γαστρονομικά μυστικά που ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν.


Βόλος: Όσα θα δοκιμάσετε στα τσιπουράδικα & οι καλύτερες διευθύνσεις


Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι αγαπούν το τυρί, είναι όλα τα τυροκομικά προϊόντα του εργαστηρίου Καρακάνας και ειδικά ένα συγκεκριμένο τυρί που δεν θα μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε. Αυτό είναι το Κασέρι με μαύρο σκόρδο, το οποίο είναι απλά μοναδικό.

Λέσβος

Αποκλειστικά στην Λέσβο παράγεται το λαδοτύρι Μυτιλήνης, από αιγοπρόβειο παστεριωμένο γάλα, ωριμάζει για τρεις τουλάχιστον μήνες και ανήκει στη κατηγορία των σκληρών τυριών. Είναι ιδανικός μεζές για το ούζο, τσίπουρο ή κρασί, καταναλώνεται και μόνο του, φρέσκο ή ψημένο (λαδοτύρι σαγανάκι).

Καρπενήσι

Από το Καρπενήσι μπορεί κανείς να γευτεί πολλά. Αλλά ίσως το δημοφιλέστερο προϊόν της περιοχής που αγαπά κάθε cheese lover είναι το τσαλαφούτι. Το μαλακό κρεμώδες τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα, έχει πλούσια και δροσερή γεύση και θα το δοκιμάσετε σε σαλάτες αλλά και ως άλειμμα στο ψωμί.

Δείτε επίσης:

Foodie Alert: Οι χειμερινοί προορισμοί με πλούσια γαστρονομική παράδοση


Foodie’s guide: Τι θα πάρουμε μαζί μας από τα χωριά του Καρπενησίου

closesmenu